Sezon 2014 rozpoczęty
- agnieszka__
- 500p
- Od: 22 paź 2009, o 23:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zima 2014
Witam w nowym wątku ,chcę się Was zapytać czy Wasze powojniki wypuszczaja listki z pączków ,bo moje mają niektóre listki tak na oko do 2 cm .Nie wiem co zrobić ,kiedyś już tak miałam to potem wszystko zmarzło .Dodam ,że nie wszystkie odmiany tak szaleją ,co robić koledzy jaki plan ,może je owinąć jak tylko zapowiedzą mrozy albo zdać się na matkę naturę i powiedzieć trudno. Najwyżej będa zaczynac od zera wiosną
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Zima 2014
Ja bym obsypała bryłę korzeniową kopczykiem. Mam o tyle fajnie, że moje powojniki puszczają co roku nowe pędy od ziemi a stare obumierają. I tak je zabezpieczamy przed zimą.
- Ebabka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje niektóre, też ruszyły, pędy rozsadzone przez nocne przymrozki, najmocniej uszkodzone przy węzłach z pąkami, a właściwie to już młodymi liśćmi. Mam trochę powojników i nic już nie można zrobić. Te, uszkodzone przez mróz, ruszą wiosną prawie od zera, od kopczyka, później zakwitną. Nietypowa, zbyt łagodna zima zamieszała w wegetacji, a skutki będą opłakane. Martwię się też o róże, a mam ich sporo.
Pozdrawiam Eugenia
- agnieszka__
- 500p
- Od: 22 paź 2009, o 23:29
O widzisz ja tez mam sporo róż i mam takie dwie które cały czas kwitna jedna na różowo druga na biało może to nie jest bardzo efektowne kwitnienie ale ciągną te kwiaty ,cóż taka pogoda ,tylko kiedy one odpoczną
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
pozdrawiam Agnieszka
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
Te, które ciągle kwitną, to nic. Piszę o tych, które zgubiły liście jesienią, weszły w stan spoczynku, a teraz rosną im młode listeczki , niektóre mają ponad centymetr. O te się martwię :|Ale tu sekcja powojnikowa i Moderator zaraz zrobi z nami porządek
Pozdrawiam Eugenia
- gaura
- 500p
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
Powojniki sadziłam ubiegłej wiosny, więc są młode, trochę się o nie obawiam. Obsypałam bryłę korzeniową kopczykiem, a pędy i tak będę przycinać. na razie się trzymają, ale u nas bliżej morza nie jest tak zimno.
Pozdrawiam, Kasia
-
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Sezon 2014 rozpoczęty
Czas najwyższy zacząć nowy sezon z powojnikami, tym bardziej, że jest już dostępna w handlu ładna odmiana -Maria Skłodowska-Curie . Pamiętam, że w ubiegłym roku kilka osób ostrzyło na nią pazurki ;)
- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Re: Powojniki - sezon 2014
Ja też już mam upatrzone 3 nowe (Clematis Innocent Blush; Kiri Te Kanawa i Vyvyan Pennell)
pełne,kuszą tymi pięknościami i człowiek jak dziecko,,,nie może się im oprzeć
pełne,kuszą tymi pięknościami i człowiek jak dziecko,,,nie może się im oprzeć
- janek45
- Od: 5 sie 2012, o 07:01
Nie boisz się, że w cieple zbyt wybuja?
-
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Niestety, tak to się najpewniej skończy.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 25 sty 2012, o 08:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
może lepiej schować jeszcze do piwnicy
powinno je trochę przyhamować
powinno je trochę przyhamować
Jeżeli zaczęła rosnąć to nie można dać do ciemnego miejsca.Jeśli nie ma się chłodnej szklarni, albo jasnego garażu, to moim zdaniem za wcześnie na zakup tego typu rośliny.Ryzykowne jest też sadzenie o tej porze do tak dużej donicy, jeśli nie wykorzysta wilgoci, to mogą zacząć obumierać korzenie od jej nadmiaru i zacznie więdnąć.Lepiej przesadzić do niewiele tylko większej, a przesadzić w maju.