Pomidory - nawożenie
Re: Czym nawozić pomidory>
Jeśli tak było, że przeniosłeś na jesieni tunel w inne miejsce ,to faktycznie nie będzie różnic za wyjątkiem azotu. Widocznie przeoczyłem tą informację.
-
- 50p
- Od: 2 kwie 2013, o 19:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
mam pytanko...co powiecie na temat Humus Active? czy ktoś tego używał do nawożenia?
ponoc, jest zakwalifikowany, do stosowania w rolnictwie ekologicznym pod numerem NE/147/2011
Chciałabym nawozic nim ziemie teraz przed wysianiem pomidorów...może ktoś ma jakąś wiedze praktyczną o tym preparacie?
ponoc, jest zakwalifikowany, do stosowania w rolnictwie ekologicznym pod numerem NE/147/2011
Chciałabym nawozic nim ziemie teraz przed wysianiem pomidorów...może ktoś ma jakąś wiedze praktyczną o tym preparacie?
Tu mam opis tego cud preparatu
http://www.humusactive.pl/index.php?p=1_9_Opis
Próchnica to jest tylko jeden z elementów gleby czy podłoża. Rośliny oprócz tego potrzebują konkretnych składników mineralnych
a o tym nijak nie można się z tego opisu dowiedzieć. Nawóz o którego składzie nic nie wiadomo poza paroma dyrdymałami marketingowymi nie jest nawozem z prostego powodu. Nie wiadomo w jakim stopniu zaspokoi potrzeby pokarmowe rośliny.
http://www.humusactive.pl/index.php?p=1_9_Opis
Próchnica to jest tylko jeden z elementów gleby czy podłoża. Rośliny oprócz tego potrzebują konkretnych składników mineralnych
a o tym nijak nie można się z tego opisu dowiedzieć. Nawóz o którego składzie nic nie wiadomo poza paroma dyrdymałami marketingowymi nie jest nawozem z prostego powodu. Nie wiadomo w jakim stopniu zaspokoi potrzeby pokarmowe rośliny.
- offca11
- 200p
- Od: 4 mar 2013, o 07:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No i są wyniki. Strach myśleć co z tym zrobić, skąd tyle potasu - masakra. Można go jakoś zneutralizować, ratunku.
pH w H2O = 6,28
zasolenie g NaCl/l = 0,65
N-NO3 azot azotanowy = 81
P fosfor = 82
K potas = 536
Ca wapń = 626
Mg magnez = 96
Cl chlorki = 49
Generalnie chciałem podzielić nawożenie na dwie grupy: pomidory w tunelu i reszta warzyw w gruncie, żeby nie sporządzać dziesiątki mikstur dla każdego warzywa oddzielnie bo w końcu pogubiłbym się w tym. Nawet zrobiłem sobie taką tabelkę by uśrednić wartości:
Mam nadzieję, że dane które znalazłem są wiarygodne bo trafiałem na sprzeczne informacje, a wielu odmian nie znalazłem np arbuza na którym bardzo mi zależy, żeby mu myło dobrze
Liczę na Waszą pomoc i wszelkie sugestie, co z tym zrobić. Z góry bardzo dziękuję.
pH w H2O = 6,28
zasolenie g NaCl/l = 0,65
N-NO3 azot azotanowy = 81
P fosfor = 82
K potas = 536
Ca wapń = 626
Mg magnez = 96
Cl chlorki = 49
Generalnie chciałem podzielić nawożenie na dwie grupy: pomidory w tunelu i reszta warzyw w gruncie, żeby nie sporządzać dziesiątki mikstur dla każdego warzywa oddzielnie bo w końcu pogubiłbym się w tym. Nawet zrobiłem sobie taką tabelkę by uśrednić wartości:
Mam nadzieję, że dane które znalazłem są wiarygodne bo trafiałem na sprzeczne informacje, a wielu odmian nie znalazłem np arbuza na którym bardzo mi zależy, żeby mu myło dobrze
Liczę na Waszą pomoc i wszelkie sugestie, co z tym zrobić. Z góry bardzo dziękuję.
Pozdrawiam Mateusz
A nie mówiłem ?. Analizy są czasem bardzo ciekawe
I teraz popatrz. Nawoziłbyś swoje pomidorki nie będąc świadomym , że sam sobie szkodzisz.
Jeszcze dziś Ci powiem co masz robić. Muszę się zastanowić
I teraz popatrz. Nawoziłbyś swoje pomidorki nie będąc świadomym , że sam sobie szkodzisz.
Jeszcze dziś Ci powiem co masz robić. Muszę się zastanowić
- offca11
- 200p
Pewnie tak by było I to w dodatku "specjalnym nawozem do pomidorów" (NPK 15-10-15), ale dzięki Wam już nie jestem taki głupi.
cytuj:
"Potas jest silnym antagonistycznym pierwiastkiem w stosunku do magnezu i blokuje zarówno pobieranie magnezu, jak i jego przemieszczanie się w roślinie. Przenawożenie gleb potasem jest niebezpieczne, gdyż stymuluje występowanie niedoboru magnezu, żelaza, boru i wapnia. Przy wyższej zasobności potasu szybciej zanika skrobia w owocach, co oznacza wcześniejsze ich dojrzewanie. Nadmiar potasu w glebie powoduje zmniejszenie zawartości wapnia w roślinie i odwrotnie ? przy nadmiarze wapnia zawartość potasu w roślinie się zmniejsza. "
To może dałoby się dostarczyć te składniki dolistnie
cytuj:
"Potas jest silnym antagonistycznym pierwiastkiem w stosunku do magnezu i blokuje zarówno pobieranie magnezu, jak i jego przemieszczanie się w roślinie. Przenawożenie gleb potasem jest niebezpieczne, gdyż stymuluje występowanie niedoboru magnezu, żelaza, boru i wapnia. Przy wyższej zasobności potasu szybciej zanika skrobia w owocach, co oznacza wcześniejsze ich dojrzewanie. Nadmiar potasu w glebie powoduje zmniejszenie zawartości wapnia w roślinie i odwrotnie ? przy nadmiarze wapnia zawartość potasu w roślinie się zmniejsza. "
To może dałoby się dostarczyć te składniki dolistnie
Pozdrawiam Mateusz
Spokojnie. Powiedz mi jak duży masz ten tunel ?
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Taki na 8-10krzaków pomidorów? Przynajmniej mało pracy z przygotowaniem ziemi pod pomidory będziesz miał Gorzej z resztą działki
- offca11
- 200p
Z godnie z zaleceniami odległości pomiędzy krzaczkami to jakieś 18 krzaków chyba, że zrezygnowałbym z wolnej przestrzeni przy wejściu to ponad 20 ale to raczej odpada
Pozdrawiam Mateusz
- BobejGS
- Kontakt:
Wziąłem przelicznik 3x2 czyli biorąc jeszcze ścieżkę na środku to co 50cm wychodzi 6krzaków z jednej i tyle samo z drugiej licząc że masz jedno wejście to dodajmy jeszcze jeden góra dwa krzaki Czyli max 14 mi wyszło Ale nie o tym miałem pisać. Gdyby o mnie Chodziło To nie wiem czy nie skusił bym się na wymianę całej ziemi i przygotowanie od zera Ale tak tylko na szybko myślę Mój znajomy ma podobnej wielkości foliak i 12krzaków miało ciasno.
Błażej ma rację. 12 krzaków i basta. Chyba, że bardzo tęsknisz za problemami.
- BobejGS
- Kontakt:
Te 12krzaków u znajomego wzajemnie sobie światło zabierały A że ten foliak miał niski, jakieś 190cm a pomidory wysokie to gięły się pod sufitem