Róże w doniczce
Róże w doniczce
Witam-kupiłam kiedyś w Lidlu róże, naprawdę długo kwitły, cieszyły mnie - lecz widzę że kwiaty więdną, chyba muszę je ściąć - tylko nie wiem na jakiej wysokości. Ciachnąć tuż pod kwiatem? Nowych pąków nie widać, ale mam nadzieję, z jeszcze zakwitną.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Róże w doniczce
Poczytaj tu, twoja róża nie jest co prawda chora, ale zasady pielęgnacji są podobne
- http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 8#p1917378
- http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 8#p1917378
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
róża usycha, jest słaba;(
Witam. Dostałam na walentynki różę, miała za małą doniczkę więc przesadziłam ją do większej. Spryskałam liście nawozem i podlałam trochę. A tak zawsze podlewam czystą wodą. Raz jak jeszcze była w starej doniczce została przemoczona. Teraz ją podlewał po troszku i tak jak widzę że ma sucho. liście zaczęły usychać. Miała dwa kwiatki i cztery pączki- wszystko uschło i odpadło. Teraz liści żółkną, pędy od góry do połowy robiły się brązowe i tak jak przeczytałam na forum odcięłam brązowe części pędów. Dalej liście schną. Co teraz mogę zrobić? Bardzo mi zależy aby ją odratować
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 3 lis 2012, o 12:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam pytanie i potrzebuje szybkiej odpowiedzi:) Moja różna doniczkowa początkiem października weszła w stan spoczynku i według zalecenia przeniosłam ją do pomieszczenia o niższej temperaturze aby odpoczęła. Ale mamusia wie lepiej i przeniosła ja ostatnio w ciepłe miejsce (nie wiedziałam o tym bo studiuję w innym mieście) i po moim powrocie okazało się że różna pościła już całkiem sporo nowych liści i gałązek. I teraz moje pytanie- czy dalej próbować wprowadzić ją w uśpienie, czy tego nie robić i trzymać ją w ciepłym miejscu aby się normalnie rozwijała? Czy tyle "snu" jest dla niej wystarczające i czy wpłynie to jakoś na jej rozwój?
Pozdrawiam:)
Ja też mam małe pytanie. Moja miniaturowa róża w doniczce ma czarne plamki na listkach, tylko na niektórych. Dodam, że zanim przywiozłam ją do domu spędziła trochę czasu na mrozie. Przejmować się tym czy nie?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 25 sty 2012, o 08:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Plamki plamkom nierówneVeen pisze:Ja też mam małe pytanie. Moja miniaturowa róża w doniczce ma czarne plamki na listkach, tylko na niektórych. Dodam, że zanim przywiozłam ją do domu spędziła trochę czasu na mrozie. Przejmować się tym czy nie?
lepiej zawsze zamieścić zdjęcie
-- 19 sty 2014, o 23:38 --
Lepiej zpowrotem przenieść róże w chłodniejsze miejsce,Camilla1313 pisze:Mam pytanie i potrzebuje szybkiej odpowiedzi:) Moja różna doniczkowa początkiem października weszła w stan spoczynku i według zalecenia przeniosłam ją do pomieszczenia o niższej temperaturze aby odpoczęła. Ale mamusia wie lepiej i przeniosła ja ostatnio w ciepłe miejsce (nie wiedziałam o tym bo studiuję w innym mieście) i po moim powrocie okazało się że różna pościła już całkiem sporo nowych liści i gałązek. I teraz moje pytanie- czy dalej próbować wprowadzić ją w uśpienie, czy tego nie robić i trzymać ją w ciepłym miejscu aby się normalnie rozwijała? Czy tyle "snu" jest dla niej wystarczające i czy wpłynie to jakoś na jej rozwój?
jednak powyżej 0 stopni
trochę to ją przyhamuje bo do wiosny jeszcze daleko