Storczykowo....i problemowo .....
Raczej nie. Wiele osób trzyma swoje storczyki w osłonkach i rosną normalnie. Ale trzymając storczyka w nieprzeźroczystej doniczce ,na podstawie czego będziesz wiedział, że korzenie i podłoże! już przeschło i jest odpowiedni czas na podlanie? (przecież inaczej podlewamy w zimie, inaczej latem). Jedna dziurka w doniczce to trochę za mało. Dziurki w plastikowych doniczkach służą nie tylko ku temu, żeby woda mogła wycieknąc, ale mają też zapewnic stały dostęp powietrza do korzeni.
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Izulo, jeden z moich storczyków miał podobny problem ze stożkiem wzrostu, zostawiłam go w spokoju i po jakims czasie wypuścił przyrost pod najmłodszym liściem, nie traktowałam go w żaden 'specjalny' sposób i wszystko z nim jest w pożądku, oto dowody rzeczowe ;)
a jeszcze po jakimś czasie na łodydze kwiatowej wyrosło keiki, zdjęcia w moim temacie, zapraszam
mam nadzieję, że chociaż troszkę podniosłam cię na duchu:) no i oczywiście, mam nadzieje zę z falkiem też będzie wszystko ok, daj mu troszke czasu i bądź cierpliwa
pozdrawiam
a jeszcze po jakimś czasie na łodydze kwiatowej wyrosło keiki, zdjęcia w moim temacie, zapraszam
mam nadzieję, że chociaż troszkę podniosłam cię na duchu:) no i oczywiście, mam nadzieje zę z falkiem też będzie wszystko ok, daj mu troszke czasu i bądź cierpliwa
pozdrawiam
To moj pierwszy storczyk, wczesniej miala go mama, dostala go jak kwitl, jak przekwitl, troche podciela i dala mi, u mnie zakwitl drugi raz (zamieszczam zdjecie) a jak przekwitl to tez troche go podcielam a teraz z prawej strony od gory czesc pedow zaczela zolknac, nie wiem czy mam to ociac i jak nisko? Pomozcie
Witam słonecznie :-)
Ale mnie dawno tu nie było .... tzn. posty czytałam w miarę systematycznie jednak nie miałam zbyt duzo wolnego czasu aby pisac Zauważyłam że na forum przybyło dużo nowych "wielbicieli" storczyków wszystkich serdecznie pozdrawiam ....
Moje storczyki chyba śpią .... od kilku miesięcy nic się nie dzieje, żadnych nowych korzonków, listków, pedów ..... NIC
To tylko kilka zdjęc ponieważ reszta mojego towarzystwa wyglada tak samo
A to Dendrobium Nobile które nie zakwitło u mnie ani razu ..... ale wydaje mi się że szykuje mi jakąś niespodziankę, chociaż nie jestem pewna ponieważ wydawało mi się że D.N kwitnie od "czubka" pseudobulw ...
Tak wygląda cala roslinka .
A to gośc ktorego dziś upolowałam na Dendrobium ....
Czy sądzicie że może byc ich więcej Będę bacznie obserwowac
Moje storczyki chyba śpią .... od kilku miesięcy nic się nie dzieje, żadnych nowych korzonków, listków, pedów ..... NIC
To tylko kilka zdjęc ponieważ reszta mojego towarzystwa wyglada tak samo
A to Dendrobium Nobile które nie zakwitło u mnie ani razu ..... ale wydaje mi się że szykuje mi jakąś niespodziankę, chociaż nie jestem pewna ponieważ wydawało mi się że D.N kwitnie od "czubka" pseudobulw ...
Tak wygląda cala roslinka .
A to gośc ktorego dziś upolowałam na Dendrobium ....
Czy sądzicie że może byc ich więcej Będę bacznie obserwowac
- AnnaL
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 lut 2008, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj! Kolekcja storczyków do pozazdroszczenia. Zdjęcia powalają mnie na kolana, niestety nie mam takich zdolności. To, że zastój i nic się nie dzieje- nie martw się jest zima,mniej słońca i pewnie dlatego. Dendrobium faktycznie robi niespodziankę-będzie kwitło. ;:2
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam ))
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam ))