Męczennica (Passiflora) - uprawa,pielęgnacja cz.2

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 07:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Passiflora cz.2

Post »

Sorki jeszcze jedno pytanie dziś zakupiłem i posiałem nasiona Passiflory coeruelea ale nie uszkodziłem okrywy nasiennej przeczytałem to na opakowaniu po posianiu czy to nie będzie im przeszkadzać ,a wiecie są to małe nasionka to teraz trudno by je było znaleźć.
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
Awatar użytkownika
mirror
50p
50p
Od: 19 lip 2012, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Re: Janek45 ja nieuszkadzalem okrywy nasiennej, wrecz niezalecam gdyz mozna uszkodzic w ten sposob bielmo, po prostu namaczalem nasionka przez dobe w wodzie po czym posadzilem do swiezej ziemi nakrylem woreczkami sniadaniowymi doniczke i okolo 90 % nasionek skielkowalo :D w wielu poradnikach ostrzegali ze pasiflora wysiana z nasion niekwitnie lub kwitnie slabo i pozno.. to nieprawda..;) u mnie zakwitla w 2 roku i to dosc obficie..polecam werandowac roslinke jak tylko zrobi sie cieplo na wiosne..
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Łukasz za poradę ,nasiona stoją w zamkniętym jak piszesz woreczku śniadaniowym ,postawiłem ich na kaloryferze pod spodem płyta gipsowa.
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

16 Stycznia wysiałem Passiflore coerulea stała w zamkniętym woreczku na kaloryferze pomimo nie uszkodzenia ziarenka jak kazał producent męczennica widzę dziś że już mi wschodzi kolanka widać.
Obrazek
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
vanyavala
500p
500p
Od: 24 cze 2013, o 18:06

Re: Męczennica,Passiflora cz.2 uprawa,pielęgnacja

Post »

Mam wysyp małych passi:) nie wiem za bardzo jaki to gatunek. Kupiłem już dość pomarszczony owoc marakui w Tesco (fioletowy wielkości limonki) część zjadłem a część poszła do ziemi:) I oto efekty.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Mam 30, kilka mój kot zabił:( także wyniosłem je do biura i są teraz bezpieczne.
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja swoje siewki chyba straciłem kiełkowało parę i zrobiły sie brązowe chyba miały za mokro ;:223
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 21:50

Post »

albo za wcześnie zabrałeś się za ich wysiewanie i miały za mało światła... Ja swoje nasionka wysiewałam w kwietniu i skaryfikowałam je tak, jak radzono na opakowaniu producenta. Wyrosła mi jedna roślina i trzyma się dziarsko tak, jak pokazałam na zdjęciu wcześniej w wątku. Będzie drugie podejście do wysiewu? :wink:
Awatar użytkownika
zjawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 paź 2010, o 20:12

Post »

Część passi ma pewną wytrzymałość na mróz ....poszukałam i znalazłam takowe informacje:
Caerulee , Incarnata , -15*C
Alata + 5 *C
Aurantia , Wilgen Heintje +10 *C

Więc w nieogrzewanym tunelu pod śniegiem powinny przetrwać :D
Camilla1313
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 lis 2012, o 12:35

Post »

Witam wszystkich i bardzo proszę o pomoc! Mam problem z moją passiflorą. Roślinka ładnie się rozrasta- ma dużo odrostów bocznych ale co z tego, skoro gdy odrost osiągnie ok. 0,5 m. długości usycha stożek wzrostu... Co może być tego przyczyną? Bardzo proszę o pomoc.
Simon
100p
100p
Od: 14 wrz 2011, o 22:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Z -15oC dla caerulea nie do końca się zgodzę.
Próbowałem zimować kilka sztuk w celach testowych rok temu. (zima była dość łagodna ale długa)
1. Nieogrzewany tunel, mocno otulone. Wszystkie padły.
2. Niezamieszkany przez ostatnie lata dom, dobrze ocieplony, temperatury raczej nie dochodziły do -15oC. 100% również padło.
Wg mnie temp. krytyczna przy której giną to ok. -10oC, chociaż mogę być w błędzie.

Passi caerulea (a taką na 90% mieli w ogrodniczym) jest bardzo łatwa uzyskania z nasion jak i z sadzonek. Albo o nich zapomnieli albo niestety skazali na zagładę.
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gdy będę na dniach w tym sklepie muszę zajść tam i sprawdzić a nawet poproszę o sprzedanie by sprawdzić ,bo ostatnio pan mówił że nie wiadomo czy przeżyły i nie sprzeda kupie w ciemną i sprawdzimy tą metodę,a widziałem tylko ich czubeczki musiałem kopać by się do nich dostać tak zawalone były śniegiem. ;:218
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja sie pozwole nie zgodzic z tym co napisal Simon bo u mnie zimuja na dworze ,a zeszla zima temperatura spadla do ponad -12 stopni,
a w tunelu mocno opatulone moze wrecz sie ugotowaly
_fox_

Post »

doromichu pisze:Ja sie pozwole nie zgodzic z tym co napisal Simon bo u mnie zimuja na dworze ,a zeszla zima temperatura spadla do ponad -12 stopni,
a w tunelu mocno opatulone moze wrecz sie ugotowaly
Krótkotrwałe spadki może znosić, ale polskie zimy niestety nie spełniają takich kryteriów, ja też nie ryzykuje po niepowodzeniach. W tej chwili mam jedną donicę w domu i już po kilku dniach w cieple zaczyna ruszać z wegetacją, inne doniczki jeszcze na zimowisku ;:108.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”