Begonie z nasion cz.1
- Przemekt23
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 gru 2013, o 19:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Begonie z nasion
Dziękuje Dziunia 87. No w tej chwili nie wysieję bo nie mam nasion , ale z przyjemnością będę obserwował twoją uprawę jeśli pozwolisz .Czekam na jakieś zdj z uprawy. Myślę ,że siewki pewnie są mniejsze od siewek petunii a to trzeba mieć dużą cierpliwość na pikowanie
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Obserwuj ile tylko zechcesz
A zdjęcia będę się starać zamieszczac możliwie regularnie. Sama wiem po sobie ile mi dało przeglądanie czyichś rozsad nim sama zabrałam się sa sianie czegokolwiek, jest to wielce pomocne
A co do pikowania, to sieweczki begonii są najmniejszymi jakie widziałam i jak przyrównać je do lobelii czy petunii, które siałam w zeszłym roku, to tamte ogormne
A zdjęcia będę się starać zamieszczac możliwie regularnie. Sama wiem po sobie ile mi dało przeglądanie czyichś rozsad nim sama zabrałam się sa sianie czegokolwiek, jest to wielce pomocne
A co do pikowania, to sieweczki begonii są najmniejszymi jakie widziałam i jak przyrównać je do lobelii czy petunii, które siałam w zeszłym roku, to tamte ogormne
- amarylis384
- 500p
- Od: 5 sty 2014, o 18:50
Cześć! Moje begonie wysiane 12.01 dobrze wzeszły: białe bardzo dobrze, czerwone dobrze jedna odmiana tylko zastrajkowała. Teraz oprócz podlewania to spokój, ale wykałaczki do pikowania mam przygotowane. Fotki też zamieszczę. Pozdrawiam!!!
- Dziunia87
Poniżej obiecane fotki moich mikro-siewek
Maksymalne makro mojego aparatu coś tam nawet uchwyciło
A tu na patencie z przyłożoną lupą do obiektywu
ps. Naliczyłam ich równo 50 szt
Maksymalne makro mojego aparatu coś tam nawet uchwyciło
A tu na patencie z przyłożoną lupą do obiektywu
ps. Naliczyłam ich równo 50 szt
- amarylis384
- 500p
- Dziunia87
O Boże jak ich dużo Pięknie Ci wzeszły Oj ale współczuję pikowania.... U mnie w paczce rzeczywiście mało nasion było, bo te dwie siewki na zdjęciu to najgęściej obok siebie są... reszta luz totalny
- amarylis384
- 500p
DZIUNIA! wysiałam nasionka zebrane przez siebie, więc ich nie żałowałam sypiąc na ziemię. Zawsze pikowałam małymi kępkami, a przy drugim pikowaniu znowu dzieliłam kępki. Jeżeli będzie dużo sadzonek sąsiadeczki bardzo się ucieszą. Pozdrawiam i powodzenia!
- mmudant
- Od: 19 mar 2011, o 11:15
Witajcie,
Może mi ktoś pomoże... mam wysiane begonie, wzeszły jakoś, tzn dość słabo wzeszła różowa. A dziś zobaczyłam że chyba zaczyna się jakaś zgorzel siewek czy coś w tym stylu.... bo jest takie małe ognisko gdzie roślinki zwiędły i padły... Da się je uratować ??? czym je opryskać ???? Pomocy ...!
pozdrawiam,
mm
Może mi ktoś pomoże... mam wysiane begonie, wzeszły jakoś, tzn dość słabo wzeszła różowa. A dziś zobaczyłam że chyba zaczyna się jakaś zgorzel siewek czy coś w tym stylu.... bo jest takie małe ognisko gdzie roślinki zwiędły i padły... Da się je uratować ??? czym je opryskać ???? Pomocy ...!
pozdrawiam,
mm
- amarylis384
- 500p
MMUDANT - prawdopodobnie to zgorzel siewek, w miejscu zainfekowanym roślinek nie uratujesz, ale ochronisz pozostałe podlewając np. Previcurem lub innym fungicydem (na uwiąd lub zgorzel). Pozdrawiam i powodzenia!
- Dziunia87
amarylis384 zazdroszczę Ci własnych nasionek Ja pierwszy raz sieję begonie i kto wie może uda mi się z mojej też zebrać nasionka na koniec sezonu
A tu moje "luzaczki" o których wspominałam wcześniej... choć nie wiem czy dobrze widać
A tu moje "luzaczki" o których wspominałam wcześniej... choć nie wiem czy dobrze widać
- Przemekt23
- Od: 13 gru 2013, o 19:36
Dziewczyny ładne macie śiewki trzymam za was kciuki w pikowaniu.pozdrawiam
- sosna1
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 22:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie wiem, gdzie kupić nasiona begonii. Nie zamawiam, bo chcę już, a nie ma w ogrodniczych
- amarylis384
- 500p
SOSNA: nasiona begonii są w sprzedaży na sadowniczy.pl pochodzą z PNOS-u Ożarów Mazowiecki (chyba 5 kolorów i 1 mix.) Pozdrawiam i powodzenia!!!
DZIUNIA: widać widać Twoje roślinki, jeżeli wszystkie przetrwają (czego Tobie życzę) to będzie piękny "bukiet". Nasiona mix czy kolor? Pozdrawiam
DZIUNIA: widać widać Twoje roślinki, jeżeli wszystkie przetrwają (czego Tobie życzę) to będzie piękny "bukiet". Nasiona mix czy kolor? Pozdrawiam