Pękająca kora dzrew
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 2 sty 2014, o 17:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pękająca kora drzew
Obecnie dostępny jest w sprzedaży np. ?Funaben Plus 03 PA 350g?.
- annodomini
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
Cheetor dzięki za podpowiedź. Jestem miło zaskoczony, że wraca wycofany przez EU, dobry produkt. Bo oferowany przez jakiś czas zamiennik Eco był jedynie ładną ozdobą do postawienia na półce.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
Cheetor pisze:Obecnie dostępny jest w sprzedaży np. ?Funaben Plus 03 PA 350g?.
Żadna nowość, cały poprzedni sezon stała u mnie na półce w sklepieannodomini pisze:Jestem miło zaskoczony, że wraca wycofany przez EU, dobry produkt
Funaben stosowałem od 2 lat i nic to nie dało , tak więc dzisiaj zdecydowałem i najgorsze okazy wyciąłem, szkoda czasu i pieniędzy na rożne pasty i maści. Łudziłem się tak już od dwóch lat że je uratuję, żałuję że nie wyciąłem je wcześniej, miałbym już dość duże okazy w ich miejscu. Podzielam zdanie annodomini "w przypadkach beznadziejnych decyzja musi być szybka"
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- annodomini
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czasem bielimy w połowie stycznia i cieszymy się, że drzewa mamy zabezpieczone, a rana zgorzelinowa powstaje wcześniej. Tak może być w tym roku. Wiele drzew nieobielonych lub obielonych później niż w grudniu popęka.
- Milosz M
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 23 lut 2014, o 17:08
Tego rodzaju długie pęknięcia wzdłuż pnia to może być efekt listwy mrozowej.
Na ostatniej fotce widać też że drewno pod spodem jest białe więc może też być to grzyb, który wyjadł łyko. Chyba ze przylazł później...
Na ostatniej fotce widać też że drewno pod spodem jest białe więc może też być to grzyb, który wyjadł łyko. Chyba ze przylazł później...
- ERNRUD
Podłużne uszkodzenia mrozowe z rokowaniami na szybkie zagojenie, nawet bez ingerencji chirurgicznej.
Czyli nic z tym nie trzeba robić ?
- ERNRUD
Owszem, teraz nic.
Od kolejnej zimy bielić pień.
Od kolejnej zimy bielić pień.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 cze 2016, o 16:46
Dzień dobry wszystkim,
mam kłopot z judaszowcem kanadyjskim, grujecznikiem i śliwą wiśniową: rok temu wczesną wiosną usunąłem z nich drobne gałązki, które wyszły bardzo nisko z pnia. Zgodnie z radą znajomego ogrodnika, ranki (i obtarcia z kory, które odkryłem przy okazji) posmarowałem maścią ogrodniczą.
Kora wokół ranek ściemniała, niektóre ranki wydają się też większe, niż były:
Czy dzieje się coś niebezpiecznego? Czy powinienem coś zrobić z rankami i ciemniejącą korą, czy też rośliny same się nimi zajmą z czasem?
Dzięki serdeczne za pomoc.
Będąc zupełnym laikiem, dopytam: czyli wycinam ściemniałą korę wokół ranki, a odsłoniętą (i też ściemniałą) tkankę wyskrobuję ostrym narzędziem, aż odsłoni się tkanka zdrowa?
Roślinki są młode. Nie zaszkodzi im to?
Operację można przeprowadzać już teraz (w dzień bez deszczu, rzecz jasna)?
Aha, na pewno Funaben, a nie Funaben Plus?
mam kłopot z judaszowcem kanadyjskim, grujecznikiem i śliwą wiśniową: rok temu wczesną wiosną usunąłem z nich drobne gałązki, które wyszły bardzo nisko z pnia. Zgodnie z radą znajomego ogrodnika, ranki (i obtarcia z kory, które odkryłem przy okazji) posmarowałem maścią ogrodniczą.
Kora wokół ranek ściemniała, niektóre ranki wydają się też większe, niż były:
Czy dzieje się coś niebezpiecznego? Czy powinienem coś zrobić z rankami i ciemniejącą korą, czy też rośliny same się nimi zajmą z czasem?
Dzięki serdeczne za pomoc.
Będąc zupełnym laikiem, dopytam: czyli wycinam ściemniałą korę wokół ranki, a odsłoniętą (i też ściemniałą) tkankę wyskrobuję ostrym narzędziem, aż odsłoni się tkanka zdrowa?
Roślinki są młode. Nie zaszkodzi im to?
Operację można przeprowadzać już teraz (w dzień bez deszczu, rzecz jasna)?
Aha, na pewno Funaben, a nie Funaben Plus?
Odskrob trochę i zobacz co jest pod spodem. Na zdjęciach nie widać jaki jest charakter zmian. jeśli pod spodem jest zielona czy głębiej jasna zdrowa tkanka to nic nie musisz robić bo są to jakieś powierzchniowe zmiany, z którymi roślina sobie powinna poradzić. Jeśli pod spodem jest brązowa chora tkanka to trzeba ją wyskrobać do zdrowego i zasmarować. Na części zdjęć wygląda to na zmiany rakowe. Preparat to oczywiście funaben plus. Kiedyś nazywał się funaben bez plusa .