Bonsai domowe i te z marketu; porady, uwagi, diagnostyka

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Bonsai domowe i te z marketu; porady, uwagi, diagnostyka

Post »

Skąd wiesz, że ziemia była wilgotna na całej głębokości?
Nie obficie, a umiarkowanie, bo zalejesz. Poza tym, jak straci większość liści, albo wszystkie, to wtedy musisz jeszcze ostrożniej podlewać, jak roślina nie ma liści, które wyparowują wodę, można łatwo przelać, roślina bez liści wchodzi w taki stan spoczynku. Wtedy trzeba zachować delikatną równowagę, podlewaj tylko tak, żeby cała gleba była lekko wilgotna - tak, żeby korzenie nie wysychały.
pozdrawiam
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
noname1988
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 gru 2013, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zauwazylem ze dolne galazki z ktorych opadly juz wszystkie liscie, zostalo juz tylko kilkanascie na szczycie, stracily swoja gietkosc i bez problemu sie lamia, czy to oznacza ze juz sa martwe i nic z nich nie bedzie. Zastosowalem sie do praktyk i podlewam rzadko ok 1 na tydzien
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli w środku gałązka jest sucha, to nic z niej nie będzie. Niestety, ale po stracie liści, roślina może stracić również gałązki - zwykle są te dolne. Jest szansa, że na wiosnę z pnia, wybiją nowe gałązki. Nic tutaj więcej nie można zrobić. Do wiosny i tak roślina raczej nie ruszy, trzeba czekać.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
noname1988
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 gru 2013, o 21:38

Post »

Jest to wysoka juz roslinka ok 80cm, gora widac ze rozkwitnie bo pojawiaja sie zielone paczki a reszta lisci na gorze dobrze sie trzyma. Reszta 5 koron tak jak pisalem sucho :/ podlewam co tydzien, zraszac dodatkowo w polowie tygodnia czy nie koniecznie
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli masz suche powietrze w mieszkaniu, to tak.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
szy---
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2013, o 14:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam, :wit
mój grubosz formowany na bonsai wygląda tak...
Obrazek
Obrazek
Zastanawiam się kiedy go przyciąć...
Balkon u Szymka Zapraszam :D
Szymon
G-osia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 gru 2013, o 14:22

Post »

Witam ponownie,
pisałam niedawno o moim drzewku, też było z Ikea, dlatego miałam podobne problemy jak noname1988. Ja swoje przesadziłam do nowej ziemi, specjalnej do Bonsai, był w niej już rozluźniacz, więc już nic do niej nie dodawałam. Ziemia jest świeża, dlatego zacznę nawozić dopiero około kwietnia. Podczas przesadzania zauważyłam, że dwa spore kożenie zostały ucięte - pewnie to było główną przyczyną opadania liści. Znalazłam też kawałek czarnej folii :/
Teraz drzewko rośnie sobie spokojnie, nadal gubi trochę liści, ale już się o nie tak nie martwię. Wypuszcza też sporo nowych. Przycinaniem zajmę się później, kiedy dni będą już dłuższe, a w pokoju więcej światła, na razie dam mu się trochę zregenerować :)
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Od: 29 gru 2008, o 14:11
Kontakt:

Post »

To jest sesja zdjęciowa mojego pigwowca japońskiego białego (8 lat)
Tu jeszcze pączki zielone.

Obrazek

Już rozkwitają.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Od: 29 gru 2008, o 14:11
Kontakt:

Post »

pigwowiec japoński w pełnym rozkwicie dalszy ciąg sesji.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Awatar użytkownika
lukas_ana
100p
100p
Od: 14 cze 2012, o 10:25

Pięciornik a'la Bonsai

Post »

Jako że powoli zaczynamy zaprzyjaźniać się z tematem bonsai, zakładamy ten wątek i tutaj postaramy się prezentować swoje poczynania.

Na pierwszy ogień idzie mój [ lukas-a ] pięciornik.
Roślinka tania, wybrana głównie ze względu na wygląd łodygi który już na starcie udaje wiekowe drzewko, no i jako żem amator to i koszt niewielki. Niestety nie zrobiłem fotki zaraz po zakupie ale zacznijmy od pierwszego cięcia:

Obrazek

tutaj roślinka jeszcze bez konkretnej doniczki, a jedynie po pierwszym cięciu.
Kolejnym krokiem było trochę mocniejsze przycięcie, nowa doniczka wraz z podcięciem korzeni, co dało efekt taki:

Obrazek

Kolejny krok to chwila odpoczynku i adaptacji dla rośliny, a w między czasie nad podłożem popracuję.
Potem będzie obróbka "uciętej gałęzi"

Mamy jeszcze 2 rośliny na tapecie ale nad nimi pracujemy więc chwilę trzeba poczekać.

p.s. dlaczego ten dział? bo stoją akurat na balkonie. Rozważałem dział drzewek ozdobnych, ale dopiero za jakiś czas zobaczymy czy to będzie ozdobą czy nie:p
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=57083" onclick="window.open(this.href);return false; - nasz mały ROD - zapraszamy na spacer:)
Lukas & Ana
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p
Od: 26 lut 2011, o 12:50

Post »

Ja formuję Crassula Ovata Hobbit na styl Fukinagashi.
Powolutku, powolutku.
Obrazek
Na sezon jesień-zima pójdzie w ruch drut by przez zimę nie zgubił już zapoczątkowanego "wygięcia na wietrze".
Moje roślinki - wątek
Change blows through this house like the jasmine wind, F..head.
Marcin29
50p
50p
Od: 14 paź 2013, o 19:45

Podlewanie drzewek bonsai

Post »

Witam
Czy drzewka bonsai należy podlewać wtedy kiedy ziemia jest lekko wilgotna czy wyrażnie sucha ?
Do tej pory robiłem tak że czekałem aż ziemia wyrażnie przeschnie co np u pieprzowca chińskiego skutkowało że liście robiły sie jasnozielone a póżniej żółte ?
A jeśli chodzi fikusa to podlewam jego raz w tygodniu ale fikus tak mi nie reaguje jak pieprzowiec na przesuszenie . Oba drzewka stoją w jasnym miejscu a temp w pokoju nie spada nigdy poniżej 15 stopni .
pozdrawiam
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p
Od: 20 mar 2012, o 12:53

Re: Podlewanie drzewek bonsai

Post »

To są dwie różne rośliny i mają różne wymagania. Pieprzowiec wymaga wysokiej wilgotności, a fikus raczej nie znosi zalewania i wtedy reaguje żółknięciem i zrzucaniem liści. Polecam pryskać często pieprzowca, gdyż ma za suche powietrze. W ogóle bonzai lepiej jest nawozić i pryskać dolistnie niż dokorzeniowo.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”