Nowa działka - wątki połączone

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
wva
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 2 mar 2008, o 10:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Nowa działka

Post »

Właśnie zakupiłem działkę na Jurze Kr. - Częst. Jestem laikiem w tej dzidzinie!!!Nie mam wody ani prądu, tylko równy teren zarośnięty starą trawą (taką jurajską).Proszę o doradę co zrobić czy trawę randapm zniszczyć i potem koniem bronować i wyrównać teren i dopiero coś robić????? A może coś innego????
Proszę o pilną i szybką poradę!!!!
Będę oczywiście miał i inne zapytania ale to po kolei!!!!
wva@interia.pl

Odbierz proszę PW
(wiadomość prywatną)- aniawoj
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

We wszystkim pomożemy - nie martw się :D

Najpierw musisz jednak napisać jak duża jest Twoja działka, jaką tam masz glebę i najważniejsze - co chciałbyś tam zrobić? Czy będziesz budował dom? Czy chcesz cała obsadzić? Chcesz rośliny ozdobne czy użytkowe?
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
bigaczzz
200p
200p
Od: 16 lut 2008, o 10:43

Post »

Podpowiem trochę w sprawie trawy. Jeśli nie chcesz wszystkiego przeorać i siać nowej wystarczy że skosisz tę która jest na wysokość 3-4 mm. Popatrzysz czy ziemia jest równa, jeśli nie dosypiesz ziemi w miejsca "zapadnięte". Wystarczy dostarczyć jej powietrza poprzez aerację. Później użyć trochę nawozów, aby wyeliminować chwasty (te które widzisz możesz wyciąć nożem ale koniecznie z korzeniem). W taki sposób możesz uzyskać niezły trawnik przez wydawanie większej ilości pieniędzy. Oczywiście po użyciu nawozów trzeba trawnik podlać, ale piszesz że nie masz wody, i tu może być kiepsko. Należałoby wykopać studnię...
maciej_GDA
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 sie 2008, o 16:54

Nowa zaniedbana działka

Post »

Witam!
Niedawno dostałem działkę ogrodniczą od rodziców(ok500m2) i mam problem :/ Działka stoi zaniedbana od ok. 5lat co najmniej i tu zaczynają się moje pytania do WAS :

*działka jest bardzo zarośnięta chwastami i dziką trawą... Zupełnie nie mam pojęcia co muszę zrobić by zasiać nową trawę (chcę zasiać na całej powierzchni)

*kiedy najlepiej zabrać się za "przywracanie" działki?? Teraz na jesień czy może na wiosnę??

*jakie niezbędne narzędzia ogrodnicze będę musiał nabyć by przywrócić, pielęgnować trawę ??

Na razie to tyle ;)

Pozdrawiam
Miszka007
100p
100p
Od: 16 cze 2008, o 19:05
Kontakt:

Post »

maciej_GDA pisze: działka jest bardzo zarośnięta chwastami i dziką trawą... Zupełnie nie mam pojęcia co muszę zrobić by zasiać nową trawę (chcę zasiać na całej powierzchni)
Tą trawę i chwasty najlepiej wykopać, by zrobić miejsce dla nowej trawy. Ja spryskałem wszystko Roundup'em, po 4 dniach przekopałem wszystko, rozwaliłem bryły i wyrównałem teren grabiami. Nie wiem jedynie czy dasz radę przekopać 500m2 :P
maciej_GDA pisze: kiedy najlepiej zabrać się za "przywracanie" działki?? Teraz na jesień czy może na wiosnę??
Radziłbym na wiosnę, ponieważ już zaczyna robić się zimno (przynajmniej u mnie) i młodziutka trawka nie wytrzyma zimy.
maciej_GDA pisze:
*jakie niezbędne narzędzia ogrodnicze będę musiał nabyć by przywrócić, pielęgnować trawę ??
Szpadel, grabie, widły amerykańskie do karczowania większych roślin (jakieś krzewinki czy podagrycznik pospolity.

Zaczekaj jeszcze na opinie innych - ja jestem początkującym :P
Pozdrawiam
Michał
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jeśli idzie o trawnik to polecałabym kosić, kosić i jeszcze raz kosić, najlepiej zacząć już teraz. Jeśli idzie o pozostałe rzeczy w ogrodzie to teraz można by sobie rozplanować wszystko i rozpocząć prace ziemne.
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
maciej_GDA
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Ok :)

Skoszę całą trawę i spryskam Roundup'em, przekopie i posieje trawę. Ale czy wyrośnie? Czy ziemia nie będzie "zatruta" Roundup'em??

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zastanów się, czy zależy CI na "czystym" trawniku, czy chcesz mieć po prostu estetycznie i funkcjonalnie. Bo jak chcesz mieć "czysty" trawnik to musisz użyć rundupu, a jak nie to wystarczy kosić, reszta się sama zrobi po jednym sezonie. Nowa trawa wyrośnie po spryskaniu, ale zawsze zatruwa się sobie w ten sposób teren. Przed użyciem każdej chemii należy się dobrze zastanowić, czy faktycznie jest to potrzebne. Pisząc prace ziemne miałam na myśli przygotowanie terenu pod rabatki.
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

Roundap jest środkiem chemicznym i nikt nie ma co do tego wątpliwości, co do skutków, to producent tego środka twierdzi że rozkłada się całkowicie w glebie, inni twierdzą inaczej.

To Ty masz podjąć decyzję cz pryskać, czy kopać widłami amerykańskimi na głębokość 2 sztychów wideł( bo wtedy można wybrać większość kłączy chwastów) 500 m. kwadratowe.

Mogę Ci podpowiedzieć , tylko tyle że roundap najlepiej i najszybciej działa gdy rośliny(chwasty) intensywnie rosną, a więc wiosną. Na sianie trawnika w tym roku( w tym przygotowanie gleby) już chyba za późno . Pozdrawiam . Tadeusz.
maciej_GDA
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Zależy mi na "czystym trawniku" więc wychodzi na to że muszę spryskać dzięki za wszystkie wypowiedzi :)
Łysy
200p
200p
Od: 22 cze 2008, o 21:27

Post »

cokolwiek tam planujesz, musisz zacząć od przygotowania gleby - po obsianiu trawą, posadzeniu krzewów, drzewek będzie za późno.

Na tym etapie zakładania trawnika można wiele poprawić - a CO to zależy od potrzeb ( wapnowanie, nawozy organiczne itp. ).

A glebę do siewu przygotuj jesienią lub bardzo wczesną wiosną - po przekopaniu/orce ziemia musi się uleżeć i trzeba ją perfekcyjnie wyrównać.

Znam przypadek, gdzie byle jak przygotowano ziemię na ponad 1 ha i "oszczędny" inwestor na swoim traktorku do koszenia za 14 000 zł musiał walczyć, aby się utrzymać w siodle :wink:

Ps. A o trawikach tematów tu cała masa np.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 59&start=0
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

O cokolwiek pytasz, użyj najpierw naszej Wyszukiwarki. Wpisz hasło "trawa", "trawnik", czy coś podobnego, albo chociaż zerknij do wątku:
- Trawnik - spis linków, opisy problemów
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Danone
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 lis 2008, o 19:41

Nowa działka

Post »

Witam -jestem tez posiadaczką działki 500m2 ,którą kupilam 1 sierpnia tego roku.Była w stanie opłakanym-przez 9 albo więcej nieużytkowana,niepielęgnowana,jeden wielki ugór.Na moje szczęście oprócz paru samosiejek brzóz nic na niej nie zasadzono ( tylko na końcu piękne choiny i modrzewie i to najbardziej mi odpowiadało bo widok z tarasu domku był bajkowy.I na dodatek po całej działce wlało się mnóstwo gałęzi częściowo wrośniętych w ziemię.Myślałam,że sytuacja jest nie do opanowania ,że zanim zobaczę świeżą trawę upłynie wiele czasu.Moim celem nie byl trawnik tzw.bezchwastowy miało być zielono,czysto i świeżo.Przystąpiłam do szturmu- z synem i szwagrem skosiliśmy 2 kosiarkami dwukrotnie raz wyżej potem na maksa nisko całe to zielsko i grabiłam,grabiłam wszystko co się da i paliłam wieczorami - trwało to tydzień prawie.Drugi etap- zamówiłam dużą wywrotkę dobrej ziemi -torfu i zamówiłam ogrodzenie (2 boki+brama i furtka czas oczekiwania 2 tygodnie).Przy pomocy miejscowego ziemia została roztaczkowana na mniej więcej 5 cm na 2/3 obszaru i wyrównane zostały wgłębienia różne.I grabiłam grabiłam a następnie pożyczyłam walec i wszystko powalcowałam i posiałam trawę-dużo trawy cały wór,poczym znowu powalcowałam i podlewałąm podlewałąm zraszaczem delikatnie.Nie uwierzysz po tygodniu rosła trawa piękna zielona i moja!Radość była wielka! I kosiłam,kosiłam.Strasznie się napracowałam ale minęły 3 miesiące 1 listopada a ja mam piękną trawę. Zdążyłam ją skosić 6 razy!Jest mocna,wcale nie ma dużo chwastów.W międzyczasie założyłam ciekawy skalniak.Padałam ze zmęczenia,poświęciłam 10 dni urlopu ale warto było!Posadziłam trochę iglaków.Mam nadzieję,że wszystko przetrwa i wiosną po zimie będzie co podziwiać.W zał.zdjęcie mojej działki
pozdrawiam i życzę sukcesów Obrazek
Danuta- właścicielka działki 500m2 od 3 miesięcy,którą zamierza urządzić po prostu pięknie i przytulnie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”