Szałwia błyszcząca (Salvia splendens )
-
- 100p
- Od: 9 mar 2011, o 21:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Salvia splendens ( Szałwia błyszcząca )
jagoda85 Nasiona szałwi błyszszczącej zbieraj kiedy są czarne.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 29 wrz 2013, o 19:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuje za pomoc
- lolka289
- 100p
- Od: 4 kwie 2012, o 12:27
witam czy ktoś już wysiewał nasionka szałwii???
Pozdrawiam Ilona
Mój wątek:Balkonowe inspiracje Lolki
- Julka-11
- 100p
- Od: 24 sie 2010, o 15:05
Ja właśnie zakupiłam nasionka szałwi błyszczącej - różowej i oczekuję na przesyłkę . Ale po przeczytaniu wątku widzę, że kiepski to wybór gdyż ten kolor średnio urokliwy
Z tym różem to potwierdzam, też nie byłam zadowolona . Dwa lata temu napaliłam się i wysiałam różne kolory, ale w tym roku zdecydowałam się tylko na czerwone . Konkretny kolor, a nie jakieś rozmyte mamałygi .
- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
W tym roku na pewno też wysieję szałwię. Myślałam, że to taka niska roślinka rabatowa, a jak moje urosłu i się rozkrzewiły to miały ponad 50cm wys. Ich czerwone kwiaty pięknie górowały nad innymi kwiatostanami i były widoczne juz z daleka
Sylwia, u Ciebie takie egzemplarze rosną, bo masz wilgotna ziemię, zazdraszczam . Na mojej podlewanej, ale jednak pustyni, osiągały jakieś 25 cm .
- Dziunia87
Widzę, że jako początkująca osoba na forum czytasz stare wątki skoro wiesz, że u mnie bagienko Przed sezonem warto tak sobie poczytac to na prawdę skarbnica wiedzy
Tak, natknęłam się na tę informację bodajże na wątku pomidorowym, a że masz charakterystycznego nicka, to jakoś mi się zapamiętało .
A żeby było na temat, to dwa lata temu szałwie siałam 17 stycznia oraz 1 lutego i bardzo byłam zadowolona ze wschodów, natomiast w zeszłym roku to jakaś porażka była, wysiałam w sumie cztery opakowania w czterech różnych terminach i tylko z ostatniego siewu wykiełkowało kilka roślin . Także zeszły rok był dla mnie nieudany .
A żeby było na temat, to dwa lata temu szałwie siałam 17 stycznia oraz 1 lutego i bardzo byłam zadowolona ze wschodów, natomiast w zeszłym roku to jakaś porażka była, wysiałam w sumie cztery opakowania w czterech różnych terminach i tylko z ostatniego siewu wykiełkowało kilka roślin . Także zeszły rok był dla mnie nieudany .
- lolka289
- 100p
- Od: 4 kwie 2012, o 12:27
Ja w tym roku szalałam i kupiłam 5 odmian w tamtym roku postawiłam na czerwona i biała ale biała ani jedna nie wykiełkowała a w poprzednim roku miałam fioletowa i była piękna i wysoka. moje szałwie pierwszy rzut wysiałam tydz temu i coś jak na razie nic nie wychodzi
Pozdrawiam Ilona
- Dziunia87
Ja mam zamiar upolować na stronie Legutko tę biało-czerwoną
- Julka-11
- 100p
- Od: 24 sie 2010, o 15:05
Neko a czy pamiętasz z jakiej firmy miałaś nasiona? Łudzę się, że może z innej firmy kolor różowy będzie znośny. Niestety czerwony nie pasuje na moje rabaty.Neko pisze:Z tym różem to potwierdzam, też nie byłam zadowolona . Dwa lata temu napaliłam się i wysiałam różne kolory, ale w tym roku zdecydowałam się tylko na czerwone . Konkretny kolor, a nie jakieś rozmyte mamałygi .
- calka
- Od: 14 paź 2012, o 19:56
Witam . Miałam w ubiegłym roku szałwię opisaną jako łososiową, nasiona Legutko. Kolor stanowczo zbyt mdły. Być może w kompozycjach pastelowych byłaby bardziej reprezentacyjna.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Ewa