Co nieco z mojej kuchni
Re: Co nieco z mojej kuchni
Szybka, chrupiąca sałatka z jabłkiem i papryką
SKŁADNIKI:
1/2 jabłka
1/2 świeżej czerwonej papryki
1/2 główki sałaty lodowej lub innej
1/2 małej cebuli np. szalotka lub czerwonej
1 łyżkę świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1/2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny (do skropienia jabłek)
1 niepełna łyżka oliwy z oliwek lub olej
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka wody mineralnej
sól, pieprz, cukier (według własnego smaku i własnych upodobań)
odrobina ciemnego octu balsamicznego (według smaku i własnych upodobań, ja: 1/3 łyżeczki)
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę kroję w bardzo cieniutkie półplasterki lub piórka (czerwona jest mniej ostra a inną można dla złagodzenia smaku przelać wrzątkiem). Przekładam ją do osobnej miseczki, dodaję łyżkę soku z cytryny, oliwę, musztardę, wodę mineralną, sól oraz pieprz, po czym dokładnie mieszam. Odstawiam na bok, by cebula się trochę zamarynowała i nieco zmiękła.
Umyte i pozbawione gniazdek nasiennych jabłko kroję w bardzo cieniutkie plasterki. Przekładam je do miski i od razu skrapiam świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. (można je zetrzeć na tartce o grubych oczkach)
Umytą i pozbawioną gniazdek nasiennych paprykę kroję w bardzo cieniutkie, niemal strużynkowe paseczki. Dodaję do jabłek. (czasami pomagam sobie w tym celu specjalnym nożykiem do obierania warzyw.)
Sałatę myję i osuszam, po czym dzielę na liście, które rwę na mniejsze kawałeczki. Dodaję do jabłek i papryki, z grubsza mieszam, po czym dodaję cebulę razem z całym sosikiem, który zebrał się na dnie miski i dokładnie mieszam. Sprawdzam smak i doprawiam w razie potrzeby. Ja dodałam jeszcze trochę cukru oraz odrobinę ciemnego octu balsamicznego.
Sałatka gotowa. Odstawiam na kilka minut, aby smaki się przegryzły a następnie od razu podaję, póki jeszcze chrupiąca.
Smacznego!
Na 100g - 72 kcal, 5g. - tłuszczu, 7g. - węglowodanów
SKŁADNIKI:
1/2 jabłka
1/2 świeżej czerwonej papryki
1/2 główki sałaty lodowej lub innej
1/2 małej cebuli np. szalotka lub czerwonej
1 łyżkę świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1/2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny (do skropienia jabłek)
1 niepełna łyżka oliwy z oliwek lub olej
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka wody mineralnej
sól, pieprz, cukier (według własnego smaku i własnych upodobań)
odrobina ciemnego octu balsamicznego (według smaku i własnych upodobań, ja: 1/3 łyżeczki)
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę kroję w bardzo cieniutkie półplasterki lub piórka (czerwona jest mniej ostra a inną można dla złagodzenia smaku przelać wrzątkiem). Przekładam ją do osobnej miseczki, dodaję łyżkę soku z cytryny, oliwę, musztardę, wodę mineralną, sól oraz pieprz, po czym dokładnie mieszam. Odstawiam na bok, by cebula się trochę zamarynowała i nieco zmiękła.
Umyte i pozbawione gniazdek nasiennych jabłko kroję w bardzo cieniutkie plasterki. Przekładam je do miski i od razu skrapiam świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. (można je zetrzeć na tartce o grubych oczkach)
Umytą i pozbawioną gniazdek nasiennych paprykę kroję w bardzo cieniutkie, niemal strużynkowe paseczki. Dodaję do jabłek. (czasami pomagam sobie w tym celu specjalnym nożykiem do obierania warzyw.)
Sałatę myję i osuszam, po czym dzielę na liście, które rwę na mniejsze kawałeczki. Dodaję do jabłek i papryki, z grubsza mieszam, po czym dodaję cebulę razem z całym sosikiem, który zebrał się na dnie miski i dokładnie mieszam. Sprawdzam smak i doprawiam w razie potrzeby. Ja dodałam jeszcze trochę cukru oraz odrobinę ciemnego octu balsamicznego.
Sałatka gotowa. Odstawiam na kilka minut, aby smaki się przegryzły a następnie od razu podaję, póki jeszcze chrupiąca.
Smacznego!
Na 100g - 72 kcal, 5g. - tłuszczu, 7g. - węglowodanów
-
- 100p
- Posty: 123
- Od: 21 sie 2010, o 06:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Co nieco z mojej kuchni
Pozdrawiam Aga
Re: Co nieco z mojej kuchni
Witaj Edytko.Przepisy godne wdrożenia.Czekamy na więcej,tak trzymaj!
Pozdrawiam,Elka
Re: Co nieco z mojej kuchni
Dokładnie, również czekam na jakieś nowe fajne przepisy
Gdyby nie pozycjonowanie to firmy nie byłyby znane i popularne. Jakość pozycjonowania http://www.ditum.org" onclick="window.open(this.href);return false; jest ważna, a takową zapewnią jedynie specjaliści. Warto zatem dbać o solidne pozycjonowanie stron, bo to absolutna podstawa.
Re: Co nieco z mojej kuchni
Przepraszam, ale dawno mnie tu nie było...wiele spraw i kłopotów... ale już jestem. Mam kilka nowych zdrowych potraw które zrobiłam i uważam, że warte są wypróbowania.
LECZO DUKAN Z MIĘSEM Z INDYKA
500 g mielonego mięsa z indyka (mogą być zmielone filety z indyka)
300 g czerwonej świeżej papryki
7 g papryczki chilli (jak ktoś woli bardziej ostro to więcej)
400 g pieczarek
200 g cebuli
150 g cukinii
7 g czosnku (jeden - dwa ząbki)
2 puszki krojonych pomidorów
papryka słodka mielona
sól
pieprz
1. Włożyć mięso na patelnię teflonową na małym ogniu. Lekko podpiec i przełożyć do garnka.
2. Następnie na patelnię wrzucić pokrojoną cebulę, paprykę, czosnek i na końcu pieczarki oraz papryczkę chilli.
3. Jak już warzywa zmiękną przerzucić wszystko do garnka z mięsem i dodać pomidory w puszcze, słodką paprykę i posolić. Dusić na małym ogniu około pół godziny.
4. Po 15 minutach dodać pokrojoną cukinię.
5. Można doprawić leczo jeszcze ziołami ? takimi jakie lubimy. Oregano lub zioła prowansalskie będą fajnie pasowały.
6. Z przepisu wychodzi około 2 litrów lecza.
Nie mam zdjęcia, ale smakuje znakomicie i jest mało kaloryczne. Najbardziej smakuje z bagietką lub świeżą chrupiącą inną bułką, np. bułką graham.
LECZO DUKAN Z MIĘSEM Z INDYKA
500 g mielonego mięsa z indyka (mogą być zmielone filety z indyka)
300 g czerwonej świeżej papryki
7 g papryczki chilli (jak ktoś woli bardziej ostro to więcej)
400 g pieczarek
200 g cebuli
150 g cukinii
7 g czosnku (jeden - dwa ząbki)
2 puszki krojonych pomidorów
papryka słodka mielona
sól
pieprz
1. Włożyć mięso na patelnię teflonową na małym ogniu. Lekko podpiec i przełożyć do garnka.
2. Następnie na patelnię wrzucić pokrojoną cebulę, paprykę, czosnek i na końcu pieczarki oraz papryczkę chilli.
3. Jak już warzywa zmiękną przerzucić wszystko do garnka z mięsem i dodać pomidory w puszcze, słodką paprykę i posolić. Dusić na małym ogniu około pół godziny.
4. Po 15 minutach dodać pokrojoną cukinię.
5. Można doprawić leczo jeszcze ziołami ? takimi jakie lubimy. Oregano lub zioła prowansalskie będą fajnie pasowały.
6. Z przepisu wychodzi około 2 litrów lecza.
Nie mam zdjęcia, ale smakuje znakomicie i jest mało kaloryczne. Najbardziej smakuje z bagietką lub świeżą chrupiącą inną bułką, np. bułką graham.
Re: Co nieco z mojej kuchni
DUSZONY FILET Z ŁOSOSIA
Samo zdrowie.
Składniki:
około 250 g. łososia
przyprawa do ryb
czerwona cebula
czosnek
cytryna
sól, pieprz
Wszystkie składniki wedle uznania, kto i ile lubi.
Na dość dużej folii aluminiowej układamy pokrojoną w dowolnej formie cebulkę (ja pokroiłam cebulę w plasterki) na to układamy już przyprawionego z każdej strony łososia przyprawą do ryb, solą i pieprzem i na wierzch dajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Delikatnie skropić łososia sokiem z cytryny i dodatkowo na wierzch położyć 1-2 cienkie plasterki cytryny. Wszystko zawinąć w folię i włożyć do żaroodpornego naczynia, bo mogą wypłynąć soki z ryby. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec go przez 25 min.
Smacznego!
Samo zdrowie.
Składniki:
około 250 g. łososia
przyprawa do ryb
czerwona cebula
czosnek
cytryna
sól, pieprz
Wszystkie składniki wedle uznania, kto i ile lubi.
Na dość dużej folii aluminiowej układamy pokrojoną w dowolnej formie cebulkę (ja pokroiłam cebulę w plasterki) na to układamy już przyprawionego z każdej strony łososia przyprawą do ryb, solą i pieprzem i na wierzch dajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Delikatnie skropić łososia sokiem z cytryny i dodatkowo na wierzch położyć 1-2 cienkie plasterki cytryny. Wszystko zawinąć w folię i włożyć do żaroodpornego naczynia, bo mogą wypłynąć soki z ryby. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec go przez 25 min.
Smacznego!
Re: Co nieco z mojej kuchni
Fotki smakowite.A wiesz ,że DUKANOWI zabrali pozwolenie na leczenie?Nie ma prawa leczyć ludzi.
Re: Co nieco z mojej kuchni
Pestka - O! tego to nie wiedziałam, ale powiem ci szczerze, że nie leczę się jego sposobem, po prostu ma kilka potraw które czytałam i są zdrowe, smaczne i dietetyczne.
xrob - cieszę się Zrób sobie a nie pożałujesz. Łosoś jest tłustą rybą, ale zrobiona w odpowiedni sposób np. przez duszenie wydobywa z siebie chyba najlepszy smak mięsa.
xrob - cieszę się Zrób sobie a nie pożałujesz. Łosoś jest tłustą rybą, ale zrobiona w odpowiedni sposób np. przez duszenie wydobywa z siebie chyba najlepszy smak mięsa.
Re: Co nieco z mojej kuchni
rosarita pisze:Pestka - O! tego to nie wiedziałam, ale powiem ci szczerze, że nie leczę się jego sposobem, po prostu ma kilka potraw które czytałam i są zdrowe, smaczne i dietetyczne.
xrob - cieszę się Zrób sobie a nie pożałujesz. Łosoś jest tłustą rybą, ale zrobiona w odpowiedni sposób np. przez duszenie wydobywa z siebie chyba najlepszy naturalny smak mięsa.
Re: Co nieco z mojej kuchni
diety Dukana nie stosuję,ale w TV aż huczy o jego sytuacji.Przepisy z pewnością są ciekawe i godne polecenie,ale jako ciekawostka smakowa,a nie jako dieta.Ciekawe co teraz zrobią kobiety,które od lat są wierne jego diecie