Papryczka chili-jak pielęgnować cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Borysmh
50p
50p
Od: 12 lip 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.2

Post »

termic88 pisze:To może wysadzę go tuż przy wejściu, żeby miał coś chłodniej? ;) Gdzie ja dam donicę 10L na małym balkonie :;230 Trzeba będzie zrobić jakiś regał albo coś takiego.. ;:224 Ja niestety do doniczku w ogródku nie mam możliwości.. bo za daleko mieszkam, i by miały non stop za sucho :( I były by na pastwę pogody :roll:
Jeśli mało miejsca na balkonie, zawsze można dorobić jakiś prowizoryczny wysięgnik :D
W przypadku działki można pójść na pewien kompromis i rocoto posadzić w pierścienie (~7 litrowe) ;)
Comcia pisze:Co prawda nie w donicach, ale papryki ( i pomidory ) sadzę również na rabatach kwiatowych.
Do tej pory koncentrowałam się głównie na paprykach słodkich, teraz przyszła kolej na ostre.
Prawdę mówiąc nie interesowałam się nimi do tej pory.
Jakie polecacie z tych najbardziej ostrych ?
Gros hodowców poza tutaj wspomnianymi gatunkami poleca jeszcze odmiany Trinidad 7 pots, Trinidad Scorpions.
W rabatach kwiatowych możesz spróbować Bułgarian Carrot, chociaż nie jest superhotem, zajmuje skromne gabaryty i ma moc konkretną, idealna do kanapek i sałatek.
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Kontakt:

Post »

Borysmh pisze:
termic88 pisze:To może wysadzę go tuż przy wejściu, żeby miał coś chłodniej? ;) Gdzie ja dam donicę 10L na małym balkonie :;230 Trzeba będzie zrobić jakiś regał albo coś takiego.. ;:224 Ja niestety do doniczku w ogródku nie mam możliwości.. bo za daleko mieszkam, i by miały non stop za sucho :( I były by na pastwę pogody :roll:
Jeśli mało miejsca na balkonie, zawsze można dorobić jakiś prowizoryczny wysięgnik :D
W przypadku działki można pójść na pewien kompromis i rocoto posadzić w pierścienie (~7 litrowe) ;)
Comcia pisze:Co prawda nie w donicach, ale papryki ( i pomidory ) sadzę również na rabatach kwiatowych.
Do tej pory koncentrowałam się głównie na paprykach słodkich, teraz przyszła kolej na ostre.
Prawdę mówiąc nie interesowałam się nimi do tej pory.
Jakie polecacie z tych najbardziej ostrych ?
Gros hodowców poza tutaj wspomnianymi gatunkami poleca jeszcze odmiany Trinidad 7 pots, Trinidad Scorpions.
W rabatach kwiatowych możesz spróbować Bułgarian Carrot, chociaż nie są superhotami, zajmują skromne gabaryty i moc konkretną mają, idealne do kanapek i sałatek.

Jakie odmainy masz na myśli konkretnie, bułgarskie odm bywają bardzo ostre!!! ;:108 Jakie uprawiasz???
Awatar użytkownika
Borysmh
50p
50p
Od: 12 lip 2013, o 12:13

Post »

MORANGO pisze: Jakie odmainy masz na myśli konkretnie, bułgarskie odm bywają bardzo ostre!!! ;:108 Jakie uprawiasz???
Konkretnie to jedynie Trinidad 7 pot Douglah i Trinidad Yellow 7 pot, niestety chili tej klasy są dla mnie jak na razie za ostre :shock:
Z bułgarskich to jedynie z BC miałem do czynienia, jak na razie skupiam się na spektrum smakowym odmian z całego świata.

Uprawiam popularne odmiany jak Jalapeno TAM, Habanero Orange, Bulgarian Carrot, Hungarian Black, Lemon Drop, w grudniu dosiałem Aji Cito, Gorononga, Red i White Habanero. Planuję jeszcze dosiać po 1 roślinie H. Choco, Fatali i Big Sun, o ile miejsca starczy :roll:
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38

Post »

Chinese 5 colours :D Kolejny piękny 'mulatek' do kolekcji :)
Obrazek

I Habanero yellow :) Jest b.duża różnica pomiędzy doświetlanymi od razu a tymi z 3 dniami na samym oknie ... nie wiedziałam,że aż taka :)
Obrazek

I ubiegłoroczna Bhut Jolokia
Obrazek
Sudzio
50p
50p
Od: 31 lip 2013, o 11:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam pytanie odnośnie wysiewania tych papryk: Morouga Yellow, Bolivian Reinbow, Filius Blue i Piri-Piri.
Które odmiany lepiej teraz wysiać a które lepiej wysiać w lutym/marcu ? Hebenerki i Bhut wysieje teraz na pewno :D
Dziękuje za pomoc ;:167
Pozdrawiam Sudzio ;)
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38

Post »

Ja miałam z tego jedynie Boliviana i wschodzi bez problemu :) Także spokojnie w lutym można wysiać...
surcik
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 sty 2014, o 22:50

Post »

Śliczne maleństwa. Czy to taki eksperyment.,czy to juz pora na wysiew papryki?
Doczytałam, że papryka długo kiełkuje ale moja ma rosnąć w gruncie, to chyba jeszcze za wcześnie?
Początkująca ogrodniczka :-)
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Jak słodkie to na pewno za wcześnie.
Napisz jakie odmiany zamierzasz wysiewać ?
Sudzio
50p
50p

Post »

Mam pytanie od nośnie growboxa. Wcześniej czytałem ze dobrym materiałem na niego jest styropian i nie trzeba go oklejać innymi materiałami np:kocem gaśniczym. Teraz czytałem gdzieś na stronie i piszę ze styropian pochłania światło ;( Już teraz sam nie wiem czy zostawić goły styropian czy okleić go kocem gaśniczym...
Pozdrawiam Sudzio ;)
Turtle
200p
200p
Od: 14 mar 2011, o 22:51

Post »

wystarczy goły styropian - zerknij na chilihead.pl
Sudzio
50p
50p

Post »

Dziękuje za pomoc :) Więc zostawię goły styropian :D Teraz czekać aż papryczki zaczną kiełkować ;:3
Pozdrawiam Sudzio ;)
Sudzio
50p
50p

Post »

A teraz mam pytanie odnośnie kiełkowania. Teraz nasionka wrzuciłem do kieliszków z wodą i planuje trzymać je tam około 24h a później kąpiel z wywarze z rumianku 30 min i na waciki ? Dobrze planuje czy może jest coś nie tak ? :) Nie chce "zepsuć" nasionek ;:223
Nasionka to hebanerki, bhut, Morouga Yellow ,piri-piri, Filius Blue, Bolivian Rainbow.

Mam jeszcze pytanie odnośnie Morouga Yellow. Szukałem informacji na temat tej papryki i znajduje tylko paprykę o nazwie Trinidad Scorpion Moruga Yellow i nie mam pojęcia czy to jest to samo ;( Nasionka mam chyba od Termic ale nie jestem pewien.
Pozdrawiam Sudzio ;)
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02

Post »

Moje podkiełkowane na wacikach Habanerki Yellow po przeniesieniu do ziemi w końcu przebiły się na powierzchnię ;:138 Może dzięki temu, że tak wcześnie posiałam doczekam się papryczek w tym sezonie ;:173

Obrazek

Kolejna nieśmiało się wychyla
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”