Niestety,mam tylko to zdjęcie,ale jak pisałam wyżej 10-12 szt dużych owoców,smaczna, soczysta, chrupiąca,gruba ścianka.Rosła w gruncie,nie chorowała,krzaki sztywne,masywne.Na początku uprawy, tylko raz zasilona nawozem wieloskładnikowym.Rusalka pisze:Ewa?
masz pogląd całego krzaka?
Plenna była
Papryka do gruntu. Część 4
Re: Papryka do gruntu. Część 4
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A potrzebuje paliki?
Jak wysoka była?
Jak wysoka była?
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Wysokość tak"na oko"ok.70cm.Z racji tego,że miała sztywną i grubą łodygę i silny krzaczasty pokrój,raczej nie musi być podpierana,ale niektóre pod ciężarem owoców zaczęły się niebezpiecznie przechylać w bok,więc dla pewności dałam paliki.
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
Dziękuję Ewo
Powiedz jeszcze jakoś specjalnie żarłoczna?
.....................Tekst usunięty- mod. jokaer
Powiedz jeszcze jakoś specjalnie żarłoczna?
.....................Tekst usunięty- mod. jokaer
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
Nie stosuję za dużo nawozów,tylko na start nawóz do warzyw granulowany,a później już same sobie radzą.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 10 sty 2014, o 21:26
A czy trudniej jest uprawiać papryki niż pomidory? Jak byłem mały to pamiętam że tata sadził papryki z kupionych sadzonek ale nigdy nie chcialy dojrzeć w polu i zawsze zbierał zielone. Pomidory natomiast dojrzewały a też były z kupionych flanc. od czego to zależy?
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Z moich doświadczeń wynika, że papryka ma większe wymagania cieplne i wilgotnościowe. Ona ma dość płytki system korzeniowy. To wszystko zależy od gleby jaką się ma. Jeżeli jest piaszczysta i przepuszczalna, to papryki będą marnie rosły. Parę razy próbowałam w gruncie i efekty były mizerne - miałam porównanie z tymi samymi gatunkami w szklarni. W szklarni czy tunelu są większe, więcej i wcześniejsze
. Minusem jest to, że łatwiej atakuje je szara pleśń (co widać tylko po opadaniu kwiatów) i trzeba samemu bawić się w wiatr, czyli potrząsać krzakami, albo miziać w kwiatkach. To są moje doświadczenia, na mojej glebie i w moich warunkach i oczywiście nie oznacza, że gdzieś tam komuś papryka w gruncie może się udać
.

-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 10 sty 2014, o 21:26
Dziękuję
nie mam urodzajnej ziemi i raczej piaszczystą ale w takim miejscu że nie jest bardzo sucha. parę lat nie było tam nic sadzone i obrosło trawą. Dostałem ten kawałek niedawno i nie jest jeszcze przygotowany dopiero na wiosnę będę tam coś działać 
Przyznam że mam wrażenie że im więcej tutaj czytam tym chyba mniej wiem a jak pytam i dostaję od Was odpowiedź
to w głowie mam 10 natępnych pytań

Przyznam że mam wrażenie że im więcej tutaj czytam tym chyba mniej wiem a jak pytam i dostaję od Was odpowiedź

- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam
Kiedy najlepiej wysiać rozpocząć produkcję rozsady papryki, którą chcę posadzić w gruncie
Połowa lutego czy początek marca

Połowa lutego czy początek marca

- Ganesh
- 200p
- Od: 25 kwie 2012, o 19:09
W tamtym roku wysiałam na początku marca i z powodu szaleństw pogodowych miałam zbyt wyrośnietą rozsadę. W tym roku posieję z tydzień później. Sprawdzę notatki z tamtego roku i napiszę dokładnie kiedy wysiewałam.
Pozdrawiam serdecznie:)
Sylwia
Sylwia
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ja swoje papryki sieję pod koniec lutego ,albo początek marca... to zleży od mojego czasu 

Wybierając termin siewu trzeba wziąć pod uwagę jak będziemy wysiewać i jaką temperaturę po wysiewie zdołamy zabezpieczyć. Najlepiej wcześniej dać na wacik parę nasion , by mieć rozeznanie jak długo nasiona będą kiełkować w konkretnych warunkach. Jeśli wysiejemy niby o czasie ale nasiona skiełkują po 3 tygodniach/ bo i tak się może zdarzyć/, to w efekcie wegetacja będzie opóźniona, co odbije się na plonie.
-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
forumowicz i tego właśnie się boję,że jak za póżno wysieję nasionka to długo będę czekała na wschody.W tym roku kupiłam świeże nasionka takich odmian:
- ODA-termin ważności do 12/2016r.
- HALLO-termin ważności do 12/2015r.
- CALIPSO-termin ważności do 12/2017r.
- KASKADA-termin ważności do 06.2016r.
Spore różnice,w zeszłym roku poniosłam klęskę z papryką bo zwyczajnie słabo wschodziły,ale jestem uparta jak osioł i w tym roku muszę mieć swoją paprykę.Kilka lat tem uprawiałm paprykę z firmy nasiennej spójnia-MIRA-to była szalona odmiana-rosła jak wariatka,wiązała masę owoców,teraz nasionek nie spotkałam.
Czy Wy też macie problem z równomiernym kiełkowaniem nasion papryki?
- ODA-termin ważności do 12/2016r.
- HALLO-termin ważności do 12/2015r.
- CALIPSO-termin ważności do 12/2017r.
- KASKADA-termin ważności do 06.2016r.
Spore różnice,w zeszłym roku poniosłam klęskę z papryką bo zwyczajnie słabo wschodziły,ale jestem uparta jak osioł i w tym roku muszę mieć swoją paprykę.Kilka lat tem uprawiałm paprykę z firmy nasiennej spójnia-MIRA-to była szalona odmiana-rosła jak wariatka,wiązała masę owoców,teraz nasionek nie spotkałam.
Czy Wy też macie problem z równomiernym kiełkowaniem nasion papryki?
-
- 100p
- Od: 25 lut 2013, o 19:35
Mi właśnie Calipso w zeszłym roku kompletnie nie wzeszła, dwa razy próbowałam. Nasiona kupowane, nie przeterminowane. Miałam pecha i zraziłam się do tej odmiany. Yolo Wonder i California Wonder wyszły ok.
Pozdrawiam. Magda