Ogródek Robaczka cz. 11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródek Robaczka cz. 11

Post »

Piękne powojniki, nazwy zanotowałam. Kasiu piszesz, że w zasadzie nic przy nich nie robisz, musi im służyć Twoja gleba. Ja koło moich chodzę zasilam, podlewam, ale takiego obfitego kwitnienia na moich powojnikach nigdy nie zobaczę.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasieńko, nie zaglądając na FO miałam spokojną głowę, mimo zapracowania. Teraz zaczynam łapać oddech w pracy ale głowa szaleje od pomysłów jakie się rodzą oglądając twój ogród.
Wpadam w amok, tworzę długie listy zakupowe. Potem staram się wykreślić zbyt delikatne egzemplarze.....ale zaglądając znów do ciebie, lista się wydłuża i znów tracę samokontrolę ;:306 ;:306 ;:306
Nie umiem być taka konsekwentna ;:219 Jedynie finanse, a raczej potrzeba ich ścisłego monitorowania, powstrzymuje mnie przed całkowitym zatraceniem :;230

Bardzo spodobała mi się twoje rabata rozrysowana kolorowymi plamami. Niby myślę o odcieniach róż i bylin ale jakoś nie przyszło mi nigdy do głowy żeby to sobie tak unaocznić. To bardzo pomocne ;:333

Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Kasienko, czy twoja Jubilee celebration zawsze kwitnie na taki jasny różowy kolor?? :shock: zamówiłam ją w tym roku i szczerze powiedziawszy zasugerowałam się zdjęciem z rosarium i tam jest taka bardziej..hmn przybrudzony róż, piszą nawet, że od spodu płatki lekko złote. Zauważyłaś ten "lekko złoty" u siebie??
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mam Elfika i jest cudowny, chociaż ma drobniejsze kwiatki.
Za to kolor ujmuje zestawieniem barw i kwitnie u mnie aż do mrozów.
Widzę, że mamy kilka takich samych powojników, to będę podglądać twoje......pewnie znowu czegoś się nauczę. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Kasiu Rooguchi jest jedyny w swoim rodzaju, niepowtarzalny i przepiękny. Mój niestety znikł z pola widzenia przy tych wszystkich przeprowadzkach roślin i przy zakładaniu nawodnienia. Jak już będę miała błysk, to zakupię jeszcze raz, bo bardzo go lubię. Fajne jest to, że można go poprowadzić na wiele sposobów :uszy
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Pięknie ;:oj ;:oj ;:oj
To chyba najkrótszy wpis.
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witajcie w ten zimny wieczór!
Okrót pokryt lodem i niestety, cienką warstwą śniegu. Martwię się o roślinki, bo zapowiadają dwucyfrowe mrozy...
No nic, co ma być to będzie, przyroda musi się jakoś obronić.

Ewa, w ubiegłym roku, przesadzałam powojniki w marcu. Potem jak wiadomo, przyszła kolejna fala zimy. Powojniki doskonale się przyjęły i nie odczuły przeprowadzki.
Jagi, bardzo proszę :D Ja całą zimę robię takie szkice, dodaję plamy bylin, zmieniam i komponuję od nowa, czasem kilka wersji jednej rabaty. Potem zamykam oczy i widzę te róże w gotowych kompozycjach! Cudowne uczucie, jakby w te plamy kolorów nagle wstępowało życie ;:oj
Julietto, postaram się wykopac Ci ukorzenioną sadzoneczkę :uszy
Milenko, rzadko bywam nad polskim morzem...zbyt rzadko! Tym bardziej ucieszył mnie ten wypad. Zauważyłam też, że wrażliwość ludzi na zachowanie czystości w publicznej przestrzeni się zmienia na lepsze, choć nie wszędzie. Jednak zadbane parki, miejskie klomby, czyste chodniki....cieszą wszystkich, więc dbając o otoczenie wspólnie tworzymy miły dla oka krajobraz. My ogrodnicy, wiemy o tym najlepiej ;-))Pozdrawiam serdecznie!
Agnieszko, zgadza się, posadziłam powojnika przy pergoli i wspina się po żyłkach. Dzięki temu mam stały wdok z tarasu na urocze dzwoneczki! Pozdrawiam wieczorowo :wit
Boniu, jak miło, że jesteś! Dziękuję za serdeczne słowa i malownicze porównania ;-) ! ;:196
Dorotko, a czy mają odpowiednio zasadową glebę? Może podsyp je popiołem albo dolomitem wiosną? Powodzenia!
Aprilku, przepracowujesz się kochana ;:168 Zajrzyj czasami, złap oddech i planuj z fantazją! kolejny sezon w Twoim ogrodzie na pewno będzie zachwycający! Pozdrawiam serdecznie!
Nifredil, Jubilee to róża o wielu twarzach. Ma różowo-morelowy odcień z wyraźnym, złotym refleksem na rewersie płatków. Jej największym atutem, poza cudownym ułożeniem płatków, jest zapach. Jeden z najpiękniejszych jaki znam. Wybarwienie zależy od nasłonecznienia i pory roku.
Kilka jej twarzy, dla Ciebie:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I w bukiecie:

Obrazek

Obrazek

Mam nadzieję, że utwierdziłaś się w przekonaniu, że to był najlepszy zakup tej zimy? :lol:

Grażynko, u mnie jest od połowy sezonu, ale już go bardzo polubiłam! jak wysoki u Ciebie rośnie? Jak myślisz, czy zgra się z Edenami?
Lulka, może jednak znajdziesz gdzieś swojego? Szkoda by było stracić sadzonkę. Jestem strasznie ciekawa Twojego projektu!
Jonatanko, ale jaki wymowny ;-) Dziękuję!
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
julieta
100p
100p
Od: 28 paź 2010, o 00:03

Post »

Aaaaaaaaaaaaaaaaaaa, jaka piękna ;:180
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38

Post »

Kasiu, wspaniała ta różyca. ;:167 Gdyby tylko zechciała u mnie tak ładnie rosnąć. ;:218 A pilgrim ma w rzeczywistości taki śliczny waniliowy kolor? No i powojniki...... cudności. ;:170 Muszę koniecznie o jakimś pomyśleć w tym sezonie.
Pozdrawiam cieplutko, bo u mnie temperatura spada na łeb na szyję.
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Cudne są te powojniki o kwiatach w kształcie dzwoneczków....... nie mam takiego ani jednego i tak się zastanawiam nad miejscem..... żeby chociaż jeden krzaczek wcisnąć, są takie piękne.....
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Kasiu na wiosnę każdego roku dostają porcję dolomitu i skorupek z jajek. Cały sezon podlewam specjalnym nawozem dla powojników. U mnie ziemia bardzo jałowa, piaszczysto, kamienista, pewno to im nie pasuje. Owszem kwitną, ale za szybko przekwitają, a później tak brzydko wyglądają bo zasychają od dołu.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Najbardziej lubię Jubilee, kiedy przekwita-jasnoróżowa :D Drażni mnie dodatek żółci, ale na rewersie płatków jakoś to zniosę ;:306 Podoba mi się szaleńcze kwitnienie wieloma kwiatami, nie każda angielka wytwarza aż tyle pąków. No i trzeci rok nie ma niespodzianek-nagle wyrastających długich pędów.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Kasiu, wspomniałaś, ze masz oblodzony cały ogród a teraz śnieg go obsypał. Mam tak samo i trzęsę się nad roślinkami (różami głównie). Mam jednak nadzieję, że tak jak piszesz- natura sama się wybroni.
Zdjęcia powojników wzmogły bicie serca u mnie, tym bardziej, że dosadzałam je przy różach. Czy połączenie Veilchenblau i Niebieskiego Anioła to dobry pomysł?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”