Lilie - uprawa - cz.4
- amarylis384
- 500p
- Od: 5 sty 2014, o 18:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Marcoo16
- 1000p
- Od: 24 mar 2013, o 15:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Lilie - uprawa - cz.4
Witaj
Mi osobiście przypominają one lilię orientalną Casablanca
Pozdrawiam
PS: Masz śliczne heliotropy Muszę w tym roku znowu wysiać
Mi osobiście przypominają one lilię orientalną Casablanca
Pozdrawiam
PS: Masz śliczne heliotropy Muszę w tym roku znowu wysiać
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
- lilija
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 6 sty 2014, o 19:33
Czy ktoś zna ich nazwę? Obok nich na zdjęciu kwitnie Speciosa Rubrum.
A ta Speciosa Rubrum- nie przypadkiem to Black Beauty- orienpet.
A ta Speciosa Rubrum- nie przypadkiem to Black Beauty- orienpet.
pozdrawiam,Ania
- amarylis384
- 500p
- Od: 5 sty 2014, o 18:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Marcoo16. Lilia ma kwiat czysto biały i zdecydowanie to orient. Dziękuję, przyjmuję nazwę Casablanka (podoba mnie się).
Lilija - cebule był oryginalnie zapakowane i opisane przez producenta, chociaż to różnie bywa - przykład z moimi białymi.
Pozdrawiam i dziękuję.
Lilija - cebule był oryginalnie zapakowane i opisane przez producenta, chociaż to różnie bywa - przykład z moimi białymi.
Pozdrawiam i dziękuję.
- Rozanka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 lut 2009, o 13:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Duduś, nie mam zdjęć, bo ogród nie wygląda ciekawie jak przykrywasz wełną lub czymś innym niż naturalna ściółka. Ale czego się nie robi dla roślin.duduś pisze:Rozenko a co ty robisz z tą wełną mineralną , jak ona się zachowuje jak namoknie? Pokaż zdjęcia , jak masz
Ja po prostu rozkładam na ziemi wełnę i przykrywam jeszcze czarną włókniną lub folią. Oczywiście trzeba jeszcze czymś obciążyć, żeby nie odleciała. Nawet jak namoknie, to się nic nie dzieje. Wiosną po zdjęciu, suszę na słonku, pakuję do kartonu i czeka na kolejne mrozy. Zauważyłam, że u mnie jest dostatecznie wilgotno i nawet pod folią ziemia nie wysycha zbyt mocno. Nie zauważyłam również oznak zagrzybienia etc. choć duży wpływ ma na to stan wilgotności ziemi przed okrywaniem. U mnie ten sposób dobrze się sprawdza, zarówno zimą jak i w czasie majowych przymrozków.
Ja swoje lilie okrywam korą i obornikiem.
Lecz obecna zima jest dziwna, zakwitł pigwowiec.
Lecz obecna zima jest dziwna, zakwitł pigwowiec.
- Kasiula17
- Od: 18 lis 2013, o 22:22
Witam te lilie to żeczywiście Casablanka, 2 lata temu kupiłam je z Holandii pod tą nazwą.Są wysokie, kwiaty duże i oczywiście czysta piękna biel.amarylis384 pisze:Marcoo16. Lilia ma kwiat czysto biały i zdecydowanie to orient. Dziękuję, przyjmuję nazwę Casablanka (podoba mnie się).
Pozdrawiam i dziękuję.
- Kasiula17
- Od: 18 lis 2013, o 22:22
Pięknie rośnie i to w domu, jeżeli nie będzie miała za ciepło to długo utrzyma pączki.
Życzę powodzenia i gratuluje że się nie wyciąga i że dorobiła się tylu pączków.
Życzę powodzenia i gratuluje że się nie wyciąga i że dorobiła się tylu pączków.
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Pozdrawiam serdecznie- Ela
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Ta czerwona trurbanowa to moja ulubiona Hiawatha.
Czy ktoś z Was ma moze doświadczenie z lilią Pink Heaven? Kupiłam ją w ubiegłym roku i od razu mnie zauroczyła,mimo,że kwitła tylko jednym kwiatem,za to jakim !Był olbrzymi (sama 'trąbka" ,bo pęd nie był wysoki). Zapach też był obłędny i kwiat bardzo długo utrzymywał się na pędzie.. Czytałam o niej,że moze osiagnąc wysokość 5 m ! Myślę sobie,że te 5 m to raczej przesada,ale tak ze 2,5 m przy dobrym odżywianiu jest całkiem realne. Ta lilia to mieszniec longiflorum i l.orientalnej)
Czy ktoś z Was ma moze doświadczenie z lilią Pink Heaven? Kupiłam ją w ubiegłym roku i od razu mnie zauroczyła,mimo,że kwitła tylko jednym kwiatem,za to jakim !Był olbrzymi (sama 'trąbka" ,bo pęd nie był wysoki). Zapach też był obłędny i kwiat bardzo długo utrzymywał się na pędzie.. Czytałam o niej,że moze osiagnąc wysokość 5 m ! Myślę sobie,że te 5 m to raczej przesada,ale tak ze 2,5 m przy dobrym odżywianiu jest całkiem realne. Ta lilia to mieszniec longiflorum i l.orientalnej)
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Witam.Ja nie pomogę bo jestem nowicjuszem i dopiero w 2013 posadziłem swoje okazy lilii. Mam zamiar uprawiać.Twoje za to są przepiękne
5 m lub 2,5 to może Himalajska rosnąć.