Lobelia cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p
Od: 19 sty 2014, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Lobelia cz.2

Post »

Witam wszystkich ja wysiałam swoje lobelie i petunie 15 stycznia w ziemi zakupionej w markecie lobelie pięknie już mi wzeszły zrobił się taki zielony dywanik :D nigdy nie siałam ani nawet nie kupowłam tych roślin więc to mój totalny debiut sama jestem ciekawa co mi z tego wyjdzie :) na szczęście u mnie jest dość ciepło więc mogę nadal szperać w ogrodzie.
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Marmarelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2013, o 10:19
Kontakt:

Post »

Ja dostałam nasiona dopiero dzisiaj, więc siać będę w tym tygodniu dopiero - niedużo - potrzebuje maksymalnie 2 rośliny, więc 4-5 bedę pikować.
Ziemię mam Sterluxa do wysiewow - jeszcze nie wiem czy się sprawdzi. ;:131
Awatar użytkownika
gaura
500p
500p
Od: 14 lut 2013, o 15:37

Post »

Lobelie wysiewam na początku lutego i u mnie ten termin się sprawdza. Wysiane wcześniej jakoś mi się wyciągają. Pikuję jeden raz, kępkami.
Pozdrawiam, Kasia
Awatar użytkownika
Marmarelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2013, o 10:19
Kontakt:

Post »

Do mnie W KOŃCU dotarły nasionka - po 2 tygodniach, tak więc chcąc nie chcąc wysieje je dopiero weekend.
Awatar użytkownika
gaura
500p
500p
Od: 14 lut 2013, o 15:37

Post »

Pozbierałam trochę swoich nasion, wysiewy zacznę od tych, mając nadzieję, że wzejdą :D
Pozdrawiam, Kasia
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p

Post »

Wszystko jest ok ale jak pomyśle o tym pikowaniu to słabo to widzę zapewne padnie mi połowa roślin i oby tylko połowa.... :|
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja pikuję kępkami, nie jest tak źle :D
Tak wyglądała moja lobelia w ubiegłym sezonie w skrzynkach

Obrazek
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p

Post »

O taki właśnie efekt chciałabym uzyskać :D gratuluje były piękne :D :D :D

Mam jeszcze takie pytanie czy lobelie po przepikowaniu można wstawić do nieco chłodniejszego pomieszczenia ok 15c? czy musi zostać na ciepłych parapetach?
Awatar użytkownika
lolka289
100p
100p
Od: 4 kwie 2012, o 12:27

Post »

Super ta kompozycja. ja tez pierwszy raz sieje. a trafiły mi się nasionka niebieskiej i karminiowej. wysiałam do krazków aby uniknąć pikowania zobaczymy co z tego wyrośnie na razie pięknie wykiełkowały.
Pozdrawiam Ilona
Mój wątek:Balkonowe inspiracje Lolki
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p

Post »

u mnie dywanik ze zwisającej kolorowej a niebieską biała i czerwona w kobiałkach po jajkach i rozsadnikach też już wzeszła :)
chinka
200p
200p
Od: 19 sie 2012, o 17:15

Post »

baxiowa pisze:a mam jeszcze takie pytanie czy lobelie po przepikowaniu można wstawić do nieco chłodniejszego pomieszczenia ok 15c? czy musi zostać na ciepłych parapetach?
Dobrze by było, bo w cieple strasznie się wyciągają.
Pozdrawiam, Bogusia
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p

Post »

aha więc im to nie zaszkodzi? w chłodniejszych pomieszczeniach mam więcej miejsca na sadzonki niż w domu :)
chinka
200p
200p
Od: 19 sie 2012, o 17:15

Post »

Nie zaszkodzi o ile jest to słoneczne pomieszczenie. Na pewno spowolni to wzrost, ale to akurat dobrze, bo nie będą szły na wysokość tak bardzo. Tak naprawdę temperatura 17-18 stopni jest optymalna, ale moim zdaniem lepsze 15 niż 25 stopni.
Pozdrawiam, Bogusia
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p

Post »

To fajnie bo będzie mi łatwiej przechować sadzonki od razu po pikowaniu tam je przenieś czy poczekać aż odchorują pikowanie???.

Mam problem lobelia ładnie mi wykiełkowała jest już kilka dni na parapecie bez osłony i powoli ginie nie jest przesuszona ani zapleśniała nie wiem od czego może tak być??? może jest jej za mokro???
Awatar użytkownika
Morella
50p
50p
Od: 12 sty 2014, o 20:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie z kolei pojawiła się pleśń, przepikowałam lobelki kępkami do nowej ziemi, a te zainfekowane wyrzuciłam bez większego żalu, bo mam ich całkiem sporo. Boję się tylko, że znów pleśń się pojawi. Lecę jutro kupić jakiś preparat bo jeśli stracę lobelię to będzie tragedia. :( Trochę to dziwne, bo pelargonie, petunie, werbeny czy surfinie nie mają żadnego nalotu;/

Baxiowa, może faktycznie troszkę za mokro mają. Nie podlewaj przez chwilę i obserwuj:)
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”