Storczykowo....i problemowo .....

ODPOWIEDZ
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Śliczności. :)
Lubię takie serie - od pączka do kwiatka.
Awatar użytkownika
joannna
200p
200p
Od: 29 mar 2008, o 21:51

Post »

Cudo ,Sliczne masz storczuki ,a ten lososiowy ;:8
super
Awatar użytkownika
Izula
200p
200p
Od: 12 cze 2008, o 18:45

Post »

Zajrzałam do środka swojej biedotki , nie wygląda to dobrze chociaż przybyło mu tam co nieco :wink: ale to jakaś mizerotka udająca korzonek. Tylko spójrzcie:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Nie wiem czy z niego jeszcze coś będzie :?: na razie zostawiam go w spokoju .... do czasu gdy znów dopadnie mnie ciekawość. :D
x_o-n
1000p
1000p

Post »

Izulo - jest dobrze :) na razie jeden korzonek a potem będzie ich więcej i więcej. Gorzej by było gdyby żaden korzonek się nie pokazał.

Na ostatnim zdjęciu widac, że drugiemu korzonkowi rośnie nowy przyrost :)
Awatar użytkownika
Izula
200p
200p

Post »

Więc może coś się nareszcie ruszy! :D na razie staram się omijać go z daleka, niech odpoczywa i nabiera sił. Był czas że codziennie do niego zaglądałam, przestawiałam itp ... taka byłam niecierpliwa :oops:
Awatar użytkownika
Izula
200p
200p

Post »

Dziwczyny POMOCY!!! Dzisiaj rano przegladając swoje storczyki w jednym zauważyłam malutkiego ślimaka lub brr jakiegoś robaka sama nie wiem co to mogło być .... czarne, zakręcone (podobne do muszli ślimaka) :twisted: . Poszłam po przybory chirurgiczne ;-) i tego już tam nie było .... zapewne schowało się :cry: Storczyk był niedawno przesadzany,teraz puścił nowy pęd i ma kilka pączków dlatego pytam: czy mimo wszystko mam go znów przesadzić?
Czytałam u kogoś w wątku że na ślimaki pomaga plasterek .... ? niepamiętam właśnie czego :oops:
Czekam na podpowiedz jak złapać tego intruza .

Pozdrawiam cieplutko.
x_o-n
1000p
1000p

Post »

Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jeśli to slimak, to chyba jak dobrze pamiętam plasterek zmiemniaka pomaga. Ale czy ślimak mógłby tak szybko uciec ? Ja bym pomimo początków kwitnienia przesadziła, a robiłam tak już nie raz. Niekoniecznie musi to zaszkodzić kwiatom, a szkodniki jeśli zostaną w środku mogą zrobić więcej spustoszeń niz przesadzanie.
Awatar użytkownika
jasminee1
100p
100p
Od: 6 lip 2008, o 11:49

Post »

Wydaje mi sie, że jeśli szkodnik jest jeden, to nie ma sensu przesadzać, przecież to nie wina podłoża. Spróbowałabym na początek z ziemniakiem (lub plastrem ogórka) a także z ząbkiem czosnku. Jeśli nie złapie się na ziemniaka, to ucieknie od zapachu czosnku.
jasminee1 :wit
Awatar użytkownika
elmarek
---
Od: 25 lut 2006, o 16:47
Kontakt:

Czy można ?

Post »

Witam serdecznie po długiej przerwie. Widzę , że forum trzyma się super i wiem że tu jest grono wytrawnych fachowców . Przeglądając forum jednak nie znalazłem dokładnej odpowiedzi na dręcząca mnie wątpliwość , a mianowicie:

Czy Phaenopsis, może rosnąć w glinianej doniczce ?
x_o-n
1000p
1000p

Post »

Czy gliniana doniczka ma dziurki? Rozumiem, że chodzi o bezpośrednie trzymanie w niej storczyka? (Bez plastikowej).
Awatar użytkownika
elmarek
---
Od: 25 lut 2006, o 16:47
Kontakt:

Post »

Tak , chodzi mi o to czy może rosnąć bez dostępu swiatła do korzeni?
Doniczka ma dziurkę i jest nie malowana .
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

W hodowaniu storczyków obserwacja korzeni ma duże znaczenie. Dlatego doniczki stosuje się przeźroczyste.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”