Pomidorki koktajlowe - 3 cz.

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
AlicjaAnna
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 28 sty 2011, o 09:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidorki koktajlowe - 3 cz.

Post »

Wiem, że pewne rzeczy powinny być oczywiste, ale nowicjusz wychodzi z założenia "kto pyta, nie błądzi" :D
I wtedy jest duża szansa, że w sezonie mniej będzie zawracać głowę na forum.
Nawóz zawiera mikroelementy (bor, miedź, żelazo, mangan, molibden, cynk), rozp. w wodzie i schelatowane.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

AlicjaAnna pisze:w Casto widziałam torf z Pasłęka (Hollas), ale 7,2-7,5 - czy on się będzie nadawał?
Mogą być problemy z przyswajalnością niektórych mikroelementów.
AlicjaAnna
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Czy wobec tego można by ją lekko zakwasić? (np. siarczanem amonu jak wyczytałam).
Zależy mi na wypróbowaniu metody "na torf", a dostępny tylko taki obojętny.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Nie do przyjęcia są takie eksperymenty. Jeśli już to należałoby domieszać trochę kwaśnego torfu .
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Proporcja 1;4 czyli 8 litrów torfu zasadowego + 2 l torfu kwaśnego. Dobrze wymieszać.
AlicjaAnna
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dziękuję forumowicz ;:180

Bystrość mi rośnie, jak słucham mądrzejszych, bo właśnie sobie przemyśliwałam, czy 5 worków obojętnego na 1 worek kwaśnego będzie dobra (wszystkie po 80l) :wink: byłam całkiem niedaleko :D

Torf kwaśny też z Pasłęka miał chyba pH 3 - i to moje ostatnie pytanie - czy z nim będzie dobrze wymieszać obojętny?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Po wymieszaniu pH powinno być około 6,5
AlicjaAnna
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dziękuję :!:

Zapisać, wbić do głowy młoteczkiem i zapamiętać na wieki wieków:

Dostępny bywa torf z Pasłęka (Hollas) o pH 7,2-7,5 (obojętny) oraz pH 3 (kwaśny) - Po zmieszaniu
forumowicz pisze:Proporcja 1;4 czyli 8 litrów torfu zasadowego + 2 l torfu kwaśnego. Dobrze wymieszać.
forumowicz pisze:Po wymieszaniu pH powinno być około 6,5
i taki torf znakomicie nadaje się na rozsady.

Nawożenie
forumowicz pisze:Najbezpieczniej jest stosować fertygację czyli nawożenie roztworem nawozu w takim rozcieńczeniu, by odpowiadało ono wymaganemu składowi podłoża dla pomidora czyli :
Cytuj:
Optymalna zawartość (w mg/dm3) przyswajalnych form składników mineralnych w glebie, oznaczonych metodą uniwersalną, dla pomidora wynosi: 90-120 N (NH4 +NO3), 60-80 P, 200-250 K,

Ponieważ najgroźniejsze jest przedawkowanie azotu ilość nawozu trzeba dostosować do tego składnika.
forumowicz pisze:Jaki inny nawóz poza Bioflorinem ? Odpowiadam : każdy nawóz do roślin kwitnących z serii bądź Florovitu, Fructusa lub Bioponu. W takim samym stężeniu.
Bioflorin ma skład :

N- 5,9 %
P2O5- 3 %
K2O- 6,5 %
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02

Post »

Moja Maskotka wyłożona na waciki 15.01. zaskoczyła mnie dziś niesamowicie... Po pracy jak zaglądałam do pudełeczka, to cichosza, a teraz proszę tempo ekspresowe i pierwszy kiełek na wierzchu :)

Obrazek
RobertP
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 10 sty 2014, o 21:26

Post »

Bardzo dziękuję forumowicz bardzo mi pomogłeś. mój tata zawsze sadził pomidory w polu ale kupne sadzonki a w tatmtym roku dostalem od rodziców na prezent ślubny kawałek pola i będę sam uprawiał :D Napatrzyłem się na Wasze zdjecia i tak mi się spodobały te kolory i kształty owoców że spróbuję sam wyhodować flance z nasion. Kupiłem przez internet kolorowe odmiany duże i koktajlowe :D
Jeszcze raz dziękuję i na pewno będę tu się dopytywał o inne sprawy licząc na Waszą pomoc ;:180
monberka
500p
500p
Od: 2 kwie 2013, o 08:40

Post »

Krysia67, czy posiałaś swojego Tiny Tim? Ja dziś otrzymałam przesyłkę z nasionami i chyba jutro sobie posieję ze 3 nasionka ;:224
W gratisie dostałam pomidorka koktajlowego czereśniowego :heja
krysia67
200p
200p
Od: 22 sty 2013, o 21:26

Post »

"Krysia67, czy posiałaś swojego Tiny Tim? Ja dziś otrzymałam przesyłkę z nasionami i chyba jutro sobie posieję ze 3 nasionka ;:224 "

Monberka, jeszcze zamówione nasionka m. innymi tego pomidorka do mnie nie dotarły.
Od dnia wczorajszego na gaziku przebywają nasionka Megagronka i nn niskiej koktajlówki.
Będzie to taki experyment.

pozdrawiam
Krystyna
Awatar użytkownika
zenmach
200p
200p
Od: 11 lip 2011, o 23:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jakie koktajlówki możecie polecić do wiszących donic? Zaznaczam że chce je posadzić normalnie, a nie do góry nogami, ale zależy mi by zwisały do ziemi, na mój rozum powinny być to jakieś wiotkołodygowe?, dodatkowo mają wisieć na wschodniej ścianie budynku gdzie słońce jest tylko do wczesnego południa, ma sens takie coś?
;:180
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”