Fikus Benjamina - choroby i szkodniki

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p
Od: 14 sie 2008, o 12:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Fikus - choroby

Post »

Coś zaatakowało mojego fikusa, przywlekłam to razem z min z centrum ogrodniczego :evil:
Obrazek listki więdną i obumierają
Obrazek pajęczynka, pewnie to przędziorki :evil:
Obrazek nie wiem czy to też ich sprawka czy coś innego
Obrazek
Poszłam do kwiaciarni, i facet wcisnął mi chyba na odczepne ACTELLIC 500 EC tylko na opakowaniu nic nie pisze o przędziorku :( Nie użyłam tego. Popryskałam DECIS ale wątpie żeby to pomogło. Czy moje podejrzenia są słuszne? Przędziorek? Jutro coś chcę innego kupić tylko muszę mieć pewność co to jest.
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p

Post »

To chyba jakaś plaga, przed chwilą oglądałam Hibiskusa i też coś go zaatakowało :evil: Nie mam pojęcia co to jest. Malutkie białe robaczki na liściach, które przy próbie dotknięcia skaczą. Podstawa liścia jest lepka. Czyżby to wełnowiec? Wcześniej nic nie było :( jest ich malutko, ale boje się że się rozniesie :( Czym mogę spryskać? Mam w domu tylko DECIS i ACTELLIC 500 EC. Jutro mogę kupić coś innego.
Obrazek
Obrazek
Jestem załamana, tyle tego robactwa :(

EDIT: Czy provado spray mógłby pomóc? Na przędziorka też?
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2008, o 21:03

Post »

Posiadam elementarz ogrodniczy i tam właśnie Provado Plus polecają do zwalczania:
przędziorka ,mączlika szklarniowego,mszyc , czerwców i wciornastek.
Właśnie wciornastki nim zlikwidowałam , pewnie pomoże i na przędziorka.
dorcia
1000p
1000p
Od: 19 lut 2008, o 19:20

Post »

Skoro to skacze, to nie przędziorek tylko mączlik szklarniowy (miałam swego czasu takie paskudztwo na zimujących fuksjach ). Po przędziorku zostaje taka delikatna biała pajęczynka.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oczywiście że to mączlik a co do ACTELLIC 500 EC to świetna chemia zastosuj w dawce 5 ml. na dwa litry wody a po sześciu dniach powtórz oprysk, rośliny które będą pryskane muszą po oprysku być wyniesione do pokoju lub pomieszczenia w którym nikt nie będzie przebywał przez 24h i będzie uchylone okno(opary są bardzo szkodliwe dla człowieka) :D
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p

Post »

Bardzo Ci dziękuję, powiedz mi tylko czy mogę to zrobić na balkonie bo nie mam takiego pomieszczenia (kot umie otwierać sobie wszystkie drzwi). Włożyłam do ziemi pałeczki PROVADO, ale one będą miały jakiś efekt dopiero po 14dniach (chyba tak pisze na opakowaniu) Czy taka dawka nie zaszkodzi roślinie? Aha czy na przędziorka też zadziała ACTELLIC 500 EC? Dużo tych pytań ;)
x-C-j
---

Post »

Pewnie że możesz zrobić oprysk na balkonie, działa również na przędziorka w takiej samej dawce, śmiało pryskaj te pałeczki przedłużą jakby działanie oprysku. :D
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p

Post »

Mam jeszcze pytanie, wczoraj wieczorem pryskałam ACTELLIC - kiem hibiskusa, fikusa i nowego ledwo co kupionego grubosza na balkonie. Mogę jutro je wnieść do domu? Okropny wiatr wieje a ja się boję że się zniszczą. Oprysk hibiskusa na mączlika mam powtórzyć po 6 dniach, a na przędziorka też? Co zrobić z tymi liśćmi na któruch są te przyklejone "miseczki"? mogę je wymyć, każdy liść z osobna? Tylko czym? :)
x-C-j
---

Post »

Pewnie że jak wieje to wnieś rośliny do domu i postaw gdzieś gdzie najmniej przebywacie, tak oprysk powtórz za sześć niezależnie na co pryskałaś, oczywiście te miseczki to pewnie tarczniki usuwaj je wilgotną szmatką i wodą z denaturatem ale jeśli chcesz możesz również umyć każdy liść osobno samą wodą poczekać aż roślina wyschnie i opryskać również Actellicem 500 EC. :D
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p

Post »

Nie Przemku, nie sprecyzowałam pytania, chodzi mi o te "tarczki" na liściach hibiskusa, po usuwaniu mączlika :D po oprysku dalej są przyklejone do spodu blaszki liściowej, usunąć je?
Obrazek
x-C-j
---

Post »

Oczywiście tam są młode szkodniki. Po usunięciu ich ponownie oprysk od spodu liści.
kallusiia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 sie 2008, o 18:23

Hej ::)

Post »

Witam wszystkich :) wlasnie dzisiaj dostalam beniaminka, juz dosc sporego ma prawie metr, z tym że nie wiem od czego zaczac :/ na pewno trzeba go bedzie przesadzic do wiekszej donicy bo przechyla sie na jedna stronę, no i cięcie tez by mu się chyba przydalo :) ogolnie wydaje się być zdrowym kwiatkiem ale w razie czego tez kupię ten biohumus i zacznę go wzmacniac :) Przemo pomoz w wypielęgnowaniu kwiatka bo zupelnie się na tym nie znam :)

Obrazek Obrazek Obrazek

Coś z tym beniaminem jest jednak nie tak, może to zmiana miejsca, ale na listkach jest sporo uszkodzeń, na jednych taka jakby pajęczynka na innych białe plamki a gdzieniegdzie jakby jakiś szkodnik wyjadł. Wysyłam zdjęcia listków i proszę o pomoc :idea: :!:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
x-C-j
---

Post »

Zrób zdjęcie beniamina takie jak to pierwsze w dobrym świetle ale by było duże rozmiarowo tak jak te ostatnie wkleiłaś to pozaznaczam Ci na zdjęciu co i jak przyciąć. :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”