Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon cz.1 (2011-2014)
Re: Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon
Pelasia ok już popatrzę
Pomidoromaniacy, chcialbym zapytac was, ktore z odmian polecacie do gruntu.
W poprzednim roku zainteresowala mnie uprawa ostrej papryki, w tym roku chcialbym dolaczyc do moich krzaczkow pomidory. O ile na papryce juz troche sie znam, o tyle pomidory to dla mnie wielka zagadka. Widzialem liste odmian na akcji wymiany pomidorow, ale ich liczba mnie przytlacza. Poza tym dopiero co sie zarejestrowalem, w zwiazku z czym nie chcialbym wykorzystywac dobrego serca forumowiczow.
Chetnie kupie paczkowane nasiona ktorejs z firm. Doradzicie ktore odmiany beda najlepsze? Interesuja mnie wszystkie rodzaje, do jedzenia, przecierowe, koktajlowe, zolte, czerwone, czarne, w paski.
Pozdrawiam!
W poprzednim roku zainteresowala mnie uprawa ostrej papryki, w tym roku chcialbym dolaczyc do moich krzaczkow pomidory. O ile na papryce juz troche sie znam, o tyle pomidory to dla mnie wielka zagadka. Widzialem liste odmian na akcji wymiany pomidorow, ale ich liczba mnie przytlacza. Poza tym dopiero co sie zarejestrowalem, w zwiazku z czym nie chcialbym wykorzystywac dobrego serca forumowiczow.
Chetnie kupie paczkowane nasiona ktorejs z firm. Doradzicie ktore odmiany beda najlepsze? Interesuja mnie wszystkie rodzaje, do jedzenia, przecierowe, koktajlowe, zolte, czerwone, czarne, w paski.
Pozdrawiam!
- aguskac
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie kupuj w sklepie, zajrzyj na akcję, jest tu jeszcze mnóstwo pomidorków do wyboru, wspaniałe odmiany. Poczytaj wątek o akcji nasiennej, który jest tutaj na forum i spokojnie wybierz sobie odmiany.
Rozumiem, ze sklepowe sa gorsze, mniej smaczne?
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Przecież to absurd. Nasiona ( poza krzyżówkami ) pochodzą z nasion kupowanych w sklepie.
Chodzi chyba o to że skoro nie wiesz ani co lubisz, ani jak uprawiać pomidory to lepiej spróbować większej ilości odmian i wybrać odpowiednie dla siebie i swojej gleby.
Ja przynajmniej tak to rozumiem.
Chodzi chyba o to że skoro nie wiesz ani co lubisz, ani jak uprawiać pomidory to lepiej spróbować większej ilości odmian i wybrać odpowiednie dla siebie i swojej gleby.
Ja przynajmniej tak to rozumiem.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Comcia trzecie zdanie To strzał w 10 Ale Arduino chyba jeszcze nie zapoznał się z akcją, stąd te pytanie
Whitedame
piszesz że : mimo że z racji deszczowego startu straciłam 3 pierwsze grona
a co dokładnie się stało? choroby , były kwiaty ale nie wiązały czy w ogóle nie było kwatów?
a co dokładnie się stało? choroby , były kwiaty ale nie wiązały czy w ogóle nie było kwatów?
Cos w tym jest ;)Comcia pisze: Chodzi chyba o to że skoro nie wiesz ani co lubisz, ani jak uprawiać pomidory to lepiej spróbować większej ilości odmian i wybrać odpowiednie dla siebie i swojej gleby.
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Na akcji można zamówić wiele odmian - nasiona są w torebeczkach po kilka sztuk - i popróbować rozmaitości - tak jak napisała Comcia.
Kupując w sklepie będziesz miał całą torebeczkę jednakowych nasion, a przecież nie wysiewamy na własne potrzeby pomidorów w ilościach hurtowych.
To zaproszenie do zapoznania się z akcją i wzięcia w niej udziału a także spróbowania licznych ciekawostek pomidorowych jakie stworzyli forumowicze np. Kozulka
Kupując w sklepie będziesz miał całą torebeczkę jednakowych nasion, a przecież nie wysiewamy na własne potrzeby pomidorów w ilościach hurtowych.
To zaproszenie do zapoznania się z akcją i wzięcia w niej udziału a także spróbowania licznych ciekawostek pomidorowych jakie stworzyli forumowicze np. Kozulka
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kwiaty były owszem ale nie doszło do zapylenia i opadły. U nas lało dzień w dzień przez ponad 20 dni!dyrydyry7
Whitedame
Bałam się o krzaki pomidora bo łodygi zaczęły czernieć ( jakby gnić ) pod sznurkami, nawet wymieniałam sznurki na takie, które nie nasiąkały wodą ale o dziwo krzaki przeżyły.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Na tych zdjęciach to tak mało owoców u góry , straszny gąszcz liści, to tylko tak na zdjęciu czy faktycznie?
Miałem kiedyś bawole serce i miało dośść dużą piętkę a smak jak na malinówkę tak średnio.
Miałem kiedyś bawole serce i miało dośść dużą piętkę a smak jak na malinówkę tak średnio.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Owoce były na 5 piętrach, a ten gąszcz to efekt mojego krótkiego wyjazdu na wczasy. Później je znacznie przerzedziłam bo inaczej nie doszło by do zapylenia i dojrzewania.
Moje piętki nie miały i smak miały rewelacyjny. Myślę, że to dlatego, że zasilałam je według rad kolegów i koleżanek z FO a szczególnie forumowicz.
Szukałam zdjęcia ale nie mogę znaleźć.
Moje piętki nie miały i smak miały rewelacyjny. Myślę, że to dlatego, że zasilałam je według rad kolegów i koleżanek z FO a szczególnie forumowicz.
Szukałam zdjęcia ale nie mogę znaleźć.
Beata
Ja miałam Schwarze Sarah i dał duży i smaczny plon. Fakt,że rósł w tunelu przy samych drzwiach i przerósł na zewnątrz,więc na szarą mniej się łapał. W ogóle nie zanotowałam z nim problemów.
A ze swojej strony polecę jeszcze Box Car Willie (miałam w tunelu) i jest pewniakiem na przyszły sezon. Owoce średnie,okrągłe,lekko spłaszczone. Bardzo zgrabne i smaczne.
Ciągle po niego sięgałam.
A ze swojej strony polecę jeszcze Box Car Willie (miałam w tunelu) i jest pewniakiem na przyszły sezon. Owoce średnie,okrągłe,lekko spłaszczone. Bardzo zgrabne i smaczne.
Ciągle po niego sięgałam.
Pomorze...klimat łagodniejszy .