Żarnowiec(Cytisus )
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Witaj proponuję posadzenie żarnowca na tle karagany, pęcherznicy albo tawuły. Ciekawe czy takie rozwiązanie będzie Tobie odpowiadało
Po kwitnieniu należy ciąć żarnowca właśnie po to ,aby ładnie sie rozkrzewił i obficie kwitł. Kwitnie na jednorocznych pędach.
Po kwitnieniu należy ciąć żarnowca właśnie po to ,aby ładnie sie rozkrzewił i obficie kwitł. Kwitnie na jednorocznych pędach.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 10p - Początkujący
- Od: 20 cze 2008, o 15:08
Gdy roślina już zakwitła wykonujemy cięcie tzw. zachowawcze i: 1.W pierwszym roku w czerwcu trzeba skrócić o 2/3 gałęzie, które kwitły. 2. 2 rok i następne- trzeba skrócić w czerwcu gałęzie, które kwitły, o 2/3 nad niżej położonymi młodymi pędami bocznymi. Usunąć też trzeba wierzchołki zbyt długim pędom bocznym.
Wiesiek. "Kto pyta nie błądzi" ;:121
Kilka lat temu przywiozłem z Beskidu Śląskiego kilka strączków z nasionami żarnowca. Nie bardzo wierząc w powodzenie - posiałem je na działce. Efekty możecie obejrzeć...Fakt, że maj to miesiąc w którym żarnowiec zachwyca swoim wyglądem. Teraz jednak jego wygląd nie jest niestety zachwycający. Ale maj już niedaleko więc...
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Po kwitnieniu żarnowca bezwzględnie przycina sie bardzo nisko,
prawie równo z ziemią lub kilka centymetrów od miejsca szczepienia.
W ciągu niespełna 2 m-cy odrośnie piękny,rozkrzewi się ,jest wielką ozdobą ogrodu przez cały rok.
Lila31 pokazywała dla porównania zdjęcia ściętego i odrośniętego żarnowca , nie pamiętam gdzie
prawie równo z ziemią lub kilka centymetrów od miejsca szczepienia.
W ciągu niespełna 2 m-cy odrośnie piękny,rozkrzewi się ,jest wielką ozdobą ogrodu przez cały rok.
Lila31 pokazywała dla porównania zdjęcia ściętego i odrośniętego żarnowca , nie pamiętam gdzie
Aaaaaa to może dlatego tak fatalnie wygląda i jedzą go mszyce. Mój ma jakby stare pędy na których kwitł i potem owocował i tam ma liście a następnie na tych pędach odrosły takie długie witki. Powiedzmy że jakbym to troszkę przyciął to wielkość tej kuli by mi odpowiadała ale czy on na Wiosnę będzie kwitł na tych całych witkach czy tylko tam gdzie ma listki.
Ale fajnie ! Spodziewałem się, że temat wywoła kilka wypowiedzi a z nich można już czegoś się nauczyć..... Wygląd żarnowca obecnie mnie nie zachwyca bo wygląda on jak wielka stara miotła. Nie wiedziałem np. że można a nawet należy po kwitnieniu przyciąć go bardzo nisko choć przekonałem się, że obcięcie dwóch czy trzech konarów ( tak, tak bo są grube niczym kciuk faceta ) u nasady wcale nie robi na nim specjalnego wrażenia a wręcz przeciwnie - pobudza do wyrastania młodych pędów niedaleczko miejsca cięcia.
Moje wprawdzie nie były szczepione lecz domyślam się, że powinienem ciąć kilkanaście cm nad ziemią ? A może zostawić małą koronę tak, powiedzmy ok. pół metra ?
Moje wprawdzie nie były szczepione lecz domyślam się, że powinienem ciąć kilkanaście cm nad ziemią ? A może zostawić małą koronę tak, powiedzmy ok. pół metra ?