Kawałek szczęścia

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Kawałek szczęścia

Post »

Asiu podziwiam mnie się nie udało jak na razie z perzem..... a raczej raz się udało, ale kupiłam obornik, a w nim jako gratis był perz ;:oj Mam propozycję jak będziesz chciała kilka krzewów, to chętnie poślę Ci patyki krzewuszek, tawuł, budlei i dereni do ukorzenienia. Wsadzisz w kwietniu gdzieś z boku na rozsadnik i w jesieni będziesz miała darmowe krzewy (nieduże) na obsadzenie np. ogrodzenia. Mogę też posłać patyki winorośli. Pieska szkoda :?
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu, dziękuję ;:168 .
Na pewno przyda się każdy patyczek. Nasza działka ma 44 m długości, więc jest co obsadzać po dwóch stronach. W tym roku planuję obsadzić jedną, po drugiej stronie jest cały bajzel budowlany :).
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

To możesz zostawić w doniczkach czy rozsadzić i one za rok czy dwa będą większe, a część posadzić już na miejsce stałe.
Na wiosnę będę obcinać róże to też chętnie patyki poślę, bo jak się zaczyna od zera to trudno wszystko kupić, a poza tym wiesz jak to cieszy jak się coś wyhoduje samemu ;:215
Awatar użytkownika
rochrza
200p
200p
Od: 5 kwie 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Asiu, często postronne osoby nie wierzą w to, że na pustym gruncie można coś zdziałać. U mnie było podobnie, pukali się w czoło niektórzy, patrząc jak na cztery ręce ogarniamy kawałek po kawałku na działce, gdzie jeszcze przed chwilą rosło zboże. Potem bardzo chętnie nas odwiedzali, do dziś z przyjemnością spacerują po naszej działce, a bywa, że czasami zrobią coś pożytecznego.Masz wizję swojego ogrodu, więc działaj a z pomocą zaprzyjaźnionych Forumków stworzysz na pewno piękny, klimatyczny zakątek. Powodzenia :wit
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu, masz rację, najbardziej cieszy to, co zrobione i wyhodowane własnymi rękoma. Udało mi się już pozyskać sadzonkę pigwowca i dzikiej róży. Na wiosnę pójdą na nowe miejsca.

rochrza my też tak po kawałku obrabiamy działkę, jedni pukają się w głowę, inni są zszokowani, że już tyle zrobione.
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Asiu, ja też Ci mogę trochę patyków wysłać, jak bedę ciąć, oprócz tego mam sporo podrośniętych sadzonek białego bzu i sumaka octowca (inwazyjny, ale masz dużą działkę możesz przy płocie posadzić, a rośnie szybko i jesienią obłędnie się przebarwia) jak przypomnę sobie, co jeszcze mam w nadmiarze to dam znać. Wątek ogarniesz bez problemu, mi jakoś tak wychodzi, że z kazdym dokładanym sobie zajęciem, czas się magicznie rozciąga....ciekawe, czy jest jakaś tego rozciągania granica? :wink:
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pat, a myślałam, że tylko mi się rozciąga ;), dobrze, że jest nas dwie ;).
Miłego dzionka!
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Asiu ja nie wiem czy nie można z pozytywnym skutkiem sumaka wsadzić w jakimś starym wiadrze, żeby korzenie się nie rozłaziły chyba, że robią to również do iluś metrów niżej :;230
A Pati dobrze że się przypomniałaś ja od Ciebie poproszę o patyki wierzbowe na ogrodzenie na nieużytku. ;:180
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Kontakt:

Post »

Asiu, będę zerkała jak działasz na swojej działeczce i nie przejmuj się dziwnymi sąsiadami, którzy mają w swoich ogrodach tylko trawę i zielsko.
Jedynie sumaka nie sadź, to najzwyklejszy w świecie chwast, jest krótkowieczny - drzewka żyją około 20 lat dlatego tak nagminnie wypuszcza nowe odrosty korzeniowe żeby przetrwał gatunek. Ludzie wprowadzili go u nas nie tylko do ogrodów, ale co gorsza do lasów, na łąki i skutecznie wypiera w tych miejscach rodzimą roślinność.
Jeśli spodoba Ci się jednak sumak - to tylko odmiana Tiger Eyes - to piękna odmiana, która absolutnie nie tworzy odrostów, mam go od czterech lat.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
Joanna_68
200p
200p
Od: 3 lip 2008, o 20:42

Post »

Gdybyś hosty chciała to mów bo mam sporo i to dużych takich siedmioletnich i kilka muszę oddać w dobre ręce.
Gadaniem ludzi się nie przejmuj, poza tym Aśki to twarde kobiety ;:333
Pozdrawiam Aśka
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu, tego właśnie boję się z sumakami, że jak mi się rozlezą to do domu nie wejdę :;230, a z drugiej strony bardzo mi się podobają szczególnie jesienią. Moja mama ma na nich sposób, tylko że u niej rosną w trawie. Przy każdym koszeniu drastycznie likwiduje nadprogramowe .

kocico staram się nie przejmować sąsiadami i robię swoje, nawet jeśli oczy miałyby im wyjść z orbit i przejść przez siatkę do mnie ;). Dziękuję bardzo za nazwę sumaka, nie znam go, poszukam, bo mimo wszystko one mają swój urok.

Asiu (imienniczko) dziękuję bardzo za propozycję. Hosty chętnie przyjmę, tylko jak ja się Wam wszystkim odwdzięczę. Nie wiele jeszcze mam u siebie, nazbierałam jedynie nasion, gdy zrobię w nich porządek to chętnie się podzielę.
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Asiu tak a pro po gadania sąsiadów ;to kiedy mój M dwadzieścia kila lat temu na naszej nowej działce zrobił ładne podpory do klematisów
to taki jeden sąsiad z głupim uśmieszkiem pyta mnie a co to takiego ,a ja mu na to ,
że będziemy w chodzić z M na górę i obserwować całą wieś ;:306
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alicjo, dobre ;:306 , dziękuję za odwiedziny.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”