Papryka do gruntu. Część 4
-
- 500p
- Od: 4 mar 2013, o 18:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Papryka do gruntu. Część 4
Poprzednia część wątku jest tutaj Papryka do gruntu. Część 3
Czy ktoś uprawiał paprykę Yolo Wonder?
Czy ktoś uprawiał paprykę Yolo Wonder?
Re: Papryka do gruntu. Część 3
Uprawiałem. Nieduże krzaczki, a na nich kilka dużych owoców. Późnijesza niż Roberta. Owoce smaczne.
Pozdrawiam
Adam
Adam
ja ją miałem pierwszy raz w tym roku, krzaki niskie krępe, liście ciemno zielone. owoce dość duże z gruba ścianką , ilość owoców około 8 na krzaku , miałem ją w tunelulogitech55 pisze:Czy ktoś uprawiał paprykę Yolo Wonder?
pozdrawiam Tomasz
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
-
- 200p
- Od: 7 lut 2011, o 18:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wiem że gdzieś czytałam że polecają paprykę Carycę ale sama jeszcze nie miałam, więc trudno mi coś więcej o niej powiedzieć.
Zamierzam siać ją w tym roku, napiszę jaka była....
Zamierzam siać ją w tym roku, napiszę jaka była....
- krismiszcz
- 500p
- Od: 20 cze 2011, o 20:47
Caryca jest świetną odmianą na przetwórstwo oraz spożycie bezpośrednie, owoce sercowate i bardzo gruby miąższ - wagowo średnie owoce mają nawet po 350g. Moim stałym odbiorcom tak po pasowała, że zamawiają worki tylko z carycą - idealny produkt do pakowania w słoiki.
Wymagania średnie, ale zauważyłem że tą odmianę bardziej lubią robaczki. Cała plantacja bez oznak insektów, a jedynie urzędują w Carycy - ale to pewnie dzięki jej grubości ścianek oraz duże zapasy wody w komorach.
Wymagania średnie, ale zauważyłem że tą odmianę bardziej lubią robaczki. Cała plantacja bez oznak insektów, a jedynie urzędują w Carycy - ale to pewnie dzięki jej grubości ścianek oraz duże zapasy wody w komorach.
- MalgosiaR
- 200p
- Od: 11 lut 2013, o 18:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Też miałam paprykę Carycę w ubiegłym roku.Jak na pierwszy raz mojej uprawy w gruncie papryki byłam bardzo zadowolona.Jedynie dwa krzaczki mi uschły ,wyglądało jak zgorzel łodygi.Zastosowałam nawożenie rzędowe.Nasiona kupiłam w zwykłym sklepie ogrodniczym.
MałgosiaR
MałgosiaR
- krismiszcz
- 500p
- Od: 20 cze 2011, o 20:47
Re: Papryka do gruntu. Część 4
ewa-s zdjęcie na 100% nie przedstawia Carycy, owoc bardziej podobny do Aristotle. Pomieszane nasiona, albo bardziej prawdopodobne to zmianowanie dziedziczenia cech matecznych. Dlatego czasami nie warto dłubać z F1, bo raz to nie ta odmiana a druga rzecz to słabe plony.
Na pewno były wybierane z Carycy,bo paprykę dostałam od osoby,która ją uprawia towarowo,więc wiadomo,że corocznie z zakupionych nasion.Natomiast ja nasiona sobie wybrałam i napisałam o tym.Skoro piszesz,że to zmianowanie cech dziedzicznych,to na pewno masz rację,bo Ty jesteś fachowcem w tej dziedzinie.Ja uprawiam tylko na własne potrzeby ok 30 szt,więc za bardzo nie znam się na odmianach.Mogę tylko stwierdzić,że plonowała bardzo dobrze{10-12 owoców na krzaku},była smaczna ,soczysta chrupiąca i o bardzo dużych owocach.Kiedy wysiewałam,zdawałam sobie sprawę,że może nie powtórzyć cech,ale zaryzykowałam.Dla mnie warto było.Miałam też Robertinę i była gorsza ,krzaki o połowę mniejsze,owoce drobniejsze i o cieńszych ściankach.Dla takiej amatorki jak ja,liczy się przede wszystkim plenność i smak.Nie chciałam też nikogo wprowadzać w błąd,dlatego napisałam,że były to nasiona pozyskane samodzielnie,a nie orginalne.Pozdrawiam.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 21 sty 2014, o 22:50
Witajcie.
Proszę podpowiedzcie początkującej ogrodniczce jaką odmianę słodkiej papryki najlepiej posadzić.?
Tzn. co ma szanse się udać.
Proszę podpowiedzcie początkującej ogrodniczce jaką odmianę słodkiej papryki najlepiej posadzić.?
Tzn. co ma szanse się udać.
Początkująca ogrodniczka
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
Ja polecam za plenność Sweet banana
Ewa?
masz pogląd całego krzaka?
Plenna była
Ewa?
masz pogląd całego krzaka?
Plenna była
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
A czy odm Robertina to to samo co Roberta?
Pozdrawiam serdecznie- Ela
-
- 10p - Początkujący
- Od: 21 sty 2014, o 22:50
Dziękuję RUSAŁKO.
Znalazłam zdjęcia tej papryki, wygląda smakowicie.
Znalazłam zdjęcia tej papryki, wygląda smakowicie.
Początkująca ogrodniczka