Mandarynka z pestki.
Re: Mandarynka z pestki.
No ja w klementynkach też trafiłam, ale 2 pestki na kilka siatek mandarynek, ale pewnie dlatego że nie poszukiwałam pestek. Bo to tak zawsze jak się coś chce to akurat tego nie ma:)
- Plumi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 cze 2011, o 14:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wiecie z tego co zauważyłam to pestki są w tych mandarynkach bardziej kulistych z grubszą skórką,te które są w sklepach teraz są bardziej spłaszczone i w nich nie ma pestek.
Kwiaty to resztki Raju.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Ciekawe Przy okazji sprawdze
- Marcoo16
- 1000p
- Od: 24 mar 2013, o 15:55
Muszę się pochwalić, że wczoraj znalazłem jedną dorodną pestkę !
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 16 sty 2014, o 21:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam! Oto moja mandarynka z pestki, jednak nie wiem co robić dalej, żeby zaczęła się lepiej rozrastać. Liscie od dołu zaczęły troche żółknąć.
- BobejGS
- Kontakt:
Hurra!! kolejne kilo mandarynek i wkońcu trafiłem w jednej pestki Już wylądowały w ziemi
- BobejGS
- Kontakt:
O To moje maleństwa, z długo poszukiwanych pestek
- Marcoo16
- 1000p
- Od: 24 mar 2013, o 15:55
Nooo, to już spore są
Teraz tylko trzymać w ciepłym miejscu i utrzymywać wilgotność gleby
Teraz tylko trzymać w ciepłym miejscu i utrzymywać wilgotność gleby
Pozdrawiam Marek
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 27 lut 2014, o 15:57
Witam serdecznie
Tak sobie czytam to wszystko i aż musiałem założyć tutaj konto Przyznam szczerze, że nie jestem jakimś doświadczonym ogrodnikiem ale bardzo mi się podobają drzewka egzotyczne i zauważyłem, że bardzo lubię obserwować roślinkę od początku jej wzrostu Tak więc postanowiłem dziś wrzucić do ziemi 6 pestek wydobytych z 2 mandarynek (!) i mam nadzieję, że coś z tego wyjdzie
Tak sobie czytam to wszystko i aż musiałem założyć tutaj konto Przyznam szczerze, że nie jestem jakimś doświadczonym ogrodnikiem ale bardzo mi się podobają drzewka egzotyczne i zauważyłem, że bardzo lubię obserwować roślinkę od początku jej wzrostu Tak więc postanowiłem dziś wrzucić do ziemi 6 pestek wydobytych z 2 mandarynek (!) i mam nadzieję, że coś z tego wyjdzie
- BobejGS
- Kontakt:
Witaj Powodzenia życzę Pamiętaj iż długo kiełkują Ja na swoje musiałem czekać ponad 1.5miesiąca. Już byłem załamany że nic z tego nie będzie a tu się przytrafiła niespodzianka
-
- 0p - Nowonarodzony
Dzięki
No czytałem właśnie, że dość długo trzeba czekać ale postaram się być cierpliwy. Tylko żeby mi ta ziemia nie zapleśniała do tego czasu
No czytałem właśnie, że dość długo trzeba czekać ale postaram się być cierpliwy. Tylko żeby mi ta ziemia nie zapleśniała do tego czasu
- BobejGS
- Kontakt:
Ja wsadziłem do ziemi warzywnej bo tylko takową posiadałem wtedy. Nawet zwykłej nie miałem bo był mróz i była skała Później podlewałem umiarkowanie, tak aby ziemia była mokra ale nie błoto i miałem przykryte folią. Trzymałem w ciepłym miejscu i starałem się wietrzyć codziennie.
-
- 0p - Nowonarodzony
Ja wrzuciłem do ziemi uniwersalnej o pH 5,5 - 6,5. Ciepło ma, przy kaloryferku, postaram się wietrzyć i również błota nie robić Ale właśnie nie wiem czy zakładać tą folię bo widziałem, że zdania są podzielone co do tego