Storczykowo....i problemowo .....
Dziwczyny POMOCY!!! Dzisiaj rano przegladając swoje storczyki w jednym zauważyłam malutkiego ślimaka lub brr jakiegoś robaka sama nie wiem co to mogło być .... czarne, zakręcone (podobne do muszli ślimaka) . Poszłam po przybory chirurgiczne ;-) i tego już tam nie było .... zapewne schowało się Storczyk był niedawno przesadzany,teraz puścił nowy pęd i ma kilka pączków dlatego pytam: czy mimo wszystko mam go znów przesadzić?
Czytałam u kogoś w wątku że na ślimaki pomaga plasterek .... ? niepamiętam właśnie czego
Czekam na podpowiedz jak złapać tego intruza .
Pozdrawiam cieplutko.
Czytałam u kogoś w wątku że na ślimaki pomaga plasterek .... ? niepamiętam właśnie czego
Czekam na podpowiedz jak złapać tego intruza .
Pozdrawiam cieplutko.
- Mamba
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 cze 2008, o 21:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jeśli to slimak, to chyba jak dobrze pamiętam plasterek zmiemniaka pomaga. Ale czy ślimak mógłby tak szybko uciec ? Ja bym pomimo początków kwitnienia przesadziła, a robiłam tak już nie raz. Niekoniecznie musi to zaszkodzić kwiatom, a szkodniki jeśli zostaną w środku mogą zrobić więcej spustoszeń niz przesadzanie.
- elmarek
- ---
- Od: 25 lut 2006, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Czy można ?
Witam serdecznie po długiej przerwie. Widzę , że forum trzyma się super i wiem że tu jest grono wytrawnych fachowców . Przeglądając forum jednak nie znalazłem dokładnej odpowiedzi na dręcząca mnie wątpliwość , a mianowicie:
Czy Phaenopsis, może rosnąć w glinianej doniczce ?
Czy Phaenopsis, może rosnąć w glinianej doniczce ?