Pomidorki koktajlowe - 3 cz.

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidorki koktajlowe - 3 cz.

Post »

W ub. roku zakupiłem ziemię Sterlux'a i byłem z niej b. zadowolony. Domieszałem tylko perlitu 2litry na worek ziemi 80 litrów

http://ogrodnik24.pl/userdata/gfx/a7ea7 ... 4a63a3.jpg

Tą ziemię kupiłem specjalnie do pomidorów balkonowych ale jest ona doskonała i do rozsad.
kali
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 wrz 2013, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziunia87 pisze:Zakupiłam podłoże do wysiewów Substrala. Ładna ziemia lekka prawie bez zanieczyszczeń w stylu badyli itp. :) Będzie dobrze, a nawożenie zacznę po przepikowaniu i to rozrzedzoną mieszanką.
ja też ją mam :) badyli nie ma ale znalazłam już 2 śrubki :wink: a nawet do połowy worka nie doszłam
Samsu
500p
500p
Od: 24 lis 2011, o 16:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

forumowicz pisze:W ub. roku zakupiłem ziemię Sterlux'a i byłem z niej b. zadowolony. Domieszałem tylko perlitu 2litry na worek ziemi 80 litrów

http://ogrodnik24.pl/userdata/gfx/a7ea7 ... 4a63a3.jpg

Tą ziemię kupiłem specjalnie do pomidorów balkonowych ale jest ona doskonała i do rozsad.
Dzięki, rozejrze się za tą ziemią na wiosnę.
Aga
Awatar użytkownika
anabelka23
200p
200p
Od: 7 maja 2013, o 22:03
Kontakt:

Post »

forumowicz, w czy kupowałeś tą ziemię w jakimś konkretnym, większym sklepie, markecie?
Pierwszy raz widzę ją na oczy. U mnie w ogrodniczych jest tylko Ark-Pol i w markecie biedronkowa albo Substral ;:219
Mam na imię Ilona...
Awatar użytkownika
termic88
500p
500p
Od: 18 paź 2011, o 02:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W moim ogrodniczym choć nie dużym, jest sporo do wyboru. Z pasłęka jest chyba 2 rodzaje do wysiewu.. nie mówiąc o innych :roll: W marketach to pewnie będzi bardziej na wiosnę, w okolicach marca ;) Najlepiej jak sprawdzisz zawartość i ilość nawozów w tej ziemi. :wink: A perlit to też fajna sprawa, i dosyć wydajny :wink:
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Ilona

Ta ziemia jest u mnie w markecie budowlanym "MAJSTER".

Odnoszę wrażenie, że ludzie boją się normalnego , czystego ,torfu odkwaszonego, który w zupełności wystarcza do produkcji rozsad. Nie wierzę, żeby nie było go w byle jakim sklepie ogrodniczym .Zapewne odstrasza konieczność nawożenia. U mnie to nawet w kwiaciarni można kupić torf, a nie mieszkam w metropolii.

Teresa Ty u siebie w Tarnowie masz MAJSTRA.
Awatar użytkownika
Krystyna551
200p
200p
Od: 6 lip 2011, o 10:54

Post »

Potwierdzam to co pisze forumowicz, ja za Jego radą pikuję wszystko do torfu odkwaszonego pH 5,5 - 6, sadzonki rosną jak na drożdżach i nie chorują. Zresztą było to widać w moich uprawach. na pewno będę robiła tak i w tym roku:)
pozdrawiam:)
Krystyna
RobertP
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 10 sty 2014, o 21:26

Post »

Witajcie :wit Od dawna czytam Wasze porady a szcególnie dużo korzystam z Twoich rad forumowicz i dziękuję za nie. Będę w tym roku drugi raz siał i uprawiał pomidory. w tamtym roku siałem do ziemi do siewu i pikowania a w tym roku chciałbym spróbować z czystym torfem. I wiem że o tym już było tutaj pisane bo kiedyś czytałem ale teraz nie mogę odnalezć. Mam chyba jakiś problem z wyszukiwarką bo cały czas pokazuje komunikat że nie znaleziono :( Chodzi mi konkretnie o to kiedy zasilić pierwszy raz wysiane do torfu roślinki? będę wdzięczny za podpowiedź lub nakierowanie gdzie to mogę znaleźć ;:180
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59

Post »

Czy oczy mnie nie mylą - już zaczynacie? :;230 Nie kuście, nie kuście.
Powodzenia:)
RobertP
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Ja jeszcze nie sieje ale przygotować się trzeba bo co robić w zimowe dni ;)
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02

Post »

Jeśli będziesz mieć sam torf wysoki odkwaszony, to możesz zacząć zasilać delikatnie po pierwszym pikowaniu :)
RobertP
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Tak będzie sam torf odkwaszony. Dziękuję za odpowiedź :) A ile dać stężenie nawozu? Jak na opakowaniu czy to będzie za dużo dla takich małych sadzonek? mam kupiony bio florin który polecał forumowicz.
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02

Post »

Specem od dawek wszelakich jest właśnie forumowicz i ja się tu za bardzo wychylać nie chcę bo jeszcze od niego "oberwę" ;:14 Ale mając tak młodziutką rozsadę dałabym połowę zalecanej dawki :)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”