Pomidorki koktajlowe - 3 cz.
- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidorki koktajlowe - 3 cz.
Spontan śliczne te Twoje sadzonki Widać, że dobrze nimi się opiekujesz
Moje Maskotki podkiełkowywane 15.01. dopiero pokazują mikroskopijne liście właściwe...
Moje Maskotki podkiełkowywane 15.01. dopiero pokazują mikroskopijne liście właściwe...
Wszystkie nasiona posiadają identyczne warunki...głębokość dla wszystkich również(wykałaczka z oznaczeniem)Comcia pisze:Aby pomidorki nie wschodziły w "kapturkach" polecam trochę głębszy wysiew i dbanie o wilgotność, wtedy to będzie wyjątek a nie reguła....
Pierwsze Tiny były za głęboko wsadzone a również miała jedna problem..zauważyłem różnice z tą głębokościa np:
wcześniej czekałem 1.5 tygodnia na wybicie..tym razem 4 dni..coś w tym jest
Ordo et pax
- Dziunia87
Jak macie dobry wzrok, to tu te moje Maskotki z zaczątkiem liści właściwych, o których wcześniej wspominałam
I teraz proponuję je Ci przepikować po same liścienie, bo inaczej zaczną wybiegać .
- Dziunia87
Nawet jeśli są doświetlane przez 14h? Może jednak poczekam, aż wytworzą się w pełni pierwsze liście właściwe?
Doświetlane- powiadasz. Sam jestem więc ciekaw jak się będą sprawować bez pikowania.
- Dziunia87
W takim razie w ramach eksperymentu pozostawię je bez pikowania dopóki w pełni nie wykształci się pierwsza para liści właściwych
- Marmarelka
- Od: 29 gru 2013, o 10:19
- Kontakt:
forumowicz sugerujesz, że najlepiej jeszcze przed właściwymi liśćmi pikować? Tylko w tym przypadku - dlaczego?
To już tu tłumaczyłem ale jak zwykle zniknęło w tłumie.
Wiesz chyba jakie są wymagane warunki termiczne i świetlne dla rozsady. Jeśli jesteś je w mieszkaniu w stanie zapewnić to nawet pikować nie musisz. Ale osobiście wątpię byś była w stanie np. utrzymac odpowiednią różnicę temperatury miedzy dniem a nocą. Po rozłożeniu liścieni siewki nadają się już do pikowania a każda zwłoka powoduje wybieganie. Czekanie więc na liście właściwe jest bez sensu.
To co mówię mówię na podstawie własnej praktyki i nie chwaląc się nie narzekam na rozsadę uprawianą na parapecie.
Wiesz chyba jakie są wymagane warunki termiczne i świetlne dla rozsady. Jeśli jesteś je w mieszkaniu w stanie zapewnić to nawet pikować nie musisz. Ale osobiście wątpię byś była w stanie np. utrzymac odpowiednią różnicę temperatury miedzy dniem a nocą. Po rozłożeniu liścieni siewki nadają się już do pikowania a każda zwłoka powoduje wybieganie. Czekanie więc na liście właściwe jest bez sensu.
To co mówię mówię na podstawie własnej praktyki i nie chwaląc się nie narzekam na rozsadę uprawianą na parapecie.
Fajne zestawienie. Gdyby te pomidorki były o czasie przepikowane takiej różnicy by nie było.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Masz rację ale ja sprawdzam doświetlanie.Pomidorki i papryczki to tylko takie króliczki doświadczalne
a może by posiać w 200-500ml kubkach zostawiając jakieś 3cm wolnej przestrzeni na zasypanie gdy zaczną się pojawiać liście właściwe?
Doświetlane od góry lampą więc nie powinno im to przeszkadzać.
Doświetlane od góry lampą więc nie powinno im to przeszkadzać.