Proszę tez o podanie kiedy ostatni raz należy nawozić borówkę.Macio pisze:Niektórzy podawali by borówkę zasilać siarczanem potasu. Czy koniecznie musi być siarczan potasu czy tez można użyć tylko potasu. jaka jest różnica miedzy siarczanem potasu a potasem?
Borówka amerykańska - 2cz
- jadzia123
- 200p
- Od: 27 sie 2008, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy jeszcze mogę
Witam, buszuję tu od kilku miesięcy ale pełnoprawnym forumowiczem jestem od kilku dni, przeczytałam bardzo dokładnie chyba wszystkie Wasze informacje o wymaganiach borówki wysokiej - a są bardzo ciekawe( tzn informacje a nie wymagania ). Chciałabym prosić o poradę na taki problem:
mam w sumie 5 krzaczków borówki, z czego 3 rosną już u mnie 5 lat. Te właśnie owocują i sprawują się wg mojej opinii dobrze. Natomiast dwie dostałam przed dwoma laty i do gruntu wsadziliśmy je w czasie suszy - grunt był twardy i z tego powodu dół, który przygotowaliśmy ( czyt. małżonek ) był chyba za mały i to w każdą stonę: na głębokość i szerokość. Te dwie roślinki zaowocowały w tym sezonie marniutko - po kilka kuleczek ale słudziudkich. A moje pytanie brzmi: czy mogę jeszcze teraz okopać krzaczek i uzupełnić prawidłowym podłożem? Czy nie uszkodzę za bardzo korzonków? Pozdrawiam Jadzia.
mam w sumie 5 krzaczków borówki, z czego 3 rosną już u mnie 5 lat. Te właśnie owocują i sprawują się wg mojej opinii dobrze. Natomiast dwie dostałam przed dwoma laty i do gruntu wsadziliśmy je w czasie suszy - grunt był twardy i z tego powodu dół, który przygotowaliśmy ( czyt. małżonek ) był chyba za mały i to w każdą stonę: na głębokość i szerokość. Te dwie roślinki zaowocowały w tym sezonie marniutko - po kilka kuleczek ale słudziudkich. A moje pytanie brzmi: czy mogę jeszcze teraz okopać krzaczek i uzupełnić prawidłowym podłożem? Czy nie uszkodzę za bardzo korzonków? Pozdrawiam Jadzia.
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Możesz tak zrobić ,ale jeszcze nie teraz ,bo jest za gorąco i za sucho.
Ja w kwietniu przesadziłam słabo rosnącą borówkę w nowy dołek ( wykopałam całkowicie z bryłą ziemi i przygotowałam nowy dołek). Borówka słabo w tym roku owocowała, ale miała nieprawdopodobnie duże przyrosty. Mam nadzieje ,że w przyszłym roku już pięknie zaowocuje.
Ja w kwietniu przesadziłam słabo rosnącą borówkę w nowy dołek ( wykopałam całkowicie z bryłą ziemi i przygotowałam nowy dołek). Borówka słabo w tym roku owocowała, ale miała nieprawdopodobnie duże przyrosty. Mam nadzieje ,że w przyszłym roku już pięknie zaowocuje.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- slaw007
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 17 maja 2008, o 23:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Pewnie masz rację, bo borówka zawiązuje pąki kwiatowe w sierpniu i jeżeli w danym roku nam słabo kwitnie, to musimy sobie przypomnieć jakie miała warunki do życia zeszłego roku.aniawoj pisze:Ja w kwietniu przesadziłam słabo rosnącą borówkę w nowy dołek ( wykopałam całkowicie z bryłą ziemi i przygotowałam nowy dołek). Borówka słabo w tym roku owocowała, ale miała nieprawdopodobnie duże przyrosty. Mam nadzieje ,że w przyszłym roku już pięknie zaowocuje.
Przy odrobinie wprawy można już zimą zaobserwować i ocenić ile kwiatów będzie wiosną i na których gałązkach się one pojawią.
Pozdrawiam
Sławek
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Od wiosny mam trzy różne młode borówki. Rosną w identycznych warunkach, posadzone zgodnie z wymaganiami. Dwie mają cały czas równomiernie zaczerwienione liście, a tylko trzecia ma liście normalnie zielone. Tylko ta ostatnia sadzona była w stanie bezlistnym i te listki, które są teraz, urosły już na stałym stanowisku. Dwie pierwsze borówki nie straciły liści przed posadzeniem, a więc mają nadal liście pochodzące jeszcze ze szkółki, gdzie rosły w doniczkach. Czy to jest jakiś problem, czy powinnam się martwić? Albo coś z tym robić?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Borówki najlepiej przycinać późną jesienią lub bardzo wczesną wiosną.
Przez pierwsze 4-5 lat prowadzimy tylko cięcie kosmetyczne - gałązki cienkie ( niepotrzebnie zagęszczające krzew), uschnięte, pokładające się.
Od piątego roku zaczynamy usuwać najstarsze pędy. Można wtedy wyciąć jeden najstarszy pęd, który wydaje najmniej nowych przyrostów.
W następnych latach usuwa się stopniowo najstarsze pędy , pędy nadmiernie zagęszczające krzew, cienkie ,pokładające się.
Krzew powinien mieć 6-7-8 głównych pędów.
Ponoć po 15 latach ścina się całą borówkę w celu odmłodzenia ,ale tego już nie praktykowałam ,bo moje borówki tyle lat nie liczą
Przez pierwsze 4-5 lat prowadzimy tylko cięcie kosmetyczne - gałązki cienkie ( niepotrzebnie zagęszczające krzew), uschnięte, pokładające się.
Od piątego roku zaczynamy usuwać najstarsze pędy. Można wtedy wyciąć jeden najstarszy pęd, który wydaje najmniej nowych przyrostów.
W następnych latach usuwa się stopniowo najstarsze pędy , pędy nadmiernie zagęszczające krzew, cienkie ,pokładające się.
Krzew powinien mieć 6-7-8 głównych pędów.
Ponoć po 15 latach ścina się całą borówkę w celu odmłodzenia ,ale tego już nie praktykowałam ,bo moje borówki tyle lat nie liczą
- markpm
- 200p
- Od: 10 lis 2007, o 15:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Witam, kiedy można przesadzić boróweczki? W zeszłym roku posadziłem je w półmetrowych odstępach i miesąc temu zrosły się tak, że wyglądają jak jeden krzak.... (nawet nie spodziewałem się 70 centymetrowych przyrostów jednego roku)
Czy wam zdarzało się, że borówka brała sobie rok "odpoczynku" od owocowania, a całą energię wkładała w wzrost?
Czy wam zdarzało się, że borówka brała sobie rok "odpoczynku" od owocowania, a całą energię wkładała w wzrost?
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Poczytaj, co napisałam powyżej. Ja przesadzałam w kwietniu cztery sztuki. Przyjęły się idealnie! Można też jesienią po zrzuceniu liści.
Oczywiście - takie przyrosty u borówki występują.
Oczywiście - takie przyrosty u borówki występują.