Papryczka chili-jak pielęgnować cz.2
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.2
Na zdjęciu widać rozmiar - maleństwo ,ale strasznie urokliwe Pierwsza odmiana u mnie , która sama od małego się krzaczy bez problemu ....
Comcia Petit z tego co pisała Caroline ma mieć do 30cm ...
Comcia Petit z tego co pisała Caroline ma mieć do 30cm ...
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
No to muszę namnożyć Petit Becs bo jak widzę jest idealna, wszędzie się zmieści.
Tylko u mnie w doniczce nie da w sezonie rady.
A jakie ma potrzeby w gruncie ?
Tylko u mnie w doniczce nie da w sezonie rady.
A jakie ma potrzeby w gruncie ?
- MORANGO
- Od: 4 sie 2011, o 00:05
- Kontakt:
Petit becs bardzo urokliwa, zastanawiam się tylko jak z ostrością u niej? i liczę skrycie, że załapię się na akcji na to cudeńko:)
-
- 500p
- Od: 18 wrz 2013, o 12:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A więc trzeba się już zabrać za wysiew
Pozdrawiam, Marysia
moje doniczkowe
moje doniczkowe
- anabelka23
- 200p
- Od: 7 maja 2013, o 22:03
- Kontakt:
Sugerując się tym, co znalazłam w sieci o Del Piquillo, w poniedziałek położyłam do kiełkowania nasionka. Razem z Habanero Mustard i Aji Cristal. Dwa nasionka Del Piquillo już wypuściły kiełki.
Jako, że to pierwsze moje papryczki ostre mam pytanie. Czy już należy je przełożyć do ziemi? Przepraszam za proste pytanie, ale naprawdę nie wiem, czy już pora...
Jako, że to pierwsze moje papryczki ostre mam pytanie. Czy już należy je przełożyć do ziemi? Przepraszam za proste pytanie, ale naprawdę nie wiem, czy już pora...
Mam na imię Ilona...
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Każde nasionko, czy to papryki, czy pomidora czy dyniowatych należy wkładać do ziemi od razu jak ukaże się kiełek. Bo to nie kiełek tylko korzonek. Jak jest dłuższy, to pojawiają się boczne włośniki, zaczyna wrastać w podłoże czyli wacik i podnosząc nasionko łatwo korzonek można odłamać . Podłoże zwilżyć mocno spryskiwaczem, położyć nasionka, posypać ziemią - miń. 0,5cm i ponownie zwilżyć ziemię. Można ponownie postawić w ciepłym i niekoniecznie jasnym miejscu. Dopiero jak wykiełkują, przestawić w miejsce widne i chłodniejsze. Podlać ziemię dopiero jak ukażą się siewki a ziemia będzie przeschnięta.
- anabelka23
- 200p
- Od: 7 maja 2013, o 22:03
- Kontakt:
jode22, dziękuję Ci bardzo za odpowiedź Zabieram się więc za przenoszenie wykiełkowanych nasionek
Mam na imię Ilona...
-
- 500p
- Od: 18 wrz 2013, o 12:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To one nie powinny kiełkować od razu w ziemi
Więc gdzie
Więc gdzie
Pozdrawiam, Marysia
moje doniczkowe
moje doniczkowe
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Marysiu- bardzo Cię proszę, przeczytaj najpierw trochę na temat, a potem dopiero pytaj.
moderator
moderator
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Nasiona bardzo ostrych papryczek potrafią bardzo długo kiełkować i wsadzone do ziemi po prostu potrafią tam zgnić... Aby tego uniknąć wykładamy nasionka na waciki w jakimś zamykanym pudełeczku, spryskujemy wodą i stawiamy w ciepłym miejscu (25stC). jak nasiono wypuści kiełek to dopiero wtedy przenosimy pęsetą do ziemi
- termic88
- 500p
- Od: 18 paź 2011, o 02:00
Moje malutkie dzieciątka! Te pierwsze z lewej są dość wyciągnięte, ale po prostu z głupia zapomniałam odchylić im pokrywę, no i chyba miały za ciepło. Teraz powoli reguluję im temperaturę, te co kiełkują są przykryte, te co się wybiły już nie. Częściej im wietrzę. Jak wypuszczą listki właściwe będę je regularnie pikować do ciut większej paletki I tylko wybrane ;) Bo na wszystkie miejsca mi zabraknie
Znowu na wiosnę będę robić za świętego Mikołaja.. bo coś mi się wydaje, że za dużo tego naprodukuję
Znowu na wiosnę będę robić za świętego Mikołaja.. bo coś mi się wydaje, że za dużo tego naprodukuję
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
Pozdrawiam, Teresa.
- Marmarelka
- Od: 29 gru 2013, o 10:19
- Kontakt:
Szaleństwo Gdzie Ty to termic pomieścisz? i jakie perełki, no, no.. pozazdrościć!
- termic88
- 500p
- Od: 18 paź 2011, o 02:00
Część mniejszych śliczności pójdzie do doniczki, Rocoto np. chce dać jeden do tunelu a drugi do pojemnika na Balkon.
A to i tak nie wszystkie.. druga tura maluchów kiełkuje. A trzecia część typu Cayenne pójdą na wacik dopiero w lutym
A gdzie resztę będę trzymać.. bladego pojęcia.. I później co z tym zrobić.. Najbardziej podoba mi się Pimenta de Neyde z fioletową nóżką
A to i tak nie wszystkie.. druga tura maluchów kiełkuje. A trzecia część typu Cayenne pójdą na wacik dopiero w lutym
A gdzie resztę będę trzymać.. bladego pojęcia.. I później co z tym zrobić.. Najbardziej podoba mi się Pimenta de Neyde z fioletową nóżką
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Pozdrawiam, Teresa.
Pozdrawiam, Teresa.