Borówka amerykańska - 5 cz

Drzewa owocowe
Zablokowany
ewa-s
500p
500p
Od: 19 sty 2013, o 10:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Borówka Amerykańska

Post »

Tak jak pisałam Chandler ma bardzo duże owoce,prawie dwukrotnie większe od innych,smaczne słodkie.Owocuje obwicie,w czasie dojrzewania cały krzak niebieski,aż prawie nie widać liści.Mam je dopiero 2 lata{2 razy owocowały}co będzie dalej to się okaże.Brygitta też dobrze owocuje,ale ma mniejsze przyrosty i drobniejsze owoce,lecz minimalnie słodsze i bardziej soczyste. Pozostałe dopiero sadziłam tej jesieni i jeszcze nie wiem jakie będą.Z obydwóch odmian jestem zadowolona,więc na jesieni dosadziłam min.i ww.Miałam 15 szt.po dosadzeniach już 60{30 kupiłam,15 sama ukorzeniłam}i na tym już chyba poprzestanę,bo miejsca coraz mniej.Pozdrawiam.
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2012, o 18:13

Post »

Ja oprócz Bluecropie i Chandlerze myślę jeszcze o Spartanie, Emil (ma najsłodsze ze wszystkich odmian owoce !),Patriot, i mocno zastanawiam sie nad Duke
cocojumbo
50p
50p
Od: 16 maja 2011, o 13:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam odmianę Patriot od 3 lat. Roślina o dość oryginalnym pokroju. Rośnie dość mocno w szerz i nie jest za wysoka. Za to na jesień wygląda kapitalnie, chyba najładniej ze wszystkich borówek. Owoce słodkie.
Awatar użytkownika
Aga2
200p
200p
Od: 31 mar 2009, o 11:54

Post »

Do Ewa-s i Cocojumbo czy macie folie odgradzającą w ziemi czy korzenie w kwaśnym podłożu bezpośrednio z glebą rodzimą?.
Pozdrawia Agnieszka.
Mój ogród
ewa-s
500p
500p
Od: 19 sty 2013, o 10:43

Post »

Ja nie mam folii,M kopał dołki o,7m gł i 0,7 szer,do tego torf wymieszany z ziemią z dołka i trocinami.W sezonie nawóz do borówek.
cocojumbo
50p
50p
Od: 16 maja 2011, o 13:55

Post »

Ja folii nie stosuję. Przygotowuję podłoże mieszając torf kwaśny (pH 3,5-4,5) z ziemią w ogrodzie, starym igliwiem i korą. Krzaczki ściółkuję korą. Jako nawóz od roku stosuję siarczan amonu, podlewam krzaczki trzy razy: marzec/kwiecień, maj i koniec czerwca. Wcześniej stosowałem zwykły nawóz do borówki. Co do zakwaszania gleby polecam wątek w forum, są tam ciekawe pomysły i spostrzeżenia.
RobertP
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 10 sty 2014, o 21:26

Post »

Bardzo Wam dziękuje za odpowiedzi :) Ewo Twoja Chandler wygląda wspaniale i widać masę owoców :) dzięki za podpowiedź. Mam sporo miejsca bo z żoną dostaliśmy od rodziców 20 arów ziemi może nie bardzo urodzajnej ale jak się nad nią popracuje to bedzie dobrze :) dlatego mogę posadzić więcej krzaków i w takim razie spróbuję kilku odmian tak jak podpowiadasz :)
RobertP2 (ale mamy nicki podobne :D) poszukam też tych odmian dzięki!
GEMBARA
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 gru 2013, o 16:13

Post »

Nawet, jeżeli mamy zdrowe krzaki pęknie owocujące, posadziliśmy w dobrą ziemię i nawozimy prawidłowo siarczanem, być może nawet daliśmy grzybnię, to i tak po kilku latach może być regres, wyeksploatowanie
krzewów. Aby temu zapobiec, należy wysiać siarkę mineralną mieloną w odległości 1-2m od krzaka i ściółkować najlepiej zrębkami drewnianymi. Podlewać obficie wodą zakwaszoną lekko, NIE ZA CZĘSTO.
Awatar użytkownika
kasiaS87
50p
50p
Od: 13 sty 2014, o 11:05

Post »

my mamy 10 krzaków, dosłownie i od 3-4 lat obficie nam owocują wszystkie, aż gałęzie się uginają i musimy je podpierać :D , a to dlatego, że w czasie kwitnienia (maj) nawozimy ją kompostem i dobrze podlewamy, najlepiej przez kilka dni aż kompost się wchłonie, można też nawozić obornikiem od kur, tylko aby nie przesadzić z ilością, i oczywiście powinna borówka rosnąć na słońcu, fotek niestety nie mam , ale postaram się w tym roku zrobić i wstawić na forum :wink:
Pozdrawiam Kasia
Mój ogród
boggi
500p
500p
Od: 8 maja 2013, o 23:39

Post »

Kiedy mogę zrobić fotkę dla identyfikacji gatunku moich borówek , pewnie jak puszczą liście , czy dopiero przy okazji owocowania ?
Awatar użytkownika
riczi1804
100p
100p
Od: 4 lut 2014, o 21:06

Borówka amerykańska - 5 cz

Post »

U mnie borowka sie juz prawie konczy:

Obrazek

Najbardziej sie ciesze, bo wreszcie kupilem sobie przyzad do mierzenia pH:

Obrazek

W przyszlosci przestawie sie na borowke, ktora rosnie na normalnej glebie i nie trzeba dokwaszac.
? jeśli chcesz być szczęśliwy jeden dzień, to upij się; jeśli chcesz być szczęśliwy jeden tydzień, to ożeń się,
jeśli chceszbyć szczęśliwy całe życie ? to załóż ogród? -------------- Pozdrawiam Riczi
Moja mala oaza
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Re: Borówka amerykańska - 4 cz

Post »

Super,to teraz weź ocet 10% i spradź,powinno wskazać 3-3,5.Pochwal się potem co wyszło. ;:108
Ps.
Ten kwadracik na dole to pewnie czujnik światła ,a górna skala to pewnie natężenie oświetlenia w luksach? ;:oj .Ale maszyna,gdyby tak jeszcze działała. ;:108
Awatar użytkownika
riczi1804
100p
100p
Od: 4 lut 2014, o 21:06

Post »

Ta gorna skala, to natezenie swiatla, srodkowa, wilgotnosc gleby od 1-10, a na dole jest pH ob 3,5 do 8.
Nie mam pod reka octu /jutro sprawdze/, ale powinno pasowac, bo woda w basenie ma 5, a kranowka 6,5.
? jeśli chcesz być szczęśliwy jeden dzień, to upij się; jeśli chcesz być szczęśliwy jeden tydzień, to ożeń się,
jeśli chceszbyć szczęśliwy całe życie ? to załóż ogród? -------------- Pozdrawiam Riczi
Moja mala oaza
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

No ,to byłby pierwszy tego typu przyrząd ,który działa i to poprawnie!
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

riczi1804 pisze:U mnie borowka sie juz prawie konczy ...
Jak to odmiana?

U mnie zaczyna się Early Blue i Patrioty.
Kupiłabym sobie jakąś wcześniejszą odmianę od Early Blue
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”