Żywopłot z grabu
Re: Grab pospolity na żywopłot.
Grab
Pąki wąskojajowate, ostrokończyste, pokryte licznymi zachodzącymi na siebie dachówkowato, jasnobrązowymi łuskami.
Buk
Pąki wrzecionowate, długie i ostre, odstające, ułożone dwustronnie - naprzemianlegle
Pąki wąskojajowate, ostrokończyste, pokryte licznymi zachodzącymi na siebie dachówkowato, jasnobrązowymi łuskami.
Buk
Pąki wrzecionowate, długie i ostre, odstające, ułożone dwustronnie - naprzemianlegle
Witam;
W październiku '13 posadziłam żywopłot: głównie grabowy, częściowo bukowy i klonowy (acer ginnala). Zbliża się wiosna i pierwsze cięcie. Opinie są różne, ja zdecyduję się na wczesną wiosnę. Moje pytanie: co to znaczy "wczesna wiosna" ? Luty, marzec, czy może kwiecień??
Graby mają po 60 cm... chcąc je zagęścić, z tego co wyczytałam, śmiało mogę je skrócić do 20cm nawet, jeśli zostaną tylko "kikuty".
W październiku '13 posadziłam żywopłot: głównie grabowy, częściowo bukowy i klonowy (acer ginnala). Zbliża się wiosna i pierwsze cięcie. Opinie są różne, ja zdecyduję się na wczesną wiosnę. Moje pytanie: co to znaczy "wczesna wiosna" ? Luty, marzec, czy może kwiecień??

Graby mają po 60 cm... chcąc je zagęścić, z tego co wyczytałam, śmiało mogę je skrócić do 20cm nawet, jeśli zostaną tylko "kikuty".
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
To znaczy, że teraz to trzeba się kierować i kalendarzem i intuicją. 

Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Intuicja intuicją, ale jestem początkującym ogrodnikiem.... Czy zbyt wczesne (luty - marzec) przycięcie może zrobić tym drzewkom krzywdę?
A ja mam takie pytanie, mam nadzieję, że pytam w dobrym miejscu. Jesienią posadziłam szpaler z grabów kolumnowych, około 2,5-3 metrowych. Docelowo chcę, aby miały około 6-7 m; będą cięte, aby uzyskać wysoką, wąską ścianę. W związku z tym, że poszczególne egzemplarze różnią się od siebie wysokością, chciałabym je zrównać, żeby równocześnie pobudzić do rozkrzewiania. Czy takie przycięcie od góry "pod linijkę" nie spowoduje, że przestaną rosnąć w górę? Bo to w końcu drzewa, jak zareagują po przycięciu przewodnika? A może jest jakiś inny sposób prowadzenia tego typu szpalerów?
-
- 200p
- Od: 27 sty 2012, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
możesz ciąć już po pierwszych okresach spadku temperatury poniżej zera, drzewa wejdą już w stan spoczynku i cięcie będzie dla nich bezpieczne.koropka pisze:Czy zbyt wczesne (luty - marzec) przycięcie może zrobić tym drzewkom krzywdę?
Napisz coś więcej o swoich grabach. Czy są to sadzonki grabów z jednym przewodnikiem wysokości 2.5 - 3 m, czy też są to sadzonki wieloprzewodnikowe. I oczywiście napisz czy jest to grab pospolity, czy jakaś specjalna odmiana grabu. Pozdrawiam.lidex pisze:A ja mam takie pytanie
-
- 200p
- Od: 23 gru 2008, o 21:09
- Kontakt:
Czy ktoś z Was ma mieszany żywopłot grabowo-bukowy? Mam trochę sadzonek i graba i buka i zastanawiam się czy pomieszać je w mającym powstać żywopłocie. W naturze często te dwa drzewa często rosną razem. W mojej okolicy występują lasy w których tysiące młodych grabów rośnie z młodymi bukami z tym, że buk jest drzewem dominującym a grab występuje miejscowo. Naturalne grądy to rzadkość choć znam jeden piękny. Buk chyba rośnie wolniej ale ciekaw jestem czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia w mieszaniu tych dwóch gatunków drzew w żywopłocie. Dotychczas widziałem tylko jednogatunkowe.
Są to graby kolumnowe (na karteczkach identyfikujących roślinę było napisane : grab kolumnowy), z jednym przewodnikiem.Czy są to sadzonki grabów z jednym przewodnikiem wysokości 2.5 - 3 m, czy też są to sadzonki wieloprzewodnikowe. I oczywiście napisz czy jest to grab pospolity, czy jakaś specjalna odmiana grabu.
-
- 200p
- Od: 27 sty 2012, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To może od początku. Drzewa kolumnowe mają dość charakterystyczną właściwość. Mimo, że posiadają dość wyraźny przewodnik, to równolegle obok niego z wyrastających gałęzi bocznych, tworzą się następne przewodniki oczywiście słabsze podążające za przewodnikiem w górę. Tak zachowują się niektóre odmiany żywotników, cyprysów, dębów i prawdopodobnie jeszcze wiele gatunków, których praktycznie się nie tnie. Natomiast grab pospolity to drzewo, które dąży do wytworzenia normalnej korony pozwalającej na wytworzeniu kwiatów i następnie nasion. Nie wiem czy można wyprowadzić grab na wysokość 7 m i następnie ograniczać jego naturalne skłonności do tworzenia gałęzi bocznych, których długość spełni Twoje oczekiwania. Ja sam prowadziłem żywopłot z grabów, który miał 4 m wysokości i 160 m długości. Utrzymanie takiego żywopłotu bez specjalistycznego sprzętu jest niemożliwe. Teraz ten żywopłot ma dalej taką samą długość, ale jest obniżony do 2.5 m a wczesną wiosną będzie jeszcze raz obniżony o następne 0.5 m ze względu właśnie na kłopoty z jego pielęgnacją. Jak wygląda taki żywopłot możesz zobaczyć na stronie 12 tego wątku, które to zdjęcie przywołał Norberto( ja nie potrafię) i za to mu dzięki. lidex do terminu cięcia jest jeszcze trochę czasu, więc pytaj, nim użyjesz sekatora czy piły spalinowej. Po ucięciu, tego przykleić się już nie da. Pozdrawiam.
-
- 500p
- Od: 9 paź 2013, o 11:33
Jak tak dalej pójdzie z pogodą, to chyba za jakieś 2 tygodnie zacznę sadzić żywopłot z grabów. Nie ma problemu o ile ziemia będzie rozmarznięta?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 sty 2012, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
larix, ja posadziłam w jednej linii na ok.7 m buki i na ok. 7 m graby osobno, nie mieszając. Ta sama gleba , wilgotność, wystawa. Graby rosną na moje oko 2 razy szybciej niż buki. Żałuję, że ich nie pomieszałam, bo ten żywopłot jest "na widoku" i część ma w zimie brązowe liście, a część jest goła, ale gęsta. Ponieważ oba przycinane na wys. 1,5m, od dołu są b. gęste , w innym miejscu posadziłam graby na przemian z tawułami van Houtta. Uwielbiam te tawuły!
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Pozdrawiam....... Emilia
-
- 200p
- Od: 23 gru 2008, o 21:09
- Kontakt:
Dzięki Emilio
Chciałbym w tym roku posadzić taki mieszany żywopłot grabowo-bukowy. Buk dłużej trzyma liście, które mają śliczny miodowy kolor i są jakby pokryte woskiem. Grab natomiast albo je zrzuca a jeżeli zostają na zimę na drzewie to są ziemiste i pomarszczone i zdecydowanie ustępują urodą bukowym.
Emilio, gdybyś mogła zamieścić zdjęcie swego żywopłotu byłoby super

Chciałbym w tym roku posadzić taki mieszany żywopłot grabowo-bukowy. Buk dłużej trzyma liście, które mają śliczny miodowy kolor i są jakby pokryte woskiem. Grab natomiast albo je zrzuca a jeżeli zostają na zimę na drzewie to są ziemiste i pomarszczone i zdecydowanie ustępują urodą bukowym.
Emilio, gdybyś mogła zamieścić zdjęcie swego żywopłotu byłoby super

-
Wczoraj zapomniałam aparatu, ale będę w tym tygodniu na działce, to porobię zdjęcia.
Pozdrawiam....... Emilia
Pozdrawiam....... Emilia
- Wisienka
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 lis 2006, o 11:45
To i ja czekam na zdjęcia Emilio. Zastanawiałam się, czy nie pomieszać grabu z bukiem, ale skoro grab rośnie szybciej
to chyba nie jest to dla mnie dobry pomysł, bo zależy mi na szybszym wzroście.
Ale znowu te liście jesienno-zimowe u buka są takie ładne ... No i jestem w kropce.
to chyba nie jest to dla mnie dobry pomysł, bo zależy mi na szybszym wzroście.
Ale znowu te liście jesienno-zimowe u buka są takie ładne ... No i jestem w kropce.
Pozdrawiam serdecznie
-
Zgodnie z obietnicą zrobiłam dziś zdjęcia buków i grabów. One rosną w jednej linii na brzegu tarasu zbudowanego na skarpie, zabezpieczonego z drugiej strony murem oporowym (widać dachówki przykrywające mur). Nie mogłam złapać całej linii tego żywopłotu (ok. 15 m), bo za dużo bałaganu bym Wam pokazała. Jak widać, zeszłoroczne liście są i na bukach i na grabach. Te bukowe są pięknie jasnobrązowe, jakby błyszczące, natomiast grabowe...szarawe, smutne.Ale o ile dobrze pamiętam grab o wiele szybciej niż buk wiosną je zrzuca i wypuszcza nowe. Buk długo się zbiera.
Zdjęcia zostały usunięte z hostingu.
bab...
Zdjęcia zostały usunięte z hostingu.
bab...
Pozdrawiam....... Emilia
Pozdrawiam....... Emilia