Tunel foliowy (konstrukcja,budowa,mocowania,problemy)
- piotrek7725
- 200p
- Od: 20 cze 2012, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Tunel foliowy (konstrukcja,budowa)
Witam,
Mam takie pytanie, mam na oku tunel 7x30m czyli taki jak występuje jeszcze bardzo często w polskim ogrodnictwie. Tunel ma być wyceniony po cenie złomu, jednak ile coś takiego orientacyjnie może ważyć, rzecz jasna chodzi mi o sam stelaż?
Mam takie pytanie, mam na oku tunel 7x30m czyli taki jak występuje jeszcze bardzo często w polskim ogrodnictwie. Tunel ma być wyceniony po cenie złomu, jednak ile coś takiego orientacyjnie może ważyć, rzecz jasna chodzi mi o sam stelaż?
To zależy z jakich rurek, czy standardowe czy jakieś inne. Na ogół idą 1,5 cala i 3/4 cala. Przynajmniej u mnie takie były.
- piotrek7725
- 200p
- Od: 20 cze 2012, o 22:28
A tak +/- jutro może pojadę go obejrzeć bo to mi dzisiaj znajomy mówił, że gdzieś tam jest na sprzedaż takie cudo po cenie złomu.
Niestety waga zależy od średnicy rur, plus rdza której pewnie sporo skoro stary tunel. Ale parę setek kilogramów będzie ważył. A ile on chce za taki tunel ??
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Warto zapłacić za tunel używany od 1 tysiąca do 3 tysięcy w zależności od jego stanu i wykonania. Cena złomu to też się waha od 0,70zł do 1,60zł i do tego ciężar tunelu też może się wahać od xset kilogramów do 2 ton, a więc trudno wyliczyć jeśli nie ma danych.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- ewikk77
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Z kolei ja zastanawiam się nad kupnem tunelu o wysokości 2m (szer. 5m).
Wiem, że działkowcy w takich tunelach też uprawiają pomidory, ale bliska mi osoba, która ma zdecydowanie większe doświadczenie ode mnie twierdzi, że pomidory nie będą się "dobrze czuły" w tunelu o tej wysokości (żeby lepiej kupić standardowo 3m wysoki). Co sądzisz o tym Ludwiku?
Dla mnie przyznam ten niższy byłby wygodniejszy ze względu choćby na założenie, zdjęcie folii, przestawienie, etc., ale nie chcę mieć problemów z uprawą
Wiem, że działkowcy w takich tunelach też uprawiają pomidory, ale bliska mi osoba, która ma zdecydowanie większe doświadczenie ode mnie twierdzi, że pomidory nie będą się "dobrze czuły" w tunelu o tej wysokości (żeby lepiej kupić standardowo 3m wysoki). Co sądzisz o tym Ludwiku?
Dla mnie przyznam ten niższy byłby wygodniejszy ze względu choćby na założenie, zdjęcie folii, przestawienie, etc., ale nie chcę mieć problemów z uprawą
pozdrawiam Ewa
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Musisz tak prowadzić krzaki pomidorów, aby nie doszły za bardzo do sufitu folii, bo mogą być problemy z wietrzeniem. Ja mam folię powyżej 3m wysokości. Gdy będziesz miała okna i drzwi dosyć szerokie, to może uda się utrzymać znośną temperaturę w czasie upałów.
pozdrawiam Ludwik
- ewikk77
Drzwi będą na szczytach (maksymalnej wielkości), nie wiem jeszcze jak długi kupię 20 lub 30 m. Mój obecny też ma 3 m wysokości (x 6m x 20 m), ale to stara drewniana konstrukcja i już mnie zaczyna dobijać jak podczas zimowych wiatrów w miejscu obicia lub drzazgi zaczyna się rwać. W tym roku kupiłam 4 sezonową folię, a po Ksawerym już na szczytach (tam gdzie obite) jest porwana .
pozdrawiam Ewa
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Nie wyobrażam tunelu o wysokości 2m i długości 30m, chyba, że zainstalujesz wentylatory lub co 2 metry okna (wywietrzniki)
pozdrawiam Ludwik
- ewikk77
Dziękuję za odpowiedź, rzeczywiście muszę to jeszcze przemyśleć.
Rozważałam, możliwość, żeby konstrukcję podzielić na dwie części po 15m, ale może to mija się z celem.
Nowy tunel o standardowej wielkości jest dość drogi, natomiast z używanym miałabym problem taki, że nie mam nikogo ze spawarką, kto by mógł mi złożyć tunel.
Rozważałam, możliwość, żeby konstrukcję podzielić na dwie części po 15m, ale może to mija się z celem.
Nowy tunel o standardowej wielkości jest dość drogi, natomiast z używanym miałabym problem taki, że nie mam nikogo ze spawarką, kto by mógł mi złożyć tunel.
pozdrawiam Ewa
- annodomini
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Włączę sie do rozmowy, chociaż nie przeczytałem jeszcze wcześniejszych wpisów. Czy braliście pod uwagę rury do prowadzenia instalacji elektrycznych ? Jedna ma długość 4-5 m i po połączeniu dwóch sztuk wychodzi równy, regularny pałąk.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Korzystnie mieć jeden tunel przestrzenny, niż budować kilka, bo długość ścian jest mniejsza do danej powierzchni użytkowej, a przez to mniej ucieka ciepła i wietrzenie też jest lepsze.
pozdrawiam Ludwik
- offca11
- 200p
- Od: 4 mar 2013, o 07:47
To i ja pokaże mój foliaczek. Powstał przez weekend majowy 2013. Dokładnej fotorelacji nie prowadziłem. Z założenia konstrukcja miała być "mobilna" bo tam gdzie stał przez lato w tym roku będzie szła budowa domu Teraz został przeniesiony.
Tu z moim szwagrem (to nie żart, przydarzył się teściom na "stare lata" ) przy skręcaniu pod domem
Do skręcania wykorzystałem głównie kątowniki jak na zdjęciu
Tutaj ustawiony już w polu. Tunelik jest mały (2m x 2,5m) bo i jak dom już będzie stał to działeczka zostaje malutka. Nie jest zakotwiczony w żaden sposób w ziemi, dokoła została przysypana folia (wystawała na jakieś 50-70cm) na głębokość ok 40cm. Jak był orkan to nawet nie drgnął także na pewno wystarczy obsypanie folii. Z tyłu zrobiłem jeszcze okno (na zdjęciu jeszcze bez) by był przewiew. Jak ktoś chce to jutro zrobię więcej zdjęć i pokaże jak to teraz wszystko wygląda
Koszt: około 100zł i 2 dni pracy (ale tak na spokojnie z przerwą na grilla )
coś koło 60zł folia + kątowniki ok. 20zł + wkręty, zawiasy, gwoździe itp. ok. 20zł
drewno miałem za darmo
A na koniec mój synek zajadający maliny zaraz obok foliaczka
Tu z moim szwagrem (to nie żart, przydarzył się teściom na "stare lata" ) przy skręcaniu pod domem
Do skręcania wykorzystałem głównie kątowniki jak na zdjęciu
Tutaj ustawiony już w polu. Tunelik jest mały (2m x 2,5m) bo i jak dom już będzie stał to działeczka zostaje malutka. Nie jest zakotwiczony w żaden sposób w ziemi, dokoła została przysypana folia (wystawała na jakieś 50-70cm) na głębokość ok 40cm. Jak był orkan to nawet nie drgnął także na pewno wystarczy obsypanie folii. Z tyłu zrobiłem jeszcze okno (na zdjęciu jeszcze bez) by był przewiew. Jak ktoś chce to jutro zrobię więcej zdjęć i pokaże jak to teraz wszystko wygląda
Koszt: około 100zł i 2 dni pracy (ale tak na spokojnie z przerwą na grilla )
coś koło 60zł folia + kątowniki ok. 20zł + wkręty, zawiasy, gwoździe itp. ok. 20zł
drewno miałem za darmo
A na koniec mój synek zajadający maliny zaraz obok foliaczka
Pozdrawiam Mateusz