Rudbekia(Rudbeckia)
- hala67
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 paź 2011, o 22:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Rudbekia
Najdłużej czekałam na kwitnienie 'Little Henry' i 'Goldquelle' (koniec sierpnia). Pozostałe zakwitły mniej więcej w tym samym czasie, czyli tak w połowie sierpnia.
Pozdrawiam Hala
-
- 200p
- Od: 8 lut 2011, o 18:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pozdrawiam Ela
Maleńki ogródek Eli
Maleńki ogródek Eli
- Ivona44
- Od: 31 mar 2013, o 14:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pozdrawiam, Iwona.
Witam.Mam pytanie,czy rudbekie cherokee sunset sa jednoroczne?bo różne czytam wypowiedzi.Jeśli tak to zebrać teraz nasionka?Sieje się je do gruntu wiosną,czy raczej wcześniej na parapecie? Pozdrawiam
- hala67
- Od: 1 paź 2011, o 22:12
Rudbecia hitra 'Cherokee Sunset' jest rośliną dwuletnią. Raz posiana/posadzona w ogrodzie będzie się w nim pojawiać co roku. Sama się wysiewa. Radziłabym część nasion wysiać teraz, a drugą do doniczki pod koniec zimy i wystawić do ogrodu. Po wzejściu siewki możesz rozdzielić i przesadzić na docelowe miejsce Siałam kilka razy w kwietniu wprost do gruntu i efekty były marne.
Pozdrawiam Hala
Bardzo dziękuję za informację.Wiedziona Twoim doświadczeniem,wysieję nasionka teraz na grządkę 

-
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
Tak , jeszcze kwitnął , a ja jak myślałam że po przymrozku już padnął, a tutaj jeszcze nie.....
Bożena
Rudbekie w tym roku bardzo długo kwitły

u mnie rozsiewają się same i rosną gdzie chcą , nie mają zbyt dużych wymagań
ale za to ile uroku

u mnie rozsiewają się same i rosną gdzie chcą , nie mają zbyt dużych wymagań
ale za to ile uroku

Mędrzec potrafi uczyć się nawet od Głupca. Głupiec nie uczy się nigdy.
Bardzo ładna ta bordowa 

- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Będę w tym roku siała i bylinowe i jednoroczne, bo kupić sadzonkę, to w Płocku nierealne!
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja

-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U nas nie ma działki,
aby nie rosła rudbekia.
Strasznie się rozsiewa.

aby nie rosła rudbekia.
Strasznie się rozsiewa.

- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Mariola! Piękne! To jednoroczne?
U nas też sporo rośnie choć nie takich, ale nie mam śmiałości iść do kogoś obcego i poprosić
Ja chętnie się dzielę i sporo roślinek też dostałam, ale kwiatów takich jak jeżówka, rudbekia, nachyłek czy dzielżan nie miałam okazji posadzić u siebie wcześniej (dwie pierwsze odstałam tu na FO). Dopiero teraz pokazują się bardzo pomalutku jakieś bylinki, ale nadal są w naszych ogrodniczych traktowane po macoszemu.
Odnalazłam na szczęście kilka firm z dobrymi bylinami w necie (mogę zdecydowanie polecić BR), ale nadal szukam różnych odmian.

U nas też sporo rośnie choć nie takich, ale nie mam śmiałości iść do kogoś obcego i poprosić

Ja chętnie się dzielę i sporo roślinek też dostałam, ale kwiatów takich jak jeżówka, rudbekia, nachyłek czy dzielżan nie miałam okazji posadzić u siebie wcześniej (dwie pierwsze odstałam tu na FO). Dopiero teraz pokazują się bardzo pomalutku jakieś bylinki, ale nadal są w naszych ogrodniczych traktowane po macoszemu.
Odnalazłam na szczęście kilka firm z dobrymi bylinami w necie (mogę zdecydowanie polecić BR), ale nadal szukam różnych odmian.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
)Nadzieja umiera ostatnia...