Brzoza.Cięcie i formowanie

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
x-a-8
---
Od: 30 lis 2012, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Przyciąć brzozę?

Post »

Ja przycinam każdej jesieni po spadnięciu liści. Przycinam tak, by wystarczył mi tylko ręczny sekator. Gałęzie zaś mielę w rozdrabniaczu i ściółkuję pod brzozą i iglakami. A potem na tej ściółce wyrastają boczniaki i shiitake.
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Podpinam się pod temat. Mam w ogrodzie brzozę, którą ktoś bardzo brzydko kiedyś potraktował. W efekcie nie prezentuje się najlepiej. Teraz chyba ostatni dzwonek, żeby ją przyciąć. Drażnią mnie wizualnie zwłaszcza te przewodniki od głównego pnia, idące tak dziko w górę (jeden zaznaczyłam na czerwono). Przycięłabym go, ale czy mniej więcej na takiej wysokości jak zaznaczyłam czy trochę niżej? A może jeszcze gdzieś przyciąć, żeby nadać jej jakąś sensowną formę? Ponieważ pięknie w górę już nie pójdzie, może można ją jakoś ukształtować tak, żeby rozrosły się gałęzie wszerz (bo formy płaczącej czy parasolowatej to chyba z niej się raczej nie zrobi)?
Wstawiam też drugie zdjęcie bez zaznaczenia, gdyby ktoś chciał być tak uprzejmy i zaznaczyć początkującej ogrodniczce :)
Tu zdjęcie bez oznaczenia, w trochę większym rozmiarze: http://img515.imageshack.us/img515/6306/201303043.jpg

Obrazek
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Cezaryyy
100p
100p
Od: 16 sie 2012, o 11:25

Post »

Obrazek Obrazek

Tu wielkiej filozofii być nie może, bo to tylko brzoza i to w marnym stanie wizualnym. 1 zdjęcie to cięcie tak na korona jak drzewa w mieście lub np. góra może być na płasko (------) podobnie jak ten oto symbol :) , 2 to w miotły na końcach, musisz wyciąć wszystko co od pni odchodzi a pozostawić tylko koncówki i je kształtować, pozostaw te miotły na kilku najgrubszych gałęziach powiedzmy 4-5. W 1 i 2 trzeba będzie co roku ciąć młode odrosty najlepiej nożycami ręcznymi do żywopłotu itp.
Awatar użytkownika
aleksmar
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 sie 2012, o 13:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

podepnę się do wątku, bo wydaje mi się, że też będę musiała przyciąć brzozę.
Moje pytanie jest następujące: 2 lata temu budowaliśmy domek, dom został posadowiony trochę wyżej niż ówczesny grunt na którym rosły brzozy właśnie - w sumie 3 kępy brzóz po 3-4 sztuki. 2 z tych 3 kęp zostały zasypane około 40-50cm warstwą ziemi - może trochę gliniastej trochę piaszczystej - nie zwróciłam uwagi jaką. Od tamtego czasu brzozy wyraźnie marnieją. Rok temu miały już bardzo rzadkie liście, ale myślałam, że pochorują sezon i na ten rok znów będą piękne - tymczasem w tym roku jedna kępa na już tylko pojedyncze gałęzie z listkami a druga wygląda jak ta pierwsza w zeszłym roku - czyli jest baaardzo rzadka - czy można je jakoś przyciąć? czy odkopanie pomoże? (nie bardzo chciałabym odkopywać) i jaki ewentualnie obszar trzeba odkopać?
Teren jest podmokły gliniasty.
Posadziliśmy już po 3 nowe brzózki - jakby tym się nie udało, ale wolałabym, żeby zostały, bo były piękne.
życie nie składa się z sumy oddechów ale z chwil, które zapierają dech w piersiach
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Trochę czasu upłynęło... jak brzozy ? Zasypanie podstawy pniai 50 cm warstwą ziemi po prostu je udusiło...
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie w dole rosły co prawda sosny a nie brzozy ,ale po zasypaniu ich piachem na ok 1.5 metra wyraźnie wypiękniały.Brzozy zazwyczaj rosną w piachach i przysypanie ich gliną mogło spowodować to o czym pisze Ewa.
Pozdrawiam. Ewa
Jakub2013
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 mar 2014, o 20:17

Post »

Witajcie !

Mam ogromny problem. Dziś podciąłem grubą gałąź (ok. 10-15 cm obwodu) w 40 letniej, 30 metrowej brzozie ( na wysokości ok 4 metrów nad ziemi). Gałąź była szara, i jakoś tak dziwnie powyginana.

Gałąź wyglądała na kompletnie suchą i wisiała tuż nad domem, oraz nad gankiem. Po zimie miałem dziesiątki dużo grubszych gałęzi na ziemi, więc dla bezpieczeństwa ją usunąłem.

Problem się zaczął, gdy gałąź, przycięta - ok. 10-15 cm od pnia wcale nie okazała się sucha ... i zaczęła tryskać sokiem ;:124 . Od razu zalepiłem ją maścią przeciwgrzybiczną. Problem jednak polega na ciągłym wypływaniu z niej soku. Nie mam pojęcia jak go zatamować. Co prawda po jakiś 2 godzinach kapanie trochę zwolniło ale kapie dalej.

Czy macie jakiś sprawdzony sposób na taką awarię ?

Czy w ten sposób mogę załatwić całe drzewo ?

Naprawdę potrzebuję ratunku, jutro rano muszę jakoś to zatamować.

;:223 ;:223 ;:223

DZIĘKUJĘ !
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Re: Brzoza po formowaniu płacze - PILNA POMOC POTRZEBNA !

Post »

Pierwsze i jedyne co mi przyszło do głowy to założyć taśmę, przepuszczająca powietrze coś na zasadzie bawełny.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Jakub2013
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Z tego naprawdę mocno leci. Próbowałem taśmą "naprawczą" i słabo pomogło ... Przesiąka ...
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

To musi być materiał jakiś ręcznik obwiniety , zawiązany tyle, że naturalny. Z żadnych sztucznych tworzyw poliestrów czy innego wynalazku. Mocno obwiązać i zawiązać sznurkiem, nic innego nie przychodzi mi do głowy. Jedyna nadzieja jeszcze jest taka, że jak pojawi się rano słońce to rana bedzie sama po mału zasychać.
Jakub2013
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję za radę. A gdybym lekko "opalił" tę ranę palnikiem ? (oczywiście rozsądnie, nie podpalając drzewa ;-)

Może to by ją zasklepiło ? Po prostu bym ją osuszył.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

Niektórzy tak robią, ale sam osobiście nie stosowałem.
Jakub2013
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

;:108 Tak sobie pomyślałem, że jeżeli podczas chirurgicznego "cięcia" u człowieka używa się koagulatora, to w przypadku drzewa może palnik lutowniczy pomoże :-)

Szkoda, że nie ma jakiejś super higroskopijnej pasty, która pozwoliłaby na zatamowanie takich "krwotoków". Aż się dziwię, że przy tak dużej aktywności lobby ekologicznego, nikt nie wpadnie na pomysł aby siły i środki spożytkować na pomoc ogrodnikom amatorom.

Dzięki za wsparcie, i jestem otwarty na kolejne pomysły !
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”