Migdałowiec pospolity (Prunus dulcis ) ''migdał''

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Migdał , Migdałowiec pospolity ( właściwy )

Post »

Też jestem ciekaw, jaka odmiana będzie dobra na Podlasie? Mogę kilka drzewek kryć na zimę.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
silko76
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 mar 2011, o 11:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Z tą plantacją to nie jest tak do końca. Drzewka mam posadzone w kilku miejscach różniących się glebą, nachyleniem stoku, osłonięciem od wiatru itp. Większą część mam wciąż w donicach (od 3 do 70L) i te również przetrzymuję na kilka sposobów. Jedne zimują z zadołowanymi donicami w ziemi nie osłonięte od wiatru i nie okrywane, inne są tylko osłonięte od wiatru jeszcze inne zimują w foliowym nie ogrzewanym namiocie. Jeśli pomnożymy ilość odmian, rodzaj podkładki, wielkość drzewek i sposób przetrzymywania to wyjdzie, że takich drzew potrzeba kilkaset żeby po kilku latach mieć jakieś pojęcie o hodowli. A jaka jest najlepsza odmiana na Polskę? Zbyt krótko się tym zajmuję żeby udzielić prawidłowej odpowiedzi. Na pewno potrzeba 2-3 odmiany żeby drzewka owocowały. Ja swoje drzewka hoduję na Dolnym Śląsku (jeden z cieplejszych regionów Polski). W ubiegłym roku było kilka nocy dochodzących do -25 i jakoś drzewka dały radę. Tegoroczna zima raczej do normalnych nie należy no ale przekonamy się na wiosnę co z tego będzie.
Isoo
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 18 sie 2013, o 10:50

Post »

Silko76, podoba mi się twoje podejście. "Jak już coś robić, to robić to dobrze", a ty idziesz na całego i za to chwalić. Na pewno zdobędziesz w ten sposób wiele bezcennych informacji, którymi mam nadzieję się podzielisz :}

Mój migdałowiec rośnie zupełnie po drugiej stronie Polski na górce, gdzie straszliwie wiele i jest zimno. A co dziwnego urósł centymetr przez zimę. Mam nadzieję, że nie pożałuje tego :D
silko76
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 mar 2011, o 11:10

Post »

Ciepła pseudo zima to nie dobry czas dla migdałowca. Prawdopodobnie jak będzie ciepło - na dniach zakwitnie. Takiego ciepłego okresu jeszcze nie było w kadencji moich migdałowców. Poczekamy, zobaczymy jak to będzie.
darnok
200p
200p
Od: 13 kwie 2012, o 08:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

mi z nasion przysłanych z Włoch już 4 wykiełkowały i myślę,że będzie ich więcej :heja
darnok
200p
200p

Post »

Uchowałem się 5 migdałów,zaatakował je przędziorek,wczoraj opryskałem je floris eko.Po ilu latach można je wsadzić do gruntu?
Isoo
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 18 sie 2013, o 10:50

Post »

darnok, ja swojego migdała posadziłam w gruncie już pierwszego roku, bo miał wystarczające rozmiary (ok. 1 m).
martin79
200p
200p
Od: 30 sty 2012, o 17:25

Post »

Ja swoje tak samo od razu pierwszej zimy zostawiłem na zewnątrz. Przeżyły bez problemu.
To i owo opuncjowo Marcina
darnok
200p
200p

Post »

Ja mam coraz mniej tych migdałów,bo już 2 atak przędziorka mam,a pierwszy zwalczyłem około tygodnie temu ;:202 i teraz z drugim walczę florisem,bo nic innego pod ręką nie miałem.
lolek1990
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 lip 2013, o 20:32

Post »

Witajcie czy wie może ktoś z Was gdzie można kupić dobrą sadzonkę migdała? Nie powiodły się moje próby z uzyskaniem sadzonkiz wysianych migdałów i chyba wolałbym kupić drzewko.
vlak
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 29 kwie 2014, o 22:13

Post »

lolek1990 pisze:Witajcie czy wie może ktoś z Was gdzie można kupić dobrą sadzonkę migdała? Nie powiodły się moje próby z uzyskaniem sadzonkiz wysianych migdałów i chyba wolałbym kupić drzewko.
Sadzonki możesz kupić w niemieckich sklepach ogrodniczych (internetowych).
Cena ~ 20 ? + koszty dostawy 13 - 18 ? (zwykle wysyłka kurierem DPD, DHL).
Odmiany: Prunus amygdalus Krachmandel Palatina, Prunus amygdalus Dürkheimer Krachmandel.
Również na Węgrzech (nie zlokalizowałem jeszcze odpowiedniego sklepu), w Austrii.
zwojtek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 sty 2015, o 17:33
Kontakt:

Post »

Witam,
czytając wątek postanowiłem spróbować swoich sił w wysiewie migdała. Kupiłem paczkę - patrząc by nie były pokruszone.
Wsadziłem do doniczki 4 najlepsze migdały z czego po około 2 tygodniach wykiełkowały dwa (pozostałe dwa były zgniłe).
Obecnie po przesadzeniu do oddzielnych doniczek wyglądają mniej więcej tak:

Obrazek

Korzenie przy przesadzaniu miały faktycznie długie.
Problem mój jest taki że nie wiem czy rzeczywiście tak powinny wyglądać migdały. Patrząc na inne zdjęcia - to trochę się różnią od moich. Może to jakaś specyficzna odmiana?
Gdyby ktoś miał zdjęcia kiełkujących migdałów, to z chęcią bym porównał.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p
Od: 20 mar 2012, o 12:53

Re: Migdał, Migdałowiec pospolity (właściwy)

Post »

zetes pisze:Ma dużą szanse na przezimowanie ale jeśli ma juz 1,50metra wysokości to powinien juz od dawna owocować Dlaczego jest to jego pierwsza zima w gruncie?
A to moje ośmioletnie drzewa migdałowe
Migdał kwitnący
Obrazek
Owoce jeszcze zielone
Obrazek
Dojrzałe
Obrazek
Zerwane
Obrazek
Wyłuskane z pestki
Obrazek

Podobno kwiaty tzw. słodkiej odmiany są śnieżnobiałe, a te z różowym zabarwieniem ? to migdały gorzkie. Tych ostatnich nie powinno się jeść w nadmiarze ze względu na zawartość trującego cyjanowodoru. Gorzkie migdały są zwykle mniejsze i bardziej spiczaste, niż słodkie.
Jak u Ciebie było z migdałami? Próbowałeś je jeść, czy przypominają w smaku te, które można kupić w sklepie?
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”