Juki, draceny i inne- odmładzanie,rozmnażanie cz.1
Re: Juki, draceny i inne-problemy z odmładzaniem i rozmnażaniem.
Albo (jak już zostało w tym miesiącu ustalone! kilka postów wcześniej starczyłoby przeczytać... nie mówię o całym wątku) przyczyną jest po prostu ZIMA.
Dracena? odmłodzenie nietypowe.
Witam,
mam dwa pytania. pierwsze czy to jest Dracena smocza , a po 2 jak można pozbyć się nieestetycznego pieńka. Dodam, iż ten pieniek (grubszy) dostałem od żony po powrocie z wycieczki na Teneryfie. Wsadziłem do wody stał tak z 2 lata bo nie wypuszczał korzeni, jak wypuśiił to przesadziłem do doniczki i w końcu zaczał szybciej rosnąc. Teraz ma z 70cm(w sumie z liśćmi) i ok 7 lat licząc od od wsadzenia do wody, czuję sie chyba ok, ale pieniek już jakiś czas temu (3 lata?) całkowicie obsechł co widac na zdjęciu. Kora odchodzi od pnia i nie wygląda to estetycznie. Co radzicie nie chciałbym jej rozmnażać tylko pozbyć się tego pieńka, czy obciać przy pieńku ta cienką łodygę? I co dalej do ukorzeniacza i w doniczkę, czy do wody i poczekać az puści korzenie?
mam dwa pytania. pierwsze czy to jest Dracena smocza , a po 2 jak można pozbyć się nieestetycznego pieńka. Dodam, iż ten pieniek (grubszy) dostałem od żony po powrocie z wycieczki na Teneryfie. Wsadziłem do wody stał tak z 2 lata bo nie wypuszczał korzeni, jak wypuśiił to przesadziłem do doniczki i w końcu zaczał szybciej rosnąc. Teraz ma z 70cm(w sumie z liśćmi) i ok 7 lat licząc od od wsadzenia do wody, czuję sie chyba ok, ale pieniek już jakiś czas temu (3 lata?) całkowicie obsechł co widac na zdjęciu. Kora odchodzi od pnia i nie wygląda to estetycznie. Co radzicie nie chciałbym jej rozmnażać tylko pozbyć się tego pieńka, czy obciać przy pieńku ta cienką łodygę? I co dalej do ukorzeniacza i w doniczkę, czy do wody i poczekać az puści korzenie?
- Piotr=)
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2008, o 17:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dracena? odmłodzenie nietypowe.
ona źle nie wygląda ja bym zostawił tak jak jest
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
1. Tak jest to dracena smocza, 2. Ja też uważam, że dobrze wygląda, to normalny pokrój dla draceny. W naturze są to normalne drzewa i z czasem tracą dolne liście. Ja tam nie widzę sensu w skracaniu pieńka, przynajmniej dopóty, dopóki nie urośnie Ci pod sufit. Zresztą po jego skróceniu i tak szybko pieniek się odrodzi.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
dziekuje bardzo za odpowiedzi. Nie wiem tylko czy dobrze mnie zrozumieliscie, cienki pieniek jest dla mnie jak najbardziej ok nawet coraz bardziej mi sie podoba bo zawsze byl maly a jak od 2 lat zaczałem dodawac nawozu to ładnie urósł. Chodziło mi o ten gruby mały pieniek, jest po prostu brzydki od dołu jakby podgniwał a wyżej kora odchodzi od niego na jakies kilka mm. Ten cienki pieniek chcialbym uciac przy samym grubym pienku.
- Piotr=)
źle to nie wygląda taka uroda draceny jest
Spis tematów
;) moge sie poupierac , widzialem draceny ktorych pien w wiekdzosci wyrasta wprost z ziemi a nie z pienka z boku i tak bym chcial ;)
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zrobisz, jak będziesz chciał. W kwestii rozmnażania to jest odcięcia pieńka, jest wątek na forum - trzeba w wyszukiwarce forum wrzucić hasło "dracena - rozmnażanie", wszystko jest tam dokładnie opisane.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
a oprocz wzgledow estetycznych nie polepszy sie wzrost itp? bo ja cala gore chce zostawic tylko obciac cienki pieniek przy samym dużym i wtedy korzen bedziecbezpisr pod pienkiem cienkim a teraz wszystko idzie przez gruby co chyba nie jest za dobrze jak on jestcwysuszony podgnily?
- Piotr=)
To rób jak chcesz wystarczy obciąć tą odnogę draceny u nasady grubego i można ten cieki włożyć do wody i puści korzenie, lub dać ukorzeniacz i odrazu do ziemi wsadzić gdzie puści korzenie a ten gruby można zostawić i może jeszcze odbije i będziesz miał 2 roślinkę
Wzrost będzie taki sam, przecież roślinka jakoś dostaje pokarm przez ten pieniek i nie wygląda on tragicznie
Wzrost będzie taki sam, przecież roślinka jakoś dostaje pokarm przez ten pieniek i nie wygląda on tragicznie
Spis tematów
Jest jeszcze opcja przesadzić w głębszą doniczkę i zasypać ziemią do wysokości tego grubego pieńka. Bez cięcia bez ukorzeniania a ten cienias i tak wypuści korzonki.
o tym tez myslalem ale to by musiala byc b.gleboka doniczka
No, cuś za cuś Popatrz może dobierzesz jakiś cylinder odpowiadający średnicą doniczce i nałożysz, maskując tą doniczkę.