Naparstnica purpurowa (Digitalis purpurea)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 cze 2013, o 19:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Naparstnica purpurowa Digitalis purpurea z nasion
sev, zajrzyj na stronę 7 tego wątku. Zdjęcia w moich postach przedstawiają naparstnicę wysianą w domu, posadzoną w maju do gruntu. Jak widać zakwitła w tym samym roku.
Rozmalinka i ja jesteśmy ciekawe, czy zakwitną również w tym roku, jeśli nie to może chociaż samosiejki...
Rozmalinka i ja jesteśmy ciekawe, czy zakwitną również w tym roku, jeśli nie to może chociaż samosiejki...
Jest odmiana naparstnicy "Foxy" jednoroczna. Siałem ją i kwitła w tym samym roku ale siać trzeba wcześnie, jak tylko ziemia rozmarznie. I dodam, że nie kwitnie ona tak okazale jak dwuletnia, ale jest też ładna.
A to sorrki, nie doczytałem.
Polecam też dzwonek ogrodowy - uprawa taka sama jak naparstnicy
Polecam też dzwonek ogrodowy - uprawa taka sama jak naparstnicy
- rozmalinka
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kasiu, tylko czy ja dojrzę te siewki wiosną? Nie chciałabym ich potraktować jak chwasty
Pozdrawiam. Ania
Naparstnica u mnie rośnie wiele lat,sieje się sama a jak za bardzo to siewki rozdaję,chętnych nie brak
-
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
Rozmalinko, pozwolę sobie podlinkować zdjęcie z netów. Liście mają włoski, to kolejna cecha rozpoznawcza.
-
- Od: 26 cze 2013, o 19:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Drako, takie siewki to już spore okazy, można je rzeczywiście rozpoznać, ale ja tak samo jak rozmalinka boję się, że je powyrywam przy pieleniu te malutkie, bo dłubię w ziemi jak tylko się lekko cieplej zrobi i do tego dłubię bardzo dokładnie...
Chyba po prostu nie będę zaglądała w okolice naparstnic z zeszłego roku, żeby tam nie pielić, może się jakaś uchowa.
Chyba po prostu nie będę zaglądała w okolice naparstnic z zeszłego roku, żeby tam nie pielić, może się jakaś uchowa.
Też miałam takie obawy, ale moje samosiejki już na jesieni było widać i po listkach można było rozpoznać.
Nie siła, lecz wytrwałość czyni wielkie rzeczy./Samuel Johnson/
- rozmalinka
Drako, dzięki za zdjęcia. Tylko w jaki sposób np. rozłożyć kompost na wiosnę? Albo maj... kiedy chwasty atakują?
Pozdrawiam. Ania
U mnie naparstnice kwitły pierwszy raz w poprzednim sezonie i były prawdziwą ozdobą ogrodu, wysokie, smukłe górowały nad innymi na rabatach. Latem dosiałam jeszcze w innym miejscu bo nasion jest w opakowaniu mnóstwo, obawiając się czy dadzą radę rozsiać się samodzielnie. I były rozsiane w dużej ilości.
- rozmalinka
Iwonko, zagrzebywałaś nasionka, czy tylko rozsypałaś?
Pozdrawiam. Ania
Te drobinki tylko przygniotłam do ziemi.