Sezon 2013 - rozpoczęty
- Ruda2011
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Powojniki - Sezon 2013
Nie wiem whitedame. Zaczęły mu w pewnym momencie brązowieć liście. Na początku lipca, za wcześnie. Mogę tylko podejrzewać, że sosna zabierała clemkowi całą wodę . Zmienił miejsce i został przycięty. Odbił zielonymi listkami Zobaczymy wiosną czy poprawa była na trochę czy na stałe
- Ruda2011
Potwierdzam. Ładnie wyglądają, do zapachu można przywyknąć, zwalczają nicienie glebowe. Podobno odstraszają ślimaki ale .... ale u mnie ślimarole pożarły ...... część młodziutkich aksamitek , więc nie do końca odstraszają.Dziunia87 pisze:Polecam wszelkiej maści aksamitki. Szybko rosną, rozkrzewiają się tworząc małe krzewiki, które dobrze zacieniają podłoże. Odmiany nieco wyższe będą jeszcze lepsze. Poza tym aksamitki są najbardziej bezproblemowe i odstraszaja niektóre szkodniki
Nie wiem dlaczego, ale akurat aksamitki nie należą do moich ulubionych.
A co myślicie o niskich trawkach, albo bluszczu?
-- 8 sty 2014, o 20:01 --
Dołączył Piilu
Wspaniale się rozrósł...
Na jakiej wysokości przycinasz swojego Pillu na wiosnę?
A co myślicie o niskich trawkach, albo bluszczu?
-- 8 sty 2014, o 20:01 --
Dołączył Piilu
Wspaniale się rozrósł...
Na jakiej wysokości przycinasz swojego Pillu na wiosnę?
- Ruda2011
Mój Piilu to generalnie wariat jest. Ma 3 lata i :
pierwszy rok - został na wstępie pożarty do gleby przez ślimaki luzytańskie (te, bez skorupy). Odbił i zakwitł na dodatek
II rok (2012) - wiosną ścięłam na 20 cm (tak, na oko)
Rok III (2013) - ścięłam na 40 cm nad ziemią (też na oko)
W tym roku (2014) zetnę też tak ok 50 cm - w miejscu, gdzie rośnie trochę się zmieniło i będę chciała rozplątać gałązki i puścić po kracie. Nie wiem, jak u innych - u mnie Piilu rośnie (odpukać) jak złoto . Ziemia gliniasta, ciężka ale bardzo dobra. Wiosną dostanie kompost dokoła i ślimakol (ekologicznie przegrywam ze ślimolami), no i gnojówki - nie używam chemii.
Beefanta wszystko, co zacieni płytko położone korzenie clemka jest dobre. Sadź co chcesz i co lubisz Ja np. sadzę stokrotki polne dokoła klemków a aksamitki - wszędzie, gdzie się da - ze względów zdrowotnych gleby
pierwszy rok - został na wstępie pożarty do gleby przez ślimaki luzytańskie (te, bez skorupy). Odbił i zakwitł na dodatek
II rok (2012) - wiosną ścięłam na 20 cm (tak, na oko)
Rok III (2013) - ścięłam na 40 cm nad ziemią (też na oko)
W tym roku (2014) zetnę też tak ok 50 cm - w miejscu, gdzie rośnie trochę się zmieniło i będę chciała rozplątać gałązki i puścić po kracie. Nie wiem, jak u innych - u mnie Piilu rośnie (odpukać) jak złoto . Ziemia gliniasta, ciężka ale bardzo dobra. Wiosną dostanie kompost dokoła i ślimakol (ekologicznie przegrywam ze ślimolami), no i gnojówki - nie używam chemii.
Beefanta wszystko, co zacieni płytko położone korzenie clemka jest dobre. Sadź co chcesz i co lubisz Ja np. sadzę stokrotki polne dokoła klemków a aksamitki - wszędzie, gdzie się da - ze względów zdrowotnych gleby
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Piękne przekrojowe zdjęcia Świetny pomysł z taką dokumentacją, koniecznie muszę i u siebie taką wprowadzić.
Patrząc na Twój egzemplarz mam nadzieję, że i moje clemki zakwitną obficiej w nadchodzącym sezonie
Ma ktoś z Was może jeszcze takie zdjęcia swoich okazów rok po roku, tak co by zobaczyć jak Wasze powojniki się rozrastają?
Patrząc na Twój egzemplarz mam nadzieję, że i moje clemki zakwitną obficiej w nadchodzącym sezonie
Ma ktoś z Was może jeszcze takie zdjęcia swoich okazów rok po roku, tak co by zobaczyć jak Wasze powojniki się rozrastają?
- dodad
- Od: 21 cze 2009, o 18:22
Ruda, zostaw Piilu, nie tnij tak nisko! On wcześnie zakwita na dwuletnich pełnymi kwiatami. Ta zima na razie lekka, może nie trzeba będzie ciąć
- Ruda2011
dodad w ogóle go nie ciąć ?
Czy tak jednak na metr ?
Poradź
Czy tak jednak na metr ?
Poradź
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Te odmiany, które kwitną też na zeszłorocznych pędach tniemy na wys. 100-150cm.
- Ruda2011
Szukam sobie informacji o przycinaniu powojników i trafiłam na miłą informację - "Diamond Ball", który posiadam (mam nadzieję, że przetrwa zimę ) jest nagrodzoną w 2013 nową odmianą
http://www.ogrodinfo.pl/szkolkarstwo/32 ... plantarium
Gratuluję Szkółce
Mam jeszcze 3 NN oraz "Sweet Summer Lov PBR" (nie mam zdjęć z 2013) . Sweet Summer - silne cięcie - czy to oznacza tak nad 2 - 3 pąkiem ?
-- sobota, 11 sty 2014, 21:34 --
http://www.ogrodinfo.pl/szkolkarstwo/32 ... plantarium
Gratuluję Szkółce
Mam jeszcze 3 NN oraz "Sweet Summer Lov PBR" (nie mam zdjęć z 2013) . Sweet Summer - silne cięcie - czy to oznacza tak nad 2 - 3 pąkiem ?
-- sobota, 11 sty 2014, 21:34 --
Tak zrobię - dziękiDziunia87 pisze:Te odmiany, które kwitną też na zeszłorocznych pędach tniemy na wys. 100-150cm.
Mariolu, masz rękę do powojników, tak pięknie rosną...
Co sądzisz o "Sweet Summer Love", jak u Ciebie rośnie i czy wyczuwalnie pachnie?
Co sądzisz o "Sweet Summer Love", jak u Ciebie rośnie i czy wyczuwalnie pachnie?
- Yvona
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
Tu jest prosto opisana odmiana Piilu i ewentualne cięcie http://www.sadowniczy.pl/product-pol-11 ... Piilu.html
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Trzeba być głupim by tego nie robić.
- Ruda2011
Sweet Summer kupiłam wczesnym latem ale puścił się tak dość szparko po kracie, kwitł i pachniał. Pachnie - moim zdaniem - trochę waniliowo i jest to bardzo piękny zapach. Nie wiem, co mi żarło młodziutkie liście (podejrzewam ślimaki ale na gorącym uczynku nie złapałam) więc już teraz zastanawiam się - co ja mam z tym fantem zrobić .....Beefanta pisze:Mariolu, masz rękę do powojników, tak pięknie rosną...
Może wiecie coś na ten temat, może to robale a nie ślimaki ???
Beefanta żadna "ręka" . Mam chyba ziemię stworzoną dla powojników - to wszystko.
- Ruda2011
Sweet Summer oraz NN-ki kupiłam w 2013, nawet jednego, pełnego sezonu u mnie nie wegetują - dlatego zdjęć nie robiłam