Celozja grzebieniasta, pierzasta
- Andzia1967
- 200p
- Od: 1 kwie 2013, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Celozja Pierzasta
Moje celożki od 13 dni już zostają na noc na balkonie. Niestety kilka z nich minimalnie poparzyło słoneczko -ale jakoś dają radę. A jak tam wasze piękne okazy-pochwalcie się, bo jakaś tu w temacie cisza się zrobiła. Pozdrawiam
- renzal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Miałam poczekać, ale wg prognozy mrozów ma nie być więc wystawiam na zewnątrz.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
-
- 50p
- Od: 19 maja 2011, o 10:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje dzisiaj do gruntu idą, a co tam Gazanie wysadziłam wczoraj, o celozje trochę się bałam, ale skoro ciepło jest to dłużej nie czekam. Zwłaszcza, że stoją na częściowo zabudowanym balkonie i jak słoneczko mocniej przyświeci to upał tam niesamowity
- ona1234
- 200p
- Od: 25 mar 2013, o 16:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Z moich 2 opakowań celozji wyszło dużo sztuk ale przetrwały tylko 4 ;/ od czego to może zależeć ?
Zapraszam do mojego wątku ogrodowego
Niby nic a tak to się zaczęło
Niby nic a tak to się zaczęło
- renzal
Dużo zależy od ziemi. Moje wysiewy w tym roku były bardzo udane, ale do czasu gdy nie kupiłam ziemi z dodatkiem ziemiórek
-
- Od: 26 cze 2013, o 19:13
doczekałam się w końcu...
Wysiana 5 lutego, z 24 szt. uchowały się trzy, z czego jedna zaczęła kwitnąć. Super wyniki, przeszło pół roku oczekiwania, chuchanie, pikowanie i jeden kwiatek . A jakie plany miałam, ho ho, że obwódkę na rabacie z nich zrobię .
Uploaded with ImageShack.us
ale przynajmniej liściory ma ładne i mszyce ich nie lubią...
Wysiana 5 lutego, z 24 szt. uchowały się trzy, z czego jedna zaczęła kwitnąć. Super wyniki, przeszło pół roku oczekiwania, chuchanie, pikowanie i jeden kwiatek . A jakie plany miałam, ho ho, że obwódkę na rabacie z nich zrobię .
Uploaded with ImageShack.us
ale przynajmniej liściory ma ładne i mszyce ich nie lubią...
- renzal
Moje kwitną ślicznie, ale prawie bez liści
- badzia
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Kontakt:
Na ziemiórki - zrobić roztwór jak na oprysk mszycy i tym roztworem polać ziemię w pojemnikach. Powtórzyć po 7 dniach i znów po siedmiu.Koniec. Warunek: przed polaniem znacznie przesuszyć podłoże. Zapobiegawczo: podlewać od spodu tzn. do podstawki, bo ziemiórki lubią mokrą ziemię w górnej warstwie. Celozja nie lubi mieć mokro w korzeniach, zatem podlewanie b. umiarkowane. Co do kwitnienia to podobnie jak chryzantema, jest rośliną długiego dnia,tzn. doświetlania na starcie jej życia a w tym mamy akurat inaczej.
- badzia
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Kontakt:
Trochę niejasno sprecyzowałam jedną informację. Otóż chryzantema jest rośliną krótkiego dnia ale z celozją ma tę wspólną cechę,że można sterować czasem ich kwitnienia doświetlając lub zaciemniając je. To miałam na myśli. Celozja potrzebuje 14 godzin światła dla dobrego kwitnienia.
Oj, to lepiej zajmij sobie ręce czymś innym, bo celozję wysiewamy dopiero w kwietniu .
-
- 500p
- Od: 9 paź 2013, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Po co ja spojrzałem w ten temat....
Kolejne nasiona trzeba dokupić...
Kolejne nasiona trzeba dokupić...