Sałata -odmiany,uprawa,wymagania,problemy cz.1-
-
- 500p
- Od: 4 mar 2013, o 18:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sałata: łatwo czy trudno?
Kupiłem dziś sałaty:
Sałata głowiasta masłowa-szklarniowa Anielka
Sałata głowiasta masłowa-gruntowa Bona
Sałata głowiasta masłowa zimująca
Sałata głowiasta masłowa Michalina
Chciałbym dziś zasiać i rozsadę zasadzić w tunelu nieogrzewanym. Które odmiany będą do tego najlepsze?
P.S. Czy można zasiać koperek w doniczce i mieć do kanapek?
Sałata głowiasta masłowa-szklarniowa Anielka
Sałata głowiasta masłowa-gruntowa Bona
Sałata głowiasta masłowa zimująca
Sałata głowiasta masłowa Michalina
Chciałbym dziś zasiać i rozsadę zasadzić w tunelu nieogrzewanym. Które odmiany będą do tego najlepsze?
P.S. Czy można zasiać koperek w doniczce i mieć do kanapek?
cyganka77, może w gruncie siedziały jakieś robaczki, które podgryzały młodej sałatce korzonki
Ja miałam taką sytuację, że nagietki posiane do doniczki, zatrzymały się ze wzrostem na pewnym etapie, okazało się, ze w ziemi były ziemiórki, które podgryzały młode korzonki i roślinki nie rosły.
logitech55, a chcesz teraz wysiać koperek w domu do doniczki? W lato miałam koperek w doniczce i spokojnie sobie rósł, ale czy teraz by wyrósł, to nie wiem, nie próbowałam jeszcze
Ja miałam taką sytuację, że nagietki posiane do doniczki, zatrzymały się ze wzrostem na pewnym etapie, okazało się, ze w ziemi były ziemiórki, które podgryzały młode korzonki i roślinki nie rosły.
logitech55, a chcesz teraz wysiać koperek w domu do doniczki? W lato miałam koperek w doniczce i spokojnie sobie rósł, ale czy teraz by wyrósł, to nie wiem, nie próbowałam jeszcze
- cyganka77
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sie 2012, o 14:52
Możliwe, nie sprawdziłam, bo wszystko inne rosło.
Czy jest jakiś sposób ochrony przed nimi?
Będę próbować do skutku, bo wszyscy lubimy sałatę.
Czy jest jakiś sposób ochrony przed nimi?
Będę próbować do skutku, bo wszyscy lubimy sałatę.
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Spróbuj tak jak mi doradzono: w doniczkach ją posadzić i umieścić na grządkach. Sałata nie jest zbyt wymagająca. Posadziłam w upał ją w inne miejsce, zapomniałam podlać - wyschła na wiór, a potem po podlaniu ożyła ;d Możesz spróbować też kilka różnych odmian. I jak będzie to samo - weź szkło powiększające i szukaj przyczyny.
- cyganka77
- Od: 21 sie 2012, o 14:52
Spróbuję tak zrobić.
Przecież to warzywo, które można siać od wiosny do jesieni.
A najbardziej mi szkoda kozulowej. W domu były piękne sadzonki, a potem zniknęły.
Nie spróbowałam ani listka.
W tym roku też zamówiłam na akcji i dam trochę mamie, u niej zawsze rośnie piękna sałata, żeby można było zebrać nasionka.
Przecież to warzywo, które można siać od wiosny do jesieni.
A najbardziej mi szkoda kozulowej. W domu były piękne sadzonki, a potem zniknęły.
Nie spróbowałam ani listka.
W tym roku też zamówiłam na akcji i dam trochę mamie, u niej zawsze rośnie piękna sałata, żeby można było zebrać nasionka.
- Agulka11
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Napisałaś w sałatach ;)) A to kapustka - właśnie jesienna dlatego siew na jesienny zbiór - mam kilka odmian kapust chińskich które wytrzymują przymrozki do -5 stopni...rozmalinka pisze:Kupiłam dzisiaj nasiona kapusty chińskiej, Pak Choi. Ale na opakowaniu jest napisane, że siew... połowa lipca (( Czy można ją wysiać wcześniej?A jeżeli nie, to po jakiej roślinie najlepiej ją siać?
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
- rozmalinka
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aga, dzięki. Tak odruchowo weszłam z ta Pak Choi do sałat. Ale tu też się odnajdę, np. z rucolą, którą bardzo lubię
Pozdrawiam. Ania
- gaura
- 500p
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
I ja bardzo lubię rukolę Moją posianą na pocz. sierpnia na gruncie, w październiku przekopałam do foliowca, i do tej pory mogłam skubać młode listki. Przed tymi mrozami, zarzuciłam na nią włókninę, może nie zmarznie. Jeszcze nie byłam podejrzeć
Pozdrawiam, Kasia
- rozmalinka
Zauważyłam, że rukolę wystarczy zasiać raz i potem można przez cały sezon skubać listki. Czy mam rację?
Pozdrawiam. Ania
- gaura
- 500p
To prawda, ja sieję wiosną, (prosto do gruntu) i cały czas na bieżąco używamy. Jednak latem dość szybko idzie w kwiaty, które staram się systematycznie obrywać, nie dopuszczając do zawiązania nasion (zostawiam tylko kilka na nasiona). Jak zrobiła się "brzydka", to ścięłam ją całkiem i odbiła od korzenia. A w sierpniu siałam z tą myślą, by młodą przenieść do foliowca.na pocz. sierpniu na
-- 24 sty 2014, o 23:04 --
We wrześniu siałam też roszponkę, też smaczna, choć rukola wyrazistsza w smaku. Roszponka o tyle atrakcyjna, że można całe małe rozetki wrzucić do sałatki i fajnie wygląda
-- 24 sty 2014, o 23:04 --
We wrześniu siałam też roszponkę, też smaczna, choć rukola wyrazistsza w smaku. Roszponka o tyle atrakcyjna, że można całe małe rozetki wrzucić do sałatki i fajnie wygląda
Pozdrawiam, Kasia
- rozmalinka
- gaura
- 500p
Ja siałam na jesień, bo wiosną tyle trzeba posiać, więc miejsca brak, a na jesień jako poplon np. po zebranej fasolce. Na opakowaniu było napisane, że można marzec-kwiecień lub lipiec wrzesień. Z tego co czytałam, polecana jest uprawa na zbiór jesienny, bo gdy jest gorąco szybko wybija w kwiat a listki robią się twardsze
Pozdrawiam, Kasia
- rozmalinka
Gaura, a jakie jeszcze sałaty "do podskubywania" byś polecała?
Pozdrawiam. Ania