Stare, dobre jabłonie część 1
-
- 200p
- Od: 13 kwie 2012, o 08:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Cesarz Wilhelm - jabłonki
A jakie w smaku są jabłka tej odmiany?bo posiadam kilka takich drzewek,ale jeszcze nie owocowały.
Re: Stare, dobre jabłonie
Przez strony przewijają się Antonówka,Antonówka półtorafuntowa,Antonówka śmietankowa Mohylewska,a zapominamy o najładniejszej i smacznej Antonówce kołowej,oraz o najtrwalszej Antonówce kamiennej.
Zachwalana Półtorafunowa to tylko z nazwy bo oryginały prawie nie istnieją.
Zachwalana Półtorafunowa to tylko z nazwy bo oryginały prawie nie istnieją.
Owszem, obcinanie nadmiaru pąków kwiatowych zwiększa rezerwę młodych pędów i to może przynieść efekt, że jabłoń będzie owocować co roku. Ale ponoć są odmiany, które pomimo tych zabiegów i tak mają tendencję do owocowania co dwa lata.kaLo pisze:Z tego co pamiętam, dziadek przerywał nadmiar zawiązków na jabłonkach żeby owocowały corocznie. Nie mam pojęcia jednak co to były za odmiany i czy każda odmiana tak reaguje.
Witam.Mam w sadzie starą,letnią i pyszną jabłoń(dziadek nazywał ją PISANKA). Szukając zdjęć starych odmian do porównania,trafiłam na ciekawą,czeską stronkę z ponad setką zdjęć.Może ktoś z Was odnajdzie swoją,bezimienną dotąd jabłoń...
http://www.prodejstromku.cz/galerie-det ... loni-foto/
Pozdrawiam.
http://www.prodejstromku.cz/galerie-det ... loni-foto/
Pozdrawiam.
-
- 200p
- Od: 14 gru 2010, o 20:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wygląda na Starkrimsona - miał lekko bananowy posmak ?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Banan,ananas i coś tam jeszcze,pycha!
Ech, a i tak nie ma jak starking
i malinowa
i ananas, i starki 

-
- 200p
- Od: 14 gru 2010, o 20:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nenesa
Starkrimson to prawdopodobnie mutant Starkinga jeśli dobrze pamiętam i jest uznawany za smaczniejszy. Starkrimsona mam jedno drzewo i jest smaczny, ale ma wadę - pleśnienie gniazd nasiennych. Często w kupowanych Galach też się spotyka w gniazdach pleśń - wszystkie pochodzą od Red Delicious.
Starkrimson to prawdopodobnie mutant Starkinga jeśli dobrze pamiętam i jest uznawany za smaczniejszy. Starkrimsona mam jedno drzewo i jest smaczny, ale ma wadę - pleśnienie gniazd nasiennych. Często w kupowanych Galach też się spotyka w gniazdach pleśń - wszystkie pochodzą od Red Delicious.
Myslę, że i gloster jest jakims sportem(?) starkinga ale pewności nie mam. Chyba kiedyś jadłam starkimsona ale u nas ludzie raczej tego nie mieli 

- pawelp1320
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Z tego co wiem to Starking i Starkrimson to mutanty Red Delisious.Winogrodek pisze: Starkrimson to prawdopodobnie mutant Starkinga jeśli dobrze pamiętam i jest uznawany za smaczniejszy.
Co do Glostera to mam napisane takie coś: odmiana z niemiec otrzymana ok. 1950 roku przez krzyżówkę odmian Glockenapfel i Richard Delicious.Nenesa pisze:Myslę, że i gloster jest jakims sportem(?) starkinga ale pewności nie mam.
Pozdrawiam Paweł
Witam.Ostatnio czytałam o pochodnych McIntosh i znalazłam ciekawą,podobno bardzo smaczną odmianę TYDEMAN lub TYDEMANS.Drugim rodzicem jest Worcester Pearmain.To stara,angielska odmiana ale może ma ktoś to drzewko w ogrodzie?Drugą,też ciekawą odmianą jest PURITAN ( McIntosh*Astrachan Czerwony).
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- Kasienkar
- 500p
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
W Skierniewicach zajmują się sprzedażą sadzonek starych odmian jabłoni, może tam będą mieć.
Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
Witam.Dziękuję za pomoc,ale do Skierniewic już kilka razy próbowałam się dodzwonić,ale chyba nie chcą ze mną rozmawiać...
.Będę próbowała dalej,może kiedyś się uda...
Pozdrawiam.

Pozdrawiam.
Spróbuj wysłać do nich e-maila. Chociaż czasem wiem, że robią olewkę, pisałem do niektórych i żadnego odzewu.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.