Lobelia cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Marmarelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2013, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Lobelia cz.2

Post »

A powiedz Oxalis, pikuje sie raz czy kilka razy, po malutenkiej kępce czy...pojedynczo? ;:14
chinka
200p
200p
Od: 19 sie 2012, o 17:15

Post »

Co prawda, ja nie Oxalis, ale może Ci coś podpowiem :wink:
Wszystko zależy od Twoich chęci, zręczności (przede wszystkim :wink) i stanu psychicznego :;230
Ja pikowałam głównie pojedyńczo, dużo osób raczej kępkami. U mnie te pikowane pojedyńczo miały tendencje do zdychania, ale to pewnie dlatego, że zbyt delikatna nie byłam, za to te, które pikowałam pojedyńczo były piękne.
Osobiście uważam, że lobelia jeszcze nie jest taka najgorsza do pikowania, no ale ja się w zeszłym roku porwałam na begonie, więc pewnie dlatego tak mi się tą lobelię dobrze pikowało.
Poczytaj ten wątek, bo warto i różne "szkoły" pikowania lobelii przy okazji też poznasz :wink:
Pozdrawiam, Bogusia
Awatar użytkownika
Marmarelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dzięki Bogusiu, biorę sie do czytania całego :heja
klon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2014, o 12:02

Post »

W tym roku zaczynam przygodę z lobelią .Mam problem-kupiłem dwie odmiany-wyniosłą i zwisającą.Czy rzeczywiście się różnią,czy to chwyt producenta?Ta wyniosła nazwana jest też strioczką.
Piotrek_K
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 14 sty 2013, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lobelia wyniosła to tak którą sadzi się zazwyczaj w gruncie (można również sadzić ją w pojemnikach) ma ona pokrój kobiercowy, natomiast lobelia zwisająca to taka którą sadzi się w różnego rodzaju pojemnikach i ma pędy zwisające
tysonka
500p
500p
Od: 20 lut 2012, o 13:17

Post »

Ja też zaczynam po raz pierwszy z lobelią, choć nie po raz pierwszy coś sieję :wink:
powiedzcie mi proszę, czy lobelia przylądkowa to jeszcze jakaś inna odmiana? bo tu czytam o wyniosłej i zwisającej. I czy ktoś już ją wysiewa?
klon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2014, o 12:02

Post »

O lobelii przylądkowej nie słyszałem,ale ja jestem nowicjuszem w jej uprawie.W ubiegłym roku kupiłem nasiona stroiczki różowej.Trochę za późno ją zasiałem ,bo w połowie marca,dlatego długo czekałem na pierwsze kwiaty.Jest to roślina ,która bardzo wolno rośnie.W tym roku zasieją ją z początkiem lutego.Dokupiłem też odmianę zwisającą.Mam tez nadzieją ,że z ubiegłorocznych roślin będę miał samosiejki.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No to żeby wszystko było jasne. W Polsce jako roślinę ozdobną jednoroczną uprawia się jeden gatunek lobelii-w swojej ojczyźnie jest byliną. Lobelia erinus L. to łacińska nazwa lobelii przylądkowej czasami nazywanej stroiczką. Ponieważ występują formy o pokroju wzniesionym oraz zwisającym stąd nazwy, które podał Piotrek. Firmy nasiennicze, które sprzedają nasiona tego gatunku stosują bardzo różne nazwy.
tysonka
500p
500p
Od: 20 lut 2012, o 13:17

Post »

Na opakowaniu "mojej" lobelii jest info, że osiąga wysokość 8-25 cm, więc zapewne to ta wzniesiona.
Awatar użytkownika
Morella
50p
50p
Od: 12 sty 2014, o 20:34

Post »

Witajcie! :wit

Jestem nowym forumowiczem, choć wątek o lobelii czytałam już w zeszłym roku i dzięki Wam udało mi się wyhodować piękne okazy. Niestety zrobiłam spory błąd, ponieważ połączyłam lobelię z pelargonią w jednej donicy i te roślinki miały problem by się dogadać.
W tym roku wysiałam lobelię niebieską z własnych nasion, ładnie wzeszły, ale chciałabym jej jakoś zasilić. Czy mogę użyć rozcieńczonego nawozu do podlania siewek?

Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
gaura
500p
500p
Od: 14 lut 2013, o 15:37

Post »

Dwa lata temu po raz pierwszy siałam lobelię niebieską. Przeglądałam ten wątek i dzięki Wam nawet mi to wyszło :D W ubiegłym roku też wysiałam, tym razem wschodziła różnie, wypadała kawałkami, siałam na trzy podejścia, a i tak miałam mniej niż poprzednio. Wysadziłam co było, ale jakież było moje zaskoczenie, kiedy wysadzając moje wychuchane, znalazłam na gruncie piękne siewki samosiejki, które przetrwały mimo wcześniejszego pielenia. Równie pięknie kwitły, tyle że trochę później, ale były zwarte, nie powyciągane. Kilka dni temu zerknęłam na rabatkę, a tam pełno siewek, i to takich z liściem właściwym do pikowania (zima pełna wiosny), ciekawe, czy przetrwają. Przyszło mi nawet do głowy, żeby wsadzić do pojemników i zabrać do domu gotowe siewki.
Pozdrawiam, Kasia
Awatar użytkownika
Morella
50p
50p

Post »

U mnie z kolei zasiały się obok pelargonii i mają już kilka listków właściwych. Póki co nie będę ich ruszać, ale w okolicy marca przesadzę do osobnej donicy:)
Awatar użytkownika
lolka289
100p
100p
Od: 4 kwie 2012, o 12:27

Post »

witam :wit :wit :wit w sobote postawiłam pierwsze kroki i wysialm polowe nasionek lobelii już wiem ze to troszkę za wcześnie ale coz nie mogłam się oprzec ;:14 ;:14 ;:14
Pozdrawiam Ilona
Mój wątek:Balkonowe inspiracje Lolki
Awatar użytkownika
Morella
50p
50p

Post »

Wcale nie za wcześnie. Zakwitną Ci na początku maja:) Ja wysiałam 7 stycznia, podobnie jak w zeszłym roku. 3 maja pojawił się pierwszy kwiatek, a pąków było tysiące:)
Awatar użytkownika
Marmarelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

kusicie dziewczyny, chyba jutro jednak wysieję kilka ;)
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”