Żywopłot z grabu
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Grab pospolity na żywopłot.
Wszystkie siewki rosnąc pod drzewami matecznymi ,w lesie ,mają tendencję do wyciągania się z powodu ograniczonej ilości światła.Na otwartej przestrzeni rozrastają się wszerz.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Pitoleuszu- nigdzie nie napisałam, żeby kolega koniecznie zaprowadził sobie gęsty żywopłot.
Po prostu wyraziłam tylko opinię- swoją- na temat żywopłotów
Przy czym dałam wskazówki jak ciąć, żeby uzyskać konkretny efekt.
Po prostu wyraziłam tylko opinię- swoją- na temat żywopłotów
Przy czym dałam wskazówki jak ciąć, żeby uzyskać konkretny efekt.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- kocica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 wrz 2007, o 16:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Grab sadzony 4 lata temu, kupione sadzonki kopane z gołym korzeniem, zwykłe badylki. Przycięty pierwszy raz był po roku od posadzenia aby się zagęścił.
Na zdjęciu akurat jest nie przycięty, wiosna będzie wyrównywany ponownie.
Na zdjęciu akurat jest nie przycięty, wiosna będzie wyrównywany ponownie.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
- lucas070707
- 100p
- Od: 10 wrz 2012, o 18:19
Mam takie pytanie do znawców: jak odróżnić młodego graba od buka? Mam pełno siewek i tego i tego w lesie, a chciałbym posadzić 50m żywopłotu grabowego wiosną. Niestety dla mnie młode drzewka niewiele się różnią, szczególnie jesienią... Najbezpieczniej byłoby pozbierać nasiona i zestratyfikować do wiosny, ale to strata jednego roku, a siewki i tak zmarnieją, bo rosną w gęstym, modrzewiowym lesie.
Grab
Pąki wąskojajowate, ostrokończyste, pokryte licznymi zachodzącymi na siebie dachówkowato, jasnobrązowymi łuskami.
Buk
Pąki wrzecionowate, długie i ostre, odstające, ułożone dwustronnie - naprzemianlegle
Pąki wąskojajowate, ostrokończyste, pokryte licznymi zachodzącymi na siebie dachówkowato, jasnobrązowymi łuskami.
Buk
Pąki wrzecionowate, długie i ostre, odstające, ułożone dwustronnie - naprzemianlegle
Witam;
W październiku '13 posadziłam żywopłot: głównie grabowy, częściowo bukowy i klonowy (acer ginnala). Zbliża się wiosna i pierwsze cięcie. Opinie są różne, ja zdecyduję się na wczesną wiosnę. Moje pytanie: co to znaczy "wczesna wiosna" ? Luty, marzec, czy może kwiecień??
Graby mają po 60 cm... chcąc je zagęścić, z tego co wyczytałam, śmiało mogę je skrócić do 20cm nawet, jeśli zostaną tylko "kikuty".
W październiku '13 posadziłam żywopłot: głównie grabowy, częściowo bukowy i klonowy (acer ginnala). Zbliża się wiosna i pierwsze cięcie. Opinie są różne, ja zdecyduję się na wczesną wiosnę. Moje pytanie: co to znaczy "wczesna wiosna" ? Luty, marzec, czy może kwiecień??
Graby mają po 60 cm... chcąc je zagęścić, z tego co wyczytałam, śmiało mogę je skrócić do 20cm nawet, jeśli zostaną tylko "kikuty".
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
To znaczy, że teraz to trzeba się kierować i kalendarzem i intuicją.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
Intuicja intuicją, ale jestem początkującym ogrodnikiem.... Czy zbyt wczesne (luty - marzec) przycięcie może zrobić tym drzewkom krzywdę?
A ja mam takie pytanie, mam nadzieję, że pytam w dobrym miejscu. Jesienią posadziłam szpaler z grabów kolumnowych, około 2,5-3 metrowych. Docelowo chcę, aby miały około 6-7 m; będą cięte, aby uzyskać wysoką, wąską ścianę. W związku z tym, że poszczególne egzemplarze różnią się od siebie wysokością, chciałabym je zrównać, żeby równocześnie pobudzić do rozkrzewiania. Czy takie przycięcie od góry "pod linijkę" nie spowoduje, że przestaną rosnąć w górę? Bo to w końcu drzewa, jak zareagują po przycięciu przewodnika? A może jest jakiś inny sposób prowadzenia tego typu szpalerów?
-
- 200p
- Od: 27 sty 2012, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
możesz ciąć już po pierwszych okresach spadku temperatury poniżej zera, drzewa wejdą już w stan spoczynku i cięcie będzie dla nich bezpieczne.koropka pisze:Czy zbyt wczesne (luty - marzec) przycięcie może zrobić tym drzewkom krzywdę?
Napisz coś więcej o swoich grabach. Czy są to sadzonki grabów z jednym przewodnikiem wysokości 2.5 - 3 m, czy też są to sadzonki wieloprzewodnikowe. I oczywiście napisz czy jest to grab pospolity, czy jakaś specjalna odmiana grabu. Pozdrawiam.lidex pisze:A ja mam takie pytanie
-
- 200p
- Od: 23 gru 2008, o 21:09
- Kontakt:
Czy ktoś z Was ma mieszany żywopłot grabowo-bukowy? Mam trochę sadzonek i graba i buka i zastanawiam się czy pomieszać je w mającym powstać żywopłocie. W naturze często te dwa drzewa często rosną razem. W mojej okolicy występują lasy w których tysiące młodych grabów rośnie z młodymi bukami z tym, że buk jest drzewem dominującym a grab występuje miejscowo. Naturalne grądy to rzadkość choć znam jeden piękny. Buk chyba rośnie wolniej ale ciekaw jestem czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia w mieszaniu tych dwóch gatunków drzew w żywopłocie. Dotychczas widziałem tylko jednogatunkowe.
Są to graby kolumnowe (na karteczkach identyfikujących roślinę było napisane : grab kolumnowy), z jednym przewodnikiem.Czy są to sadzonki grabów z jednym przewodnikiem wysokości 2.5 - 3 m, czy też są to sadzonki wieloprzewodnikowe. I oczywiście napisz czy jest to grab pospolity, czy jakaś specjalna odmiana grabu.
-
- 200p
- Od: 27 sty 2012, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To może od początku. Drzewa kolumnowe mają dość charakterystyczną właściwość. Mimo, że posiadają dość wyraźny przewodnik, to równolegle obok niego z wyrastających gałęzi bocznych, tworzą się następne przewodniki oczywiście słabsze podążające za przewodnikiem w górę. Tak zachowują się niektóre odmiany żywotników, cyprysów, dębów i prawdopodobnie jeszcze wiele gatunków, których praktycznie się nie tnie. Natomiast grab pospolity to drzewo, które dąży do wytworzenia normalnej korony pozwalającej na wytworzeniu kwiatów i następnie nasion. Nie wiem czy można wyprowadzić grab na wysokość 7 m i następnie ograniczać jego naturalne skłonności do tworzenia gałęzi bocznych, których długość spełni Twoje oczekiwania. Ja sam prowadziłem żywopłot z grabów, który miał 4 m wysokości i 160 m długości. Utrzymanie takiego żywopłotu bez specjalistycznego sprzętu jest niemożliwe. Teraz ten żywopłot ma dalej taką samą długość, ale jest obniżony do 2.5 m a wczesną wiosną będzie jeszcze raz obniżony o następne 0.5 m ze względu właśnie na kłopoty z jego pielęgnacją. Jak wygląda taki żywopłot możesz zobaczyć na stronie 12 tego wątku, które to zdjęcie przywołał Norberto( ja nie potrafię) i za to mu dzięki. lidex do terminu cięcia jest jeszcze trochę czasu, więc pytaj, nim użyjesz sekatora czy piły spalinowej. Po ucięciu, tego przykleić się już nie da. Pozdrawiam.