Storczykowo....i problemowo .....

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
elmarek
---
Od: 25 lut 2006, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dzięki , :D ale ja nie chcę prowadzić hodowli .
Pytam czy odcięcie dostępu światła do korzeni , może ograniczyć wzrost roślinki np. nie zakwitną. :?:
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Raczej nie. Wiele osób trzyma swoje storczyki w osłonkach i rosną normalnie. Ale trzymając storczyka w nieprzeźroczystej doniczce ,na podstawie czego będziesz wiedział, że korzenie i podłoże! już przeschło i jest odpowiedni czas na podlanie? (przecież inaczej podlewamy w zimie, inaczej latem). Jedna dziurka w doniczce to trochę za mało. Dziurki w plastikowych doniczkach służą nie tylko ku temu, żeby woda mogła wycieknąc, ale mają też zapewnic stały dostęp powietrza do korzeni.
Awatar użytkownika
elmarek
---
Od: 25 lut 2006, o 16:47
Kontakt:

Post »

Bardzo dziękuje :D
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

ja nigdy nie trzymałam w glinianej doniczce, ale wiem, że korzenie Phalaenopsisów powinny mieć dostęp światła, dlatego trzymam w przeźroczystych. a poza tym w przeźroczystych łatwiej zauważyć, gdy się coś złego dzieje z korzeniami/podłożem.
x-k-a
200p
200p
Od: 11 wrz 2008, o 16:07

Post »

Izulo, jeden z moich storczyków miał podobny problem ze stożkiem wzrostu, zostawiłam go w spokoju i po jakims czasie wypuścił przyrost pod najmłodszym liściem, nie traktowałam go w żaden 'specjalny' sposób i wszystko z nim jest w pożądku, oto dowody rzeczowe ;)
Obrazek Obrazek Obrazek

a jeszcze po jakimś czasie na łodydze kwiatowej wyrosło keiki, zdjęcia w moim temacie, zapraszam :)

mam nadzieję, że chociaż troszkę podniosłam cię na duchu:) no i oczywiście, mam nadzieje zę z falkiem też będzie wszystko ok, daj mu troszke czasu i bądź cierpliwa :)

pozdrawiam
Awatar użytkownika
aniabekus
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 wrz 2008, o 13:08

Post »

To moj pierwszy storczyk, wczesniej miala go mama, dostala go jak kwitl, jak przekwitl, troche podciela i dala mi, u mnie zakwitl drugi raz (zamieszczam zdjecie) a jak przekwitl to tez troche go podcielam a teraz z prawej strony od gory czesc pedow zaczela zolknac, nie wiem czy mam to ociac i jak nisko? Pomozcie Obrazek Obrazek Obrazek
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38

Post »

Te pędy, które są żółte zasychają. Możesz trochę poczekać z obcinaniem, bo pęd może zżółknąć do pewnego miejsca, a może też zżółknąć cały. Jeżeli nie zżółknie cały utnij w miejscu, gdzie będzie się kończyć zielona część pędu.
Awatar użytkownika
aniabekus
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 wrz 2008, o 13:08

Post »

dziekuje za rade :)
Awatar użytkownika
Izula
200p
200p
Od: 12 cze 2008, o 18:45

Witam słonecznie :-)

Post »

Ale mnie dawno tu nie było .... tzn. posty czytałam w miarę systematycznie :lol: jednak nie miałam zbyt duzo wolnego czasu aby pisac :oops: Zauważyłam że na forum przybyło dużo nowych "wielbicieli" storczyków :D wszystkich serdecznie pozdrawiam ....
Moje storczyki chyba śpią .... od kilku miesięcy nic się nie dzieje, żadnych nowych korzonków, listków, pedów ..... NIC :twisted:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

To tylko kilka zdjęc ponieważ reszta mojego towarzystwa wyglada tak samo :cry:

A to Dendrobium Nobile które nie zakwitło u mnie ani razu ..... ale wydaje mi się że szykuje mi jakąś niespodziankę, chociaż nie jestem pewna ponieważ wydawało mi się że D.N kwitnie od "czubka" pseudobulw ... :roll:

Obrazek Obrazek

Tak wygląda cala roslinka . Obrazek

A to gośc ktorego dziś upolowałam na Dendrobium .... :evil: Obrazek

Czy sądzicie że może byc ich więcej :?: Będę bacznie obserwowac :shock:
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj! Kolekcja storczyków do pozazdroszczenia. Zdjęcia powalają mnie na kolana, niestety nie mam takich zdolności. To, że zastój i nic się nie dzieje- nie martw się jest zima,mniej słońca i pewnie dlatego. Dendrobium faktycznie robi niespodziankę-będzie kwitło. ;:2
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
aledra7
1000p
1000p
Od: 21 paź 2008, o 14:17

Post »

Oj i co z tym gościem teraz zrobisz :?: :D
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

ten gość wcale nie wygląda niesympatycznie :roll:
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52

Post »

Izuniu połóż na wierzchu doniczki plasterek świeżego ziemniaka i zmieniaj go często. Jeżeli w doniczce są ślimaki, z pewnością wejdą pod spód plasterka. Najlepiej łapią się w nocy :D.
Sposób przetestowany przeze mnie i skuteczny.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”