Identyfikujemy kaktusy i inne sukulenty cz. 4
- kamaska
- 50p
- Od: 14 wrz 2013, o 20:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Identyfikujemy kaktusy i inne sukulenty cz. 4
Ten trzeci ma 19 żeber, nie wiem dlaczego jest taki chudziutki, od początku zaczął wyciągać się do góry mimo, że daję mu maksymalną ilość słońca jaką może mieć na południowym parapecie...ponownie wrzucam zdjęcie drugiego osobnika, mam nadzieję, że tym razem będzie dostępne. Ten ma 21 żeber.
- ROBERTOBORO
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lis 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Identyfikacja kaktusów
Trochę w złym miejscu umieściłeś posta ale trudno.
Może to nie to co napiszę ale na pewno podobne
na pierwszej fotce po prawej stronie Echinocactus grusonii
na drugiej po lewej Mammillaria polythele ? po prawej Mammillaria spinosissima cv. uno pico ?
na trzeciej fotce po prawej Parodia chrysacanthion
na czwartej Mammillaria microhelia ?
Może to nie to co napiszę ale na pewno podobne
na pierwszej fotce po prawej stronie Echinocactus grusonii
na drugiej po lewej Mammillaria polythele ? po prawej Mammillaria spinosissima cv. uno pico ?
na trzeciej fotce po prawej Parodia chrysacanthion
na czwartej Mammillaria microhelia ?
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Podobna do Parodia faustiana. Może to jednak nie być jej czysta forma bo ciernie nieco za cienkie i mniej czarniawe.
Dziękuję Henryku za pomoc, może jeszcze ktoś ośmieli się powiedzieć coś innego.
- popiolek69
- 500p
- Od: 22 paź 2011, o 22:11
Na pewno Gasteria ale jaka to już niech podpowie ktoś bardziej obeznany w temacie
Pozdrawiam Konrad
Popiolek69 kilka moich maluchów
Popiolek69 kilka moich maluchów
- Zuzakoniarka
- 50p
- Od: 6 sie 2013, o 12:01
Witam wszystkich Forumowiczów,
czy możecie mi pomóc określić jakie to gatunki kaktusów? Czy to są różne czy to ten sam gatunek?
Dostałam je od Cioci, która wspominała, że jeden z nich jej kwitł. Czy te kaktusy mogą kwitnąć?
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
czy możecie mi pomóc określić jakie to gatunki kaktusów? Czy to są różne czy to ten sam gatunek?
Dostałam je od Cioci, która wspominała, że jeden z nich jej kwitł. Czy te kaktusy mogą kwitnąć?
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Ola
- mCm86
- Od: 26 mar 2012, o 21:23
Owszem, mogą kwitnąć, a oba te kaktusy to Echinopsis eyriesii.
Warunkiem kwitnienia jest danie roślinom odpowiedniego, słonecznego stanowiska (po Twoich widać, że takowego im brakuje ponieważ wyciągają się do światła) i zimowanie ich w chłodnym miejscu bez podlewania. Te kaktusy kwitną w nocy
Warunkiem kwitnienia jest danie roślinom odpowiedniego, słonecznego stanowiska (po Twoich widać, że takowego im brakuje ponieważ wyciągają się do światła) i zimowanie ich w chłodnym miejscu bez podlewania. Te kaktusy kwitną w nocy
- Zuzakoniarka
- 50p
- Od: 6 sie 2013, o 12:01
Dziękuję za informację Abaddon1986.
Cieszę się, że mogą kwitnąć choć z tym zimowaniem w zimnym pomieszczeniu może być problem bo mieszkam w bloku i generalnie jak bym nie używała grzejników (umieszczonych pod oknami) to byśmy zamarzli
Ale z brakiem podlewania nie będzie problemu, bo często o tym zapominam i posiadam tylko kwiaty, które to muszą znieść
Chcę rozsadzić te kaktusy albo przynajmniej przenieść do innych, może większych doniczek. Czy teraz jest odpowiedni moment?
Na pierwszym zdjęciu widać, że ten przybyszowy umieszczony dość wysoko puścił korzenie - czy jego też powinnam oderwać od roślinki matki i posadzić?
Korzystałam z forum w sprawie upraw ogrodniczych, a teraz bardzo się cieszę, że i o kaktusach mogę się coś dowiedzieć.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
Zuzakoniarka - Ola
Cieszę się, że mogą kwitnąć choć z tym zimowaniem w zimnym pomieszczeniu może być problem bo mieszkam w bloku i generalnie jak bym nie używała grzejników (umieszczonych pod oknami) to byśmy zamarzli
Ale z brakiem podlewania nie będzie problemu, bo często o tym zapominam i posiadam tylko kwiaty, które to muszą znieść
Chcę rozsadzić te kaktusy albo przynajmniej przenieść do innych, może większych doniczek. Czy teraz jest odpowiedni moment?
Na pierwszym zdjęciu widać, że ten przybyszowy umieszczony dość wysoko puścił korzenie - czy jego też powinnam oderwać od roślinki matki i posadzić?
Korzystałam z forum w sprawie upraw ogrodniczych, a teraz bardzo się cieszę, że i o kaktusach mogę się coś dowiedzieć.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
Zuzakoniarka - Ola
Ola
- mCm86
- Od: 26 mar 2012, o 21:23
Generalnie najlepszym okresem na przesadzanie roślin jest wiosna, więc proponuję dać teraz kaktusom odpocząć Odrosty można odrywać i ukorzeniać, nie ma z tym większych problemów. Jeśli nie masz możliwości zimować kaktusa w chłodzie to chociaż postaw go w miejscu gdzie nie będzie go męczyć gorące powietrze od grzejników. Przy ciepłym zimowaniu obserwuj roślinę czy nie pojawiają się na niej wełnowce, bo to niestety bardzo sprzyjające dla nich warunki (sucho+ciepło). W czasie zimowania chłód i brak wody powinien wprowadzić kaktusy w stan "uśpienia". Chodzi o to by zatrzymać ich wzrost w okresie, gdy słońca jest niewiele.
W internecie jest bardzo dużo informacji dotyczących uprawy kaktusów Możesz sobie coś poczytać np. tutaj http://www.kaktusy.wroclaw.pl/artykuly/artykuly.php
W internecie jest bardzo dużo informacji dotyczących uprawy kaktusów Możesz sobie coś poczytać np. tutaj http://www.kaktusy.wroclaw.pl/artykuly/artykuly.php