Niecierpek (Impatiens walleriana)wysiew,uprawa. Cz.1
- Marmarelka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 gru 2013, o 10:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Niecierpki z nasion
Rzeczywiście całkiem fajnie to wygląda - szczególnie jak mix kolorów - zastanawiam sie czy wysoać bo na balkon a tye ze zdjęc wyglądały naprawdę fantastycznie
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Na pewno będą ciekawie wyglądać w jakieś pojemnikowej kompozycji, a są bardzo łatwe w uprawie i ładnie zawiązują nasiona.
Moje spostrzeżenia z siewu - nie należy absolutnie ubijać ziemi, nasionkom łatwiej jest się przebić przez nieubitą powierzchnię, Ja po prostu w taką nie uklepaną ziemię w pojemniku po mięsie delikatnie wcisnęłam nasionka.
Moje spostrzeżenia z siewu - nie należy absolutnie ubijać ziemi, nasionkom łatwiej jest się przebić przez nieubitą powierzchnię, Ja po prostu w taką nie uklepaną ziemię w pojemniku po mięsie delikatnie wcisnęłam nasionka.
- amarylis384
- 500p
- Od: 5 sty 2014, o 18:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam. Wysiane próbnie niecierpki waleriana 13.01. wschodzą bardzo dobrze. Wygląda na to,że kupiony tym razem siew jest prawidłowy (tzn. niskie). Za kilka dni wkleję fotkę i podam producenta.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Krzysztof81
- 100p
- Od: 19 sty 2014, o 18:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Niecierpki kiedy już wzejdą i zaczną się krzewić należy przynajmniej raz przyciąć nad trzecim-czwartym pędem. Jeśli miały zbyt miało światła zdecydowanie nad drugim-trzecim. Wtedy nie będą jak badyl. Wg mnie odmiana walleriana jest najciekawszą propozycją.
Niecierpków nie można zasuszać bo końcówki liści staną się zasuszone i nieciekawie to wygląda. Jak to z niecierpkami nie cierpią zbyt mokrego podłoża i zbyt suchego . Niecierpki ewidentnie podczas uprawy nie lubią zagęszczenia bo szybko uciekają do słońca choć to rośliny, które uwielbiają półcień
Niecierpków nie można zasuszać bo końcówki liści staną się zasuszone i nieciekawie to wygląda. Jak to z niecierpkami nie cierpią zbyt mokrego podłoża i zbyt suchego . Niecierpki ewidentnie podczas uprawy nie lubią zagęszczenia bo szybko uciekają do słońca choć to rośliny, które uwielbiają półcień
- amarylis384
- 500p
A u mnie wszystkie które wzeszły,to padły.W połowie łodyga się załamała.
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
amarylis384 a kiedy był siew?
- amarylis384
- 500p
Niecierpki waleriana wysiałam 13.01. Trzymałam na parapecie okiennym bez doświetlania. POZDRAWIAM
- Marmarelka
- Od: 29 gru 2013, o 10:19
- Kontakt:
A nie za szybko wysiewacie, juz można? mam nasiona balsaminy i w zasadzie juz też bym mogła...
- amarylis384
- 500p
Wysiałam niecierpki waleriana tytułem próby. W zeszłym roku, tak jak pisałam wcześniej trafiłam na beznadziejny siew, stąd przyspieszony wysiew. Pozdrawiam
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
Mario - waleriana bardzo ładnie wschodzi i szybko rośnie i kwitnie. Odradzam sianie jej teraz. To całkiem spora roślina więc tylko niepotrzebnie zajmie Ci miejsce o ile w ogóle przeżyje ten eksperyment.
W ogóle sianie niecierpków teraz moim zdaniem to nie jest dobry pomysł...
W ogóle sianie niecierpków teraz moim zdaniem to nie jest dobry pomysł...
Zgadzam się, niecierpki spokojnie można siać na początku marca, ale ja to robię po 20 lutego.One szybko rosną i wcześnie wchodzą w okres kwitnienia, więc niepotrzebne jest wczesne wysiewanie.Pikuję w połowie marca, a w połowie kwietnia przesadzam z wielodoniczek (wielkości jak się pikuje sałatę) do małych doniczek i wtedy już ustawiam w chłodnym garażu na jasnym parapecie.Jak zaczynają kwitnąć po miesiącu, do skrzynek.Jak widać nie trzeba wcześniej, bo spokojnie mieści się to w czasie.
- amarylis384
- 500p
WITAM! Co prawda dział dotyczy niecierpków z nasion, ale udało mi się przezimować niecierpki pełne. Pierwsze sadzonki pobiorę na początku lutego, a potem poczekam aż urosną "maluchy" które już zaczynają pokazywać się pomiędzy łodygą a liściem (nie wiem jak to się fachowo nazywa) i w marcu znowu powtórka z sadzonkami. Tak przezimowały. Pozdrawiam.