Deszczówka w oczku ?
Deszczówka w oczku ?
Jestem TU świeżutki, więc na początek witam wszystkich serdecznie.
Planuję mój niewielki ogródek ozdobić małym oczkiem z kaskadą lub wodospadem, być może jeszcze strumyk wpadający do oczka.
Wymyśliłem sobie, że oczko mógłbym zasilać deszczówką, prowadząc strumyk pod rynną.
Co o tym myślicie? Wydaje mi się, że miękka woda (z nieba) będzie lepsza w oczku i uzupełni straty związane z parowaniem z kaskady i strumyka.
Proszę o Wasze opinie i podpowiedzi
Pozdrawiam Cynciu
Planuję mój niewielki ogródek ozdobić małym oczkiem z kaskadą lub wodospadem, być może jeszcze strumyk wpadający do oczka.
Wymyśliłem sobie, że oczko mógłbym zasilać deszczówką, prowadząc strumyk pod rynną.
Co o tym myślicie? Wydaje mi się, że miękka woda (z nieba) będzie lepsza w oczku i uzupełni straty związane z parowaniem z kaskady i strumyka.
Proszę o Wasze opinie i podpowiedzi
Pozdrawiam Cynciu
- AurorA
- 200p
- Od: 30 sty 2007, o 19:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Jest to często praktykowane, miękka woda jest łatwiejsza do zakwaszenia i łatwiej jest walczyć z glonami.
Obok wspomnianych minus głównym mankamentem jest to ze woda ta nie zawiera soli mineralnych , rośliny mogą więc wykazywać braki pewnych mikroelementów, głównie żelaza i potasu. Konieczne jest wiec obfitsze nawożenie. Na pewno sama deszczówka się nie nadaje, ale jest cennym uzupełnieniem.
Obok wspomnianych minus głównym mankamentem jest to ze woda ta nie zawiera soli mineralnych , rośliny mogą więc wykazywać braki pewnych mikroelementów, głównie żelaza i potasu. Konieczne jest wiec obfitsze nawożenie. Na pewno sama deszczówka się nie nadaje, ale jest cennym uzupełnieniem.
Pozdrawiam Arek.
Oczko wodne żaden problem
Oczko wodne żaden problem
-
- 500p
- Od: 6 sty 2008, o 07:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
doadać też należy,że ważną sprawą jest system ogrzewania domu
jeżeli opalamy węglem, to niestety woda z dachu będzie zawierała sporo zawiesiny i będzie kwaśna
kiedyś taki błąd zrobili naukowcy ze Stacji Morskiej w Helu
byli mocno zdziwieni,że ryby szybko padały, popularne rośliny kiepsko rosły
jeżeli opalamy węglem, to niestety woda z dachu będzie zawierała sporo zawiesiny i będzie kwaśna
kiedyś taki błąd zrobili naukowcy ze Stacji Morskiej w Helu
byli mocno zdziwieni,że ryby szybko padały, popularne rośliny kiepsko rosły
pozdrawiam
Jacek
Jacek