Kwiecisty ogród Doroty cz. 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kwiecisty ogród Doroty cz. 7

Post »

Dorotko :wit
Jak taki taki fajny kociula Ci pilnuje pelargonek ,to na pewno wszystko będzie ok :D
Lilie cudne ;:167
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu ja mam dwie takie kotki, fajnie jest jak śpią, gorzej jak rozrabiają. Druga jest młodsza o dwa lata od Pusi więc ma jeszcze pełno energii. Niejedna doniczka poszła.
Lilie ładne, pachnące tylko nie takie kolorki miały być :D jak zawsze najważniejsza jest sprzedaż. I tak te pomyłki znajdą miejsce na moich rabatkach i będzie ładnie.

Dziś kolejny dzień słonecznej pogody, pochodziłam po ogrodzie, wiosenne plany przesadzania już są. Nowe miejsca dostaną iglaczek, w jego dołek ;:306 posadzę berberysa bo rozrósł się, za gęsto je posadziłam, a były takie maleństwa ;:124 Jeszcze mam jednego berberyska do przeniesienia. Dziś wiem, że wiosenne przycięcie powoduje lepszy szybszy wzrost i piękne rozkrzewienie berberysów. Wiosną na pewno ostro będzie sekator nad nimi pracował.
Chodzę obserwuję też to co mam na wierzchu, zimowity we wszystkich miejscach pokazują listeczki, niektóre powojniki ruszyły, natomiast zatrzymały się żonkile i czosnek zimowy przez kilka dni na szczęście nic nie podrosły.
Buszuję też po necie oglądam róże, chyba się nie uda mi czegoś nie zamówić, mam ochotę od kilku lat na Rapsody in blue i bardzo podobają mi się rabatowe i okrywowe o pustych kwiatach.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dorotko,melduję się nie wiem czy już wiosennie,czy jeszcze zimowo.Wspomnienia wiosny jak najbardziej pożądane.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu witam ;:196 myślę , że chyba zimowo bo ma ona nadejść już w niedzielę, mam nadzieję, ze śnieg okryje roślinki.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Też chciałabym tego śniegu, chociaż ciutek.
Mróz na rozbujałe rośliny to nic dobrego.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko a ja myślę, czy nie obsypać tego co już na wierzchu ziemią, myślę że kopczyki nie zaszkodziłyby. Teraz ziemia nie zamarznięta to z łatwością ukopię i przeniosę.
Teraz jestem na etapie oglądania róż, chyba się im nie oprę, puściochy tak mnie urzekły.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Dziękuję za linki ;:196 w wolnej chwili poczytam.
Widzę, że plany na wiosenne korekty się już klarują ;:224
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko plany są, zobaczymy czy zrealizuję wszystkie. Kilka korekt na rabatkach muszę porobić, sadziłam niektóre krzewy bardzo małe, a po kilku sezonach pięknie się rozrosły i teraz trzeba kilka przesadzić.
Dzisiaj otrzymałam nasionka z akcji więc całe popołudnie oglądałam, przekładałam. Cieszyłam się jak dziecko. Pierwsze nasionka to dla mnie mini zwiastun sezonu 2014. A do południa oglądałam oferty różane.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Postanowiłam zamówić nowe róże, wybrałam tylko 7 odmian.
A teraz kilka różanych wspomnień z zeszłego roku

Obrazek Obrazek

Obrazek
tę okrywówkę udało mi się rozmnożyć

Obrazek
a tej przysypałam gałązkę na wiosnę sprawdzę czy się udało.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Dorotko, a ja myślałam że Ty dopiero na wiosnę otworzysz wątek, ale widzę że nie wytrzymałaś i dobrze z korzyścią dla nas oglądających ;:138 Śliczna czarnulka Pusia do wymiziania! czytam o jakimś szkodniku, ale nie wiesz co to? u mnie przyniosło coś wełnowce. Na razie na pojedynczych ale zobaczymy co będzie dalej. Chemia nie bardzo pomaga :oops:
Śliczne masz te puste róże, chyba będę się uśmiechać do Ciebie o gałązkę :wink: Pozdrawiam ;:196 No i zapisuję wątek!
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Kontakt:

Post »

Oż Ty, ... , jesteś. A ja myślałam dopiero w marcu Ciebie szukać. No to Ci się pochwalę, że zrobiłam dzisiaj pierwsze wysiewy - w domu i w ogrodzie.
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

:wit Piękną słoneczną sobotę mamy :D właśnie wybieram się do ogrodu, zobaczyć czy coś nowego nie próbuje z ziemi wychodzić. Śliczna ta różyczka okrywowa, ale w tle widzę piękny krzak różany ;:oj , czy możesz podać jaka to odmiana? Przedziwną zimę mamy, pozdrawiam i miłego weekendu życzę :D
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu ja też tak myślałam, ale bez Was nie dałam rady :lol: po Twoim wpisie wiem, że podjęłam słuszną decyzję. Dziękuję.
Nie wiem co to za szkodnika miałam, preparat czosnkowy nie pomógł, kupiłam uniwersalny środek do oprysków na robactwo firmy Target i on nie pomógł więc aby nie było większych strat wszystko z żalem powyrzucałam.
Coś mi chodzi po głowie, że wełnowce nie lubią gorącej wody i w ten sposób można je zlikwidować, ale jak po tym zabiegu zachowają się roślinki nie wiem.
Marysiu gałązkę masz zaklepaną, poszłam pooglądać jest taka fajna grubości ołówka, tylko proszę napisz kiedy ją obciąć to wyślę.
Właśnie tej róży przysypałam gałązkę, mam nadzieję, że się ukorzeniła.
Męża wyprawiłam w delegację i od razu zrobiłam zdjęcie jego dziełu, to znacznik do robienia śladów na grządkach. Do tej pory używałam do tego celu rurki, a teraz mam taki wynalazek, mojego pomysła :uszy

Obrazek

Obrazek

Wando Ty mi napisz co posiałaś. Wiesz tak mnie już świerzbią paluszki, ale na szczęście wstrzymuje mnie brak dobrej ziemi, muszę po nią jechać do ogrodniczego.
U mnie pogoda wiosenna, aż chce się już coś pogrzebać w ziemi. Wczoraj trochę popracowałam łopatą, poszłam poobsypywałam kopczykami czosnek, żonkile i zimowity, są już na wierzchu, mrozy na pewno by je załatwiły, mam nadzieję, że dzięki obsypaniu uda im się je przeżyć.

Ciemiernik pięknie zakwitł.
Obrazek

Nigdy nie wycinam na zimę rozchodników, bardzo lubię ich zasuszone kwiaty, podobają mi się również jak leży na nich śnieg
Obrazek

Iwono witam Cię serdecznie. Pogoda dzisiaj jest naprawdę piękna. Wczoraj wycofali się z zapowiedzi jutrzejszego przyjścia zimy. Nie wiem czy się cieszyć czy smucić. Pooglądałam moje róże starsze nie zrzuciły wszystkich liści, a te sadzone jesienią rosną na całego. Nie wiem czy jak przyjdą mrozy nie załawią ich.

Obrazek

Róża o którą pytasz w tle z tyłu jest pokazana na drugim zdjęciu to okrywowa The Fairy, mam ich chyba z 5 szt, samej udało mi się ukorzenić jedną (metoda przysypania gałązki) Bardzo długo kwitnie do mrozów, podczas kwitnienia wybarwia się z ciemnego do jasnego różu.
Pozdrawiam Dorota
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”