Naparstnica purpurowa (Digitalis purpurea)
Re: Naparstnica purpurowa Digitalis purpurea z nasion
Naparstnice pięknie się wysiały, ale mam pytanie o pozostałe przekwitnięte rośliny, {spore rozety liści} czy już je usunąć, byłoby miejsce dla kolejnych......
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 cze 2013, o 19:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
IwonaJ, ja nie mam wyboru, muszę swoje usunąć, żeby przygotować miejsce pod rabatę na przyszły rok, ale chcę te rozety w miarę możliwości wykopać z korzeniami i przesadzić gdzie indziej. Może zakwitną ponownie w przyszłym roku, a młodzież z samosiewu będę przesadzała na bieżąco wiosną.
Kasiu, jeśli jest szansa, że zakwitną w przyszłym roku to nie będę ich usuwać.....
Pomóżcie laikowi...co zrobić na jesień z naparstnicami które późnym latem posiałam do skrzynek? Teraz mają po kilka milimetrów. Mam chłodną i słoneczną werandę? może być? Podobnie wysiałam łubin, ale ten wzszedł na kilka cm? co z nim zrobić ? bo chyba nie do gruntu? A te roślinki- "matki" zakwitną w przyszłym roku? jest koniec października a one ciągle kwitną;
nie mam żadnego doświadczenia w uzyskiwaniu roślin z nasion..więc pomóżcie, chciałabym mieć "las " naparstnic...
nie mam żadnego doświadczenia w uzyskiwaniu roślin z nasion..więc pomóżcie, chciałabym mieć "las " naparstnic...
Z matki wyrosły nowe młode przyrosty , jak je od niej odzielić ? Czy one zakwitną na wiosnę ?.
Mam wykopać matkę z przyrostami i rozdzielić tę kępę ? . Jak Wy to robicie ?
Mam wykopać matkę z przyrostami i rozdzielić tę kępę ? . Jak Wy to robicie ?
Aga
- rozmalinka
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam ten sam problem z jednoroczną naparstnicą.Roślinka główna przekwitła a obok dzieciaczki. Ucięłam łodygę z owocostanamii poczekam do przyszłego roku.
Pozdrawiam. Ania
-
Naparstnica okazała się być zimozielona..., a przynajmniej ta łagodna zima jej nie szkodzi wcale. Sporo rozet liściowych zostawiłam tam gdzie rosły, zwłaszcza tych, które marnie kwitły. Może w tym roku również coś z nich będzie, a jeśli nie to chociaż mogę patrzeć na jakieś zielone akcenty na pustych rabatkach.
- rozmalinka
Roślinki dwuletnie są w pewnym sensie zimozielone.
Pozdrawiam. Ania
-
No w pewnym sensie tak.., ale jak im się miesza w cyklu życiowym wczesnym wysiewem, tak żeby kwitły w pierwszym roku to już taka pewna nie jestem. Dlatego tak je obserwuję z ciekawością.
Zresztą tak łagodna zima na pewno też ma znaczenie, bo wiele innych roślin z założenia jednorocznych ma nadal liście, nagietki na przykład wcale nie zdechły, tylko wyglądają jakby czekały na ocieplenie.
Zresztą tak łagodna zima na pewno też ma znaczenie, bo wiele innych roślin z założenia jednorocznych ma nadal liście, nagietki na przykład wcale nie zdechły, tylko wyglądają jakby czekały na ocieplenie.
- rozmalinka
Kasiu, czekajmy... nic nie mamy do stracenia...
Pozdrawiam. Ania
- rozmalinka
Ja w tym roku mam zamiar wysiać naparstnicę jako jednoroczną i w drugim rzucie na rozsadniku jako dwuletnią. bardzo lubię te kwiatki, więc muszę się zabezpieczyć na 100 %
Pozdrawiam. Ania
Wątpię czy naparstnica zakwitnie, nawet jeśli wysiejesz ją wcześnie.
Ja wysiałem raz kilka dobrych lat temu i teraz już się sama utrzymuje w ogrodzie (podobnie jak dzwonek). Czasem jej trochę pomagam, ścinam kwiatostan z dojrzałymi nasionami i wytrząsam w rożnych miejscach na rabatach.
Ja wysiałem raz kilka dobrych lat temu i teraz już się sama utrzymuje w ogrodzie (podobnie jak dzwonek). Czasem jej trochę pomagam, ścinam kwiatostan z dojrzałymi nasionami i wytrząsam w rożnych miejscach na rabatach.
- rozmalinka
Zakwitnie,zakwitnie W ubiegłym roku miałam też jednoroczną,kwitła jeszcze w grudniu.
Pozdrawiam. Ania