Co nieco z mojej kuchni

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Rozaria
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Posty: 42
Od: 25 sty 2012, o 08:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Lubelskie
Kontakt:

Re: Co nieco z mojej kuchni

Post »

wygląda smakowicie tylko czy dzieci chciałyby jeśc
Awatar użytkownika
rosarita
500p
500p
Posty: 794
Od: 9 gru 2011, o 15:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Co nieco z mojej kuchni

Post »

Moja propozycja dla śniadanie: :D Porcja dawki węglowodnanów bardzo potrzebnych na początek dnia. :)


2 kromki chleba (najlepiej pełnoziarnistego)
masło orzechowe (ja smaruje masło orzechowe bez cukru i bez soli)
banan
borówki (ewentualnie można dodać kiełki, ale ja w tej chwili ich nie miałam)

SMACZNEGO :)

Obrazek

i przykładowe zdjęcie: bułka graham z kiełkami lucerny zamiast borówek (nie polecam na bułce ponieważ ciężko jest rozprowadzić masło orzechowe. Do tego bardziej pasuje chleb)

Obrazek
Awatar użytkownika
rosarita
500p
500p
Posty: 794
Od: 9 gru 2011, o 15:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Co nieco z mojej kuchni

Post »

co do poprzedniego postu (muszę tutaj pisać, bo już nie mogę go edytować) powinno się jeszcze wypić sok warzywno - owocowy.

2 średnie marchewki
1 jabłko
1 seler naciowy

Pycha, pycha ;:137
Awatar użytkownika
rosarita
500p
500p
Posty: 794
Od: 9 gru 2011, o 15:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Co nieco z mojej kuchni

Post »

Przepis na prostą smaczną przekąskę lub 2 śniadanie na sałatkę owocową lub jak kto woli koktajl (zmielić wszystkie owoce a resztę składników wsypać)

banan
kiwi
borówki
75g jogurtu naturalnego
1,5 - 2 łyżki otrębów owsianych lub gryczanych
1 łyżeczką siemia lnianego
1 łyżeczka cynamonu

Smacznego :)

Obrazek
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1092
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: Co nieco z mojej kuchni

Post »

rosarita pisze:Devolay z piersi kurczaka

Składniki dla 4 osób:

2 duże piersi z kurczaka
2 ząbki czosnku
2 łyżki koperku (najlepiej świeżego)
4 łyżeczki masła
3 jajka do panierki
bułka tarta i mąka
ok. 100 g sera żółtego w kawałkach
sól , pieprz, papryka ostra mielona

Najpierw należy zeszklić drobno pokrojony czosnek. Następnie piersi myjemy, osuszamy, kroimy na 4 części wzdłuż i ostrożnie tłuczemy przez folię spożywczą, tak aby pierś się nie rozpadła i nie porobiły się dziury. Doprawiamy filety solą, pieprzem i papryką mieloną do smaku.
Ser pokroić na grube paski, koperek drobno posiekać i po kolei, na 4 przygotowane filety nakładać po porcji sera żółtego, masło z czosnkiem i koperek. Zwijać od najszerszej części fileta. (można sobie pomóc szpikulcami do mięsa lub wykałaczkami do szaszłyków)
Trzeba tą czynność zrobić dość zwarcie, tak aby podczas smażenia kotlety się nie rozpadły. Przed smażeniem obtoczyć w jajku i w mące i smażyć na rozgrzanym oleju, do czasu aż zarumienią się na złoty kolor.

Smacznego.

Obrazek
Oryginalny de volaille (bo tak to się pisze) powinien mieć w środku tylko koperek i masło lub masło ziołowe z dodatkiem czosnku. Istnieją jednakże różne ich warianty, w niektórych mogą być przyprawy i zioła albo też ser. Jak to mówi Magda Gessler - ,,de volaille powinien sikać na nas po przekrojeniu". ;:138 Twój wygląda b. apetycznie, a pozostałe przepisy też są super!
Beata
Awatar użytkownika
rosarita
500p
500p
Posty: 794
Od: 9 gru 2011, o 15:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Co nieco z mojej kuchni

Post »

Golonka z indyka

Składniki na 4 os.:

4 golonki
ok. 80 dkg marchewki
kilka pietruszek, seler, por
ok. 80 dkg cebuli
kilka suszonych pomidorów
ze dwie łyżki przypraw* (np.vegeta, jarzynka, przyprawa do ziemniaków), sól

można dodawać więcej warzyw albo mniej, można dorzucić pieczarki, paprykę, cukinię, czosnek, właściwie co jest pod ręką i na co macie ochotę. Ja zrobiłam to jako danie jednogarnkowe i dodałam kilka ziemniaków i cukinii.

Przygotowanie:

Golonki umyć, zasypać przyprawą, odstawić do lodówki na 2 godz. a najlepiej na całą noc. Następnie zrumienić na patelni teflonowej. Obrać i skroić warzywa. Marchewki, pietruszki, por - grube talarki. Cebule w piórka, ziemniaki w plastry, seler - gruba kostka. Wymieszać warzywa z resztą przypraw i suszonymi pomidorami. Do rękawa dać golonki i warzywa, wszystko włożyć do żaroodpornego naczynia albo po prostu na blachę i piec ok. 1,5-2h w 180-190 stopni. Gdy mięso będzie odchodzić od kości to znaczy, że jest dobre.
Polecam. Szybkie i bardzo dobre danie. :)


Obrazek
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1092
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: Co nieco z mojej kuchni

Post »

Sałatka z soczewicą
1 szklanka ugotowanej soczewicy
1 puszka kukurydzy
1 puszka. zielonego groszku
2-3 marchewki ugotowane na parze
1 mała cebulka
drobno pokrojony biały kawałeczek pora
sól, pieprz do smaku
majonez wymieszać pół na pół z naturalnym jogurtem i z białym pieprzem.
Beata
roma333
100p
100p
Posty: 150
Od: 27 kwie 2013, o 15:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Północna Wielkopolska

Re: Co nieco z mojej kuchni

Post »

Witam
Zabieram się do zrobienia octu jabłkowego z Twojego przepisu. Czytam, że ocet ten nadaje się również do przetworów. Zastanawiam się jakie proporcje można przyjąć w przetworach gdy w przepisach jest ocet spirytusowy 10%. Jaki mi ocet wyjdzie? Ile będzie miał procentów. Czy to można jakoś obliczyć, czy zmierzyć?
Pozdrawiam
Roma
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1092
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: Co nieco z mojej kuchni

Post »

roma333 pisze:Witam
Zabieram się do zrobienia octu jabłkowego z Twojego przepisu. Czytam, że ocet ten nadaje się również do przetworów. Zastanawiam się jakie proporcje można przyjąć w przetworach gdy w przepisach jest ocet spirytusowy 10%. Jaki mi ocet wyjdzie? Ile będzie miał procentów. Czy to można jakoś obliczyć, czy zmierzyć?
Pozdrawiam
Roma
Około 5 - 6 %
Beata
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”