Wilec ziemniaczany ( batat )
- amarylis384
- 500p
- Od: 5 sty 2014, o 18:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- bartosz les
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 sie 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wilec ziemniaczany ( batat )
Raczej nie bo nie ma oczek ja też kiedyś taką kupiłem i nic nie wyrosło
Rzeczywiście jakaś dziwna, ja mam zawsze podłóżne, ale skoro kupiłaś do próbuj..
Aisyrk - a te bulwy w piwnicy to masz w torfie, lub trocinach? zabezpiecza przed wysychaniem.
Aisyrk - a te bulwy w piwnicy to masz w torfie, lub trocinach? zabezpiecza przed wysychaniem.
Pozdrawiam
- amarylis384
- 500p
Dzięki za ocenę Trudno, spróbuję może nowej odmiany batatów się dochowam albo użyźnię kompost. Pozdrawiam!
Moje bulwy wyglądają podobnie. Ułożyłam je w płaskiej doniczce, zasypałam ziemią do wysiewu i czekam, może coś wyrośnie
- amarylis384
- 500p
Cześć Odzywam się, bo wygrzebałam do połowy moją nieudaną bulwę i o dziwo jest jędrna i znalazłam małe 3 korzonki - może jednak coś z niej będzie?
ARIA - jak Twoje bulwy? Sprawdzałaś?
ARIA - jak Twoje bulwy? Sprawdzałaś?
U mnie cisza, nic nie widać. Wstawiłam je do cieplejszej łazienki, może miały za zimno?
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dopiero teraz włożyłam bulwy do wiaderka z torfem i lekko z wierzchu zwilżylam. Będę sprawdzać czy nie gniją. A może wypuszczą kiełki?
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Mogę sobie już kupić bataty i trzymać je do końca marca w domu lub piwnicy? No i pytanie co z przesadzaniem naszego batata do gruntu... W doniczce sadzimy go do połowy a w gruncie tą drugą połowę przykrywamy czy sadzimy tak aby dalej była odkryta? Sąsiad kupił kiedyś sadzonkę batata, gdzie był on cały pod ziemią i mu nie wyrosło. I mam pytanie trochę dziwne... Czy liście też można jeść ? ;> Z góry dziękuję za odpowiedzi.
W ubiegłym sezonie miałam kupioną sadzonkę o pięknym zielonozłocistym kolorze posadzoną w dużej donicy w kompozycji z innymi roślinami. Jesienią wycięlam całą bryłę ziemi z wilcem i przeniosłam do piwnicy. Pare dni temu wysypywałam ziemię z dużej donicy i znalazłam martwe buly na samym dnie, powrastane w kamyki drenażu. Sprawdziłam małą doniczkę z piwnicy - żadnych bulw, same korzonki, wydają się też martwe. Nie przyszło mi do głowy,że buly mogą być tak nisko, myślałam, że powstają u nasady, jak u dalii.
Wczoraj kupiłam dwie bulwy batata i dziś sadzę na płasko w doniczce z ziemią i na parapet.
Będę dzielić się doświadczeniem.
Wczoraj kupiłam dwie bulwy batata i dziś sadzę na płasko w doniczce z ziemią i na parapet.
Będę dzielić się doświadczeniem.
Pozdrawiam, Feliksa
- Zenia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja swoje bulwy przechowałam także w piwnicy w doniczce z ziemią. Parę dni temu w celu posadzenia wyjęłam ze starej ziemi. Wygląda na zdrową bulwę...już wsadzona do nowej ziemi. . Tym razem poeksperymentuję inaczej. W zeszłym roku bulwy przysypałam ziemią do połowy. Tym razem przysypałam całe.
Moje bataty ciągle śpią, może były zaprawione czymś przeciwko wyrastaniu
Posadziłaś pionowo czy poziomo? Chyba zaraz też jedną posadzę głębiej. Jak się nie przewrócisz to się nie nauczyszZenia pisze:Ja swoje bulwy przechowałam także w piwnicy w doniczce z ziemią. Parę dni temu w celu posadzenia wyjęłam ze starej ziemi. Wygląda na zdrową bulwę...już wsadzona do nowej ziemi. . Tym razem poeksperymentuję inaczej. W zeszłym roku bulwy przysypałam ziemią do połowy. Tym razem przysypałam całe.
Pozdrawiam, Feliksa