Ananas - uprawa i rozmnażanie
Re: Ananas
Witam ponownie
Ananas jakieś 2 tygodnie temu dostał nową większą doniczkę, wokół położyłem 2 przeciete na pół jabłka, dziś zaglądam do środka a tam...
Na razie słabo widać
Ananas jakieś 2 tygodnie temu dostał nową większą doniczkę, wokół położyłem 2 przeciete na pół jabłka, dziś zaglądam do środka a tam...
Na razie słabo widać
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Rośliny egzotyczne-ananas,ukorzenianie
Były jakieś sukcesy ws anansowej ?
Re: Rośliny egzotyczne-ananas,ukorzenianie
Tak, ja jestem tego przykładem zajrzyj do mojego wątku... http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=112
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 25 sty 2014, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
proszę o poradę kupiłam już trzeciego ananasa i każdy gnije od środka po posadzeniu
Te 2 posadziłem pod koniec 2011r, jeden za drugim i bezproblemowo przyjęły się. Później próbowałem jeszcze kilka razy, ale gniły. Niektóre owoce mają ładne zielone listki, ale żeby je wyrwać wystarczy tylko delikatne pociągnięcie. Zawsze więc wybierałem te, których listki dobrze się trzymały, ale jak widac to nie jest gwarancją powodzenia. Gdy trafią się jakieś tańsze ananasy to znów spróbuję...
Przypomniało mi się, że tego kwitnącego posadziłem do ziemi razem z plasterkiem owocu po odcięciu. Wydrążyłem tylko trochę miąższu spod skórki i podsuszylem.
- Kasienkar
- 500p
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Marzencia a przesuszyłaś rozetę po odcięciu przez 2 dni? zdjęcie jest na 1 stronie tego wątku:)marzencia86 pisze:proszę o poradę kupiłam już trzeciego ananasa i każdy gnije od środka po posadzeniu
Pozdrawiam,
Kasia
Kasia